Bacteriën halen metaal uit afval

Micro-organismen kun je zowat overal voor gebruiken. Dus waarom niet om afval te zuiveren van vervuilende metalen? Met een veni-beurs op zak gaat Martijn Diender van de WUR dit kunststukje opvoeren.

Bij de winning van metalen als kobalt, koper en nikkel komt veel metaalrijk afval vrij. Met de gangbare zuiveringstechnieken zijn die waardevolle metalen lastig of niet terug te winnen. Bacteriën kunnen dat wel. Diender is bacteriën op het spoor die dat kunnen terwijl ze leven op koolmonoxide als voedsel. Die combinatie is energetisch gunstig en vergroot daardoor de opbrengst van de zuivering.

Metaalionen worden uit afvalwater gehaald door ze te reduceren. De positief geladen deeltjes nemen elektronen op en slaan neer. Die elektronen worden geleverd door het stofwisselingsproces van bacteriën. Bij bacteriën die van suikers leven, gaat die overdracht slecht. Maar met koolmonoxide als substraat wil het een stuk beter lukken.

Terugwinnen

Diender heeft al een paar bacteriestammen gevonden die het trucje kunnen. Het metaal zet zich tijdens het proces als een laagje af op de buitenkant van de bacterie. Samen zinken ze af naar de bodem, waarna het metaal kan worden teruggewonnen. Technieken hiervoor moeten wel nog worden ontwikkeld.

Bron: Resource