Axiom IC wint Van den Kroonenberg Prijs 2012

Het Enschedese bedrijf Axiom IC Twente heeft de Van den Kroonenberg-prijs 2012 voor jong ondernemerschap ontvangen. Gerard Hoogendijk en Daniël Schinkel ontvingen de prijs op het Innoversum Innovatiecongres en de Innovatielezing van de Universiteit Twente. Aan de prijs is een geldbedrag van € 4.500,- verbonden.

Axiom IC Twente is in 2007 opgericht door Gerard Hoogendijk, Clemens Mensink, Daniël Schinkel , Ed van Tuijl en Simon Louwsma. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen van converters die digitale signalen omzetten in analoge signalen en vice versa. Het bedrijf heeft diverse grote internationale klanten zoals ST Micro Electronics, Philips en NXP semiconductors. Axiom IC heeft op dit moment ruim 20 medewerkers en de ambitie verder door te groeien.

Axiom IC heeft sterke banden met de Universiteit Twente. Zo werken ze inhoudelijk samen aan diverse projecten. Daarnaast zijn Mensink en Schinkel gepromoveerd aan de UT, zijn diverse medewerkers er afgestudeerd en gepromoveerd en is aandeelhouder prof. Ed van Tuijl parttime hoogleraar aan de universiteit.

Volgens de jury is Axiom IC Twente innovatief en specialistisch, dit geeft hen de mogelijkheid om zich op wereldniveau te onderscheiden. Het bedrijf levert ‘world-class oplossingen op een heel specifiek gebied’. De jury stelt : "Axiom IC wordt op een solide en transparante manier geleid en er worden duidelijke keuzes gemaakt. Axiom IC is een bedrijf dat past bij het imago dat de Universiteit Twente wil uitstralen."

Van den Kroonenberg-prijs

De Van den Kroonenberg-prijs voor jong ondernemerschap wordt toegekend aan een ondernemer met een aanwijsbare binding met de Universiteit Twente en die zich op een bepaalde manier heeft onderscheiden. De prijs is een eerbetoon aan de vroegere Rector Magnificus prof.dr.ir. H.H. van den Kroonenberg, die zich destijds bijzonder heeft ingezet om nieuw ondernemerschap vanuit de Universiteit Twente te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 4500, een oorkonde en een award, vervaardigd door kunstenares Mohana van den Kroonenberg, dochter van de naamgever.