Automotive-elektromotoren zonder zeldzame aardmetalen in de maak

Renault Group, Valeo en Valeo Siemens eAutomotive zijn strategisch partnerschap aangegaan voor het ontwerp, de gezamenlijke ontwikkeling en de productie in Frankrijk van een nieuwe generatie elektrische motoren voor auto’s, zonder gebruik van zeldzame aardmetalen. Zij gaan hun kennis bundelen om, zo luidt de bekendmaking ‘een uniek elektrisch aandrijfsysteem te ontwerpen dat wereldwijd zijn gelijke niet kent’.

In het kader van dit partnerschap zal elk van de drie partners bijdragen tot de ontwikkeling en de productie van de twee belangrijkste onderdelen van de elektrische motor: de rotor en de stator. Renault zal de EESM-rotortechnologie (elektrisch bekrachtigde synchrone motor) ontwikkelen en maken, zonder zeldzame aardmetalen. Ook de algemene architectuur van de alles-in-één-motor voor de Renault Groep wordt door Renault worden ontworpen.

Valeo en Valeo Siemens eAutomotive zullen de stator ontwikkelen en produceren. Door een hogere koperdichtheid in de stator te gebruiken kan Valeo hiermee meer vermogen genereren zonder meer elektrische energie te verbruiken.

Renault Group, Valeo en Valeo Siemens eAutomotive willen de eersten zijn die vanaf 2027 een elektrische motor van 200 kW in massaproductie nemen zonder gebruik te maken van zeldzame aardmetalen. De productie van de motor voor de eigen behoeften van de automaker zal plaatsvinden in de Cléon-fabriek van de Renault Groep in Normandië