Categories: Actueel

Autonome auto wint vertrouwen door symbolen te projecteren (video)

De technologie is ontwikkeld in het kader van onderzoek naar de mogelijkheden om het vertrouwen in de techniek van autonome auto’s bij andere verkeersdeelnemers te vergroten. In de toekomst zou het systeem ook kunnen worden gebruikt om detectie van obstakels en reisinformatie te delen met voetgangers.

De projecties – getest met autonome stadsvoertuigjes, Pods genoemd, die door het Britse bedrijf Aurrigo zijn ontwikkeld – bestaan uit lijnen en balken met variabele spatiëring. De spatiëring wordt krapper naarmate de Pod afremt en de balken komen tegen elkaar als de auto tot stilstand komt. Als de Pod weer in beweging komt en versnelt, wordt de ruimte tussen de lijnen weer groter. Als de Pod een bocht gaat nemen, ‘waaieren’ de lichtbalken uit in de richting die de Pod afslaat.

"Uit onderzoek blijkt dat 41% van de weggebruikers en voetgangers zich zorgen maakt over autonome voertuigen in het dagelijkse verkeer", zegt Pete Bennett, Future Mobility Research Manager van Jaguar Land Rover. "Daarom hebben onze ingenieurs in samenwerking met cognitief psychologen tests uitgevoerd. In een nagebouwde stedelijke verkeerssituatie in een fabriek in Coventry is het systeem beproefd en werd gemeten hoeveel vertrouwen de ‘proefpersonen’ hadden in autonome voertuigen, met en zonder projecties. Ook werden ‘virtuele ogen’ op de intelligente Pods gemonteerd om te ervaren of met ‘oogcontact’ het vertrouwen in de technologie toenam.

"The trials are about understanding how much information a self driving vehicle should share with a pedestrian to gain their trust. Just like any new technology, humans have to learn to trust it, and when it comes to autonomous vehicles, pedestrians must have confidence they can cross the road safely. This pioneering research is forming the basis of ongoing development into how self-driving cars will interact with people in the future."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

5 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

5 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

5 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

5 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

5 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

5 dagen ago