Automatiseren met refurbished robots

Midden- en kleinbedrijven die hun productieproces willen versnellen en automatiseren, hebben hiervoor niet altijd de financiële mogelijkheden. Om zo’n eigentijds productieproces toch mogelijk te maken, biedt ABB de zogenoemde premium refurbished robots. Dit zijn gebruikte robots die in nieuwstaat teruggebracht zijn. Deze robots zorgen voor de begeerde procesautomatisering tegen een relatief klein investeringsbedrag.

"Wij zorgen voor een totale reconditioning van de bestaande robots. Daarbij betreft het niet alleen de hardware, we zorgen ook voor software-upgrades. Tijdens het refurbishment-proces worden uitsluitend originele onderdelen gebruikt. De voorwaarde aan dit refurbishment-proces is dat de robot er ‘als nieuw’ uitkomt", vertellen Martin Visser en Tijn van Pelt, sales engineers bij ABB Robotics. "Ook is het mogelijk om de refurbished-robot te voorzien van een nieuwe generatie-controller. Deze controller kunt voorzien van de allernieuwste eigentijdse opties, zoals communicatie- en veiligheidsopties", zegt Visser.

Voorafgaand aan levering test ABB de refurbished robots door middel van een uitgebreide 152-punten-inspectie en de 24-uurs test. Van Pelt: "We certificeren de robots daarom ook volgens de nieuwste specificaties en veiligheidstandaarden en geven volledige garantie. We hebben veel refurbished robots op voorraad staan, zodat ze desgewenst ook op korte termijn leverbaar zijn."

Meer dan 1000 robots

De robots ondergaan het refurbishmentproces in een speciaal daarvoor gebouwd Global Operation Center in het Tsjechische Ostrava. "ABB opende dit centrum in 2007. Intussen zijn hier al meer dan duizend robots refurbished en heeft dit centrum veel ervaring opgedaan. Aan het refurbishmentproces werken alleen speciaal getrainde engineers. Zij brengen de gebruikte robots volgens strikte procedures in de ‘als nieuw’ conditie", aldus Visser.