EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Tennet en Dong Energy ondertekenen eerste overeenkomsten voor offshore‑netaansluiting

01 augustus 2017 om 08:23 uur - Arnhem

Netbeheerder Tennet en windparkontwikkelaar Dong Energy hebben overeenkomsten gesloten voor de aanleg van een offshore-netaansluiting voor de windparken Borssele 1 en 2, die voor de kust van Zeeland worden gebouwd. De ondertekende overeenkomsten hebben betrekking op de realisatie en aansluiting van en het elektriciteitstransport tussen het windpark Borssele van Dong Energy en het Borssele Alpha-platform van Tennet. Deze overeenkomsten zijn de eerste die worden afgesloten in het kader van de nieuwe Nederlandse aanbestedingsprocedure. In juli 2016 won DONG Energy de openbare aanbesteding die door de Nederlandse overheid was uitgeschreven voor de eerste twee windenergiegebieden van windpark Borssele, elk met een geplande capaciteit van 700 MW. Tennet zorgt niet alleen voor de fysieke netaansluitingen voor offshore windparken, maar ook voor de integratie van duurzame stroom in het elektriciteitssysteem tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten.

 

Mel Kroon, CEO van Tennet: "Omdat Tennet, en niet individuele partijen met commerciële doelstellingen, verantwoordelijk is voor alle netaansluitingen op zee kunnen wij standaardisatie toepassen. Dit leidt tot kostenbesparingen voor de Nederlandse maatschappij. Ook konden wij twee jaar geleden al beginnen met het maken van planningen en verkrijgen van vergunningen. Het feit dat Tennet ook netbeheerder op land is, is natuurlijk van grote toegevoegde waarde als het gaat om het optimaal 'invoeden' van al die op zee opgewerkte elektriciteit in onze hoogspanningsnetten."

 

Om deze taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren, heeft Tennet tussen 2014 en 2016 nieuwe standaarden ontwikkeld voor het offshore-net in samenwerking met de betrokken partijen binnen de offshore-windenergiesector. Tijdens de overlegbijeenkomsten met windparkontwikkelaars is er een aantal technische en juridische onderwerpen besproken. De resultaten werden gebruikt als basis voor modelovereenkomsten. Dankzij dit proces kon overeenstemming worden bereikt over zaken als aansprakelijkheid tijdens de bouwfase, evenals technische aspecten zoals de beschrijving van de netaansluiting, toepasselijke technische normen, en vereisten op het gebied van naleving van wet- en regelgeving.

 

Jasper Vis, country manager Nederland bij Dong Energy: "Onze overeenkomst met Tennet is een belangrijke mijlpaal in de realisatie van Borssele 1 en 2. Het contract voor de windturbines voor dit project is al aangekondigd, en we zijn verheugd dat we nu ook overeenstemming hebben bereikt over de aansluiting van het windpark op het elektriciteitsnet."

 

Marco Kuijpers, senior manager Offshore Nederland bij Tennet: "Door deze overeenkomsten te ondertekenen, hebben we voor het eerst de volledige aansluiting van een offshore-windpark op het Nederlandse elektriciteitsnet formeel vastgelegd. Als alles volgens planning verloopt, zal de eerste offshore-netaansluiting in 2019 in bedrijf worden genomen, zodat Dong Energy via het Tennet-hoogspanningsnet windenergie kan gaan leveren aan Nederlandse huishoudens."

 

Offshore-windenergiegebied Borssele

De netaansluiting voor windpark Borssele bestaat uit zeekabels en twee transformatorplatforms op zee, elk met een capaciteit van 700 MW. Deze zullen in respectievelijk 2019 en 2020 in gebruik worden genomen. Tennet is officieel aangewezen als netbeheerder op zee in Nederland, en ontwikkelt als bijdrage aan het Energie-akkoord ten minste 3500 MW aan offshore-netaansluitingen in de periode tot 2023, op basis van een gestandaardiseerd concept van 700 MW per aansluiting.

Gerelateerd nieuws

Supergeleider kabel in Enschede te kostbaar

Supergeleider kabel in Enschede te kostbaar

Het afgelopen jaar heeft TenneT onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de aanleg van een 3,4 kilometer lange supergeleidende kabel in Enschede. Hoewel het bedrijf al rekening hield met een hogere prijs dan bij een…

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

De Finse kunstenaar Simon Gripenberg heeft een verticale windmolen ontwikkeld die ronddraait op water of ijs. Hierdoor is de wrijvingsweerstand bijna nul.

Laatste nieuws

Slangenhuid behulpzaam bij betere slip&grip machines

Slangenhuid behulpzaam bij verbetering slip&grip machines

Machines kunnen beter, efficiënter en stiller lopen als de makers bepaalde principes toepassen die de slang de afgelopen miljoenen jaren heeft geoptimaliseerd. En het mooie is: Hisham Abdel-Aal van de Drexel…

The Loop: een metro, maar dan op z’n Musks (video)

The Loop: een metro, maar dan op z’n Musks (video)

Elon Musk is al dik een jaar bezig tunnels te boren onder Los Angeles. Afgelopen donderdag kregen geïnteresseerden te horen waarom: de eigenaar van Tesla en SpaceX werkt met zijn speeltje The Boring Company aan een…

Sneller laden door nieuwe batterijarchitectuur

Sneller laden door nieuwe batterijarchitectuur

Als je de anodes, separatoren en kathodes in een batterij door elkaar plaatst in plaats van netjes op een rij, kun je batterijen veel sneller opladen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Cornell universiteit (VS).

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL