EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Hoogvermogenpompen voor energiecentrale Eemshaven

18 mei 2012 om 22:57 uur - Zwanenburg

KSB gaat voor de nieuwbouw van de blokken A en B van de kolengestookte energiecentrale Eemshaven de ketelvoedingpompen leveren. De (niet onomstreden) installatie aan de monding van de Eems omvat diverse 800 MW blokken voor opwekking van energie voor de Nederlandse markt. De opdracht ter waarde van miljoenen euro's, omvat twee eenheden die elk bestaan uit een turbine-gedreven ketelvoedingpomp, een boosterpomp en een minimumflowsysteem en geluidsisolerende omkasting. Het totale gewicht van elke unit bedraagt meer dan 60 ton. De pompen worden aangedreven door regelbare stoomturbines, waarvan het toerental, afhankelijk van de ketelwatervraag, kan variëren van 2400 tot 4680 en kortstondig zelfs tot 5400 toeren/min.

 

Afhankelijk van het bedrijfspunt bedraagt het aandrijfvermogen per eenheid max. 38265 kW. De pompen behoren daarmee wereldwijd tot de krachtigste ketelvoedingpompen die ooit zijn gebouwd. De capaciteit van elke pomp zal circa 2500 m3/uur gaan bedragen. De geplande bedrijfsdruk ligt rond de 350 bar terwijl de temperatuur van het te transporteren medium circa 190 graden Celsius bedraagt.

 

Bij de pompen gaat het om zogenoemde "100-procentpompen". Dat wil zeggen dat er geen redundante eenheden worden gebruikt en daarom wordt de hoofdpomp met temperatuurbewaking- en trillingsensoren uitgerust. Hiermee wordt de operator voortdurend geïnformeerd over de toestand van alle technisch relevante onderdelen.

 

De nieuwe energiecentrale kan deels ook met biomassa worden gestookt. Het brutovermogen van 1600 megawatt komt per 2013 via het energienetwerk beschikbaar en zal jaarlijks 3,2 miljoen huishoudens van stroom voorzien. De keuze voor KSB bij dit felbegeerde project, is te danken aan de talrijke energiecentrales die KSB voor andere energieleveranciers heeft voorzien van pompen en afsluiters.

 

www.ksb.nl

 

Reacties (2)

Je zult je vermogen toch ergens vandaan moeten halen met al die windmolens wel of niet draaien vanwege de onregelmatige windsterkte.
G. Meijer, 28 mei 2012 23:15
Niet meer van deze tijd.
Een kolengestookte centrale, en dan nog zo extreem groot.
Gewoon compleet achterhaald, en niet normaal dat dit gepresenteerd wordt als vernieuwend!!
Bram de Visser, 23 mei 2012 09:08

Gerelateerd nieuws

Hack de tag voor batterijvrij IoT

Hack de tag voor batterijvrij IoT

“Het is heel makkelijk. Je pulkt gewoon het plasticje van de RFID-tag, dan knip je een klein stukje uit de antenne, en dan sluit je het circuit weer met een sensor.”

Utrechtse onderzoekers maken ruimte-tijdkristal van natriumatomen

Eerste ruimte-tijdkristal bestaat uit natriumatomen

Kristallen hebben een zichzelf herhalende structuur in de ruimte en zijn zeer veelvoorkomend in het dagelijks leven. Tijdkristallen hebben een zichzelf herhalende structuur in de tijd en zijn pas onlangs voor het eerst…

De hele huid van auto of vliegtuig als batterij

Wordt de hele auto batterij?

Wat als je energie kan opslaan in de hele carrosserie van je auto? Of vliegtuig? Dat hebben onderzoekers van de Zweedse UT Chalmers bedacht. Volgens de studie kunnen de carbonvezels fungeren als elektrodes, waardoor de…

Laatste nieuws

Mini-documentaire over 30 jaar open internet (video)

CWI viert 30 jaar open internet met mini-documentaire (video)

Op zaterdag 17 november om 14.28 uur is het exact dertig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het Internet. Systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica …

Chinees vraagt vooral ruimtelijk inzicht

Chinees vraagt vooral ruimtelijk inzicht

Goed nieuws voor techneuten met de ambitie om nog eens een tijdje in het land van de rijzende zon door te brengen. Chinees blijkt namelijk relatief gemakkelijk te zijn voor mensen met een goed ruimtelijk inzicht.

Utrechtse natuurkundigen bouwen fractalvorm van elektronen

Utrechtse natuurkundigen bouwen fractalvorm van elektronen

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad). Die gedragingen creëren verschillende mogelijkheden voor technologische toepassingen en…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
NIEUW! Pilz Veiligheidslaserscanner PSENscan

Met de tweedimensionale veiligheidslaserscanner van Pilz, de PSENscan, beveiligt u gevarenzones optimaal.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL