Battery 2030+ coördineert EU zoektocht naar batterij van de toekomst

Batterij-wizzard Kristina Edström van de Uppsala universiteit in Zweden gaat Europa’s zoektocht naar de batterijen van de toekomst stroomlijnen. Deze maand begint haar initiatief Battery 2030+ aan een tien jaar lang Europees onderzoeksproject dat de batterijwereld voor eens en voor moet hervormen.

Diepgravend onderzoek over een lange periode. Dat is volgens Edström noodzakelijk om echte doorbraken te maken in de zoektocht naar duurzame batterijen op basis van overvloedig aanwezige grondstoffen. Haar initiatief Battery 2030+ kreeg onlangs een subsidie vanuit het Horizon 2020 programma om precies dat te doen. Tien jaar lang gaan de deelnemende onderzoekers, tot nu toe van 17 partnerinstellingen uit 9 landen, zich richten op de batterij van de toekomst. Nevendoel is om de Europese industrie te voorzien van cutting-edge batterijtechnologie.

"We zullen de uitdagingen adresseren die gepaard gaan met de fabricage van ultrahoge prestatiebatterijen", zegt Edström. "Daartoe moeten we nieuwe materialen ontdekken met machine learning en AI en ons, in het biijzonder, focussen op koppelingen waar reacties plaatsvinden die nadelig zijn voor de levensduur van de batterij. We zullen slimme functionaliteiten ontwerpen tot op het kleinste batterijniveau en erg letten op duurzaamheid."