Balletje, balletje, balletje (video)

Nee, niet het malafide straatspel waarbij je op slinkse wijze vele euro’s lichter wordt gemaakt, maar een omvangrijke muziekinstallatie die werkt op basis van afgeschoten balletjes. De installatie was een van de publiekstrekkers op de NI Week in Austin, Texas.

Officieel heet hij de Intel Industrial Control in Concert. De machine-to-machine bestuurde verzameling van digitaal gekoppelde vibrafoons, xylofoons, hi-hats en andere geluidsproducerende instrumenten is bedoeld om te demonstreren hoe eenvoudig het is om een state-of-the-art systeem te produceren met standaard direct beschikbare technieken, zoals NI Labview, NI CompactRIO en de Intel Atom porcessor.

Intel werkte samen met Sisu Devices en bouwde deze demonstratie-installatie binnen 90 dagen. Met 7 Intel Atom processoren en de hardware, software en vision-producten van national Instruments creëerden de technici drie verschillende besturingssystemen die werken met 250 I/O’s en 36 paintball-reservoirs, waarmee 2300 rubbereb balletjes worden afgeschoten op de instrumenten die 2372 noten spelen.

Industrial Control in Concert is geïnspireerd op een meesterlijke 3D-animatie, Pipe Dream genaamd, die in 2004 is gemaakt door Animusic. Sisu Devices vertaalde de bits, bytes en 3D-modellen van deze virtuele versie in magneetventielen, servomotoren en pneumatische cylinders.

Lees hier meer over NI Week 2012