Autoruit ontdooien dankzij nano-coating

Op de kalender is de lente officieel begonnen, maar kort geleden was dit waarschijnlijk een bekend beeld: je komt buiten en je autoruit is volledig bevroren. Kies je voor chemicaliën, verwarming of lekker krabben? Onderzoekers aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich hebben wellicht een oplossing. Zij ontwikkelden een nano-coating gemaakt van goud en titaniumoxide die wordt geactiveerd door zonlicht.

Huidige oplossingen voor een bevroren ruit zijn niet ideaal. Chemicaliën zijn slecht voor het milieu en duur, de verwarming gebruiken kost tijd en energie, en krabben is ook geen pretje. De nieuw ontwikkelde coating is in staat je voorruit te ontdooien zonder dat je een vinger hoeft uit te steken. Hij bestaat uit goud-nanodeeltjes en titaniumoxide. Deze materialen concentreren de zonne-energie op één plek, waardoor de temperatuur stijgt met meer dan tien graden, waardoor het ijs smelt. Bovendien voorkomt de coating dat er ijsvorming optreedt. De coating kan dusdanig dun worden aangebracht dat hij volledig transparant is en dus geen belemmering voor het zicht vormt. Testresultaten op glas en acryl waren veelbelovend. Momenteel zijn de onderzoekers bezig de coating-prestaties verder te verbeteren en de productiekosten omlaag te brengen.
 
Altijd op de hoogte zijn van het laatste materiaalnieuws? Bezoek MaterialDistrict.com voor de nieuwste en meest innovatieve materialen en projecten.