‘Let op: een spookrijder komt op u af’. Of ‘U nadert een school, verlaag uw snelheid’. De slimme auto waarschuwt automobilisten voor naderende gevaren zoals scherpe bochten en spookrijders. Maar ook slimme vrachtwagens kunnen straks de chauffeur attenderen op de rusttijden waarna het navigatiesysteem de dichtstbijzijnde rustplaats aanwijst of bijvoorbeeld aangeeft bij welke snelheid de vrachtwagen kan profiteren van een groene golf. Dankzij Nederlandse innovaties worden de mogelijkheden om voertuigen veiliger, slimmer en duurzamer te maken, enorm vergroot.
Deze slimme voertuigtoepassingen zijn te zien tijdens de vakbeurs Intertraffic tussen 23 en 26 maart in de RAI te Amsterdam. De innovaties zijn voorbeelden van de samenwerking tussen Nederlandse ondernemingen in het SPITS-project (www.spits-project.com). NXP, Logica, TomTom en TNO hebben samen met een aantal universiteiten en ondernemingen uit het MKB de ‘meedenkende auto’ ontwikkeld. Het consortium zet haar expertise in om voertuigen te voorzien van systemen die interactief communiceren met andere weggebruikers, advies geven over het meest zuinige rijgedrag en up-to-date-informatie leveren over werkzaamheden, files, evenementen en bijvoorbeeld beschikbare parkeerplaatsen.
Demo
Daarmee zet het samenwerkingsverband belangrijke stappen om via high-tech-toepassingen het bestaande wagenpark duurzamer te maken en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de files. De eerste resultaten van deze samenwerking worden tijdens de Intertraffic-beurs getoond. Eerder vond een proef plaats op de snelweg A270 (www.a270demo.nl).
Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat bezoekt naar verwachting op 24 maart Intertraffic en de Spits stand en zal ook in een van de slimme auto’s rijden in een tour van de RAI naar Schiphol.
Subsidie
Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt SPITS met een subsidie in het kader van de High Tech Topprojecten. Het ministerie wil met het project de innovatie- en R&D-inspanningen door het Nederlandse bedrijfsleven stimuleren. De deelnemende ondernemingen en universiteiten hebben aangetoond een leidende rol op het gebied van mobiliteit te spelen. Met deze opdracht kan de Nederlandse economie producten en diensten ontwikkelen die ook in andere markten toepasbaar zijn.
Kijk op https://spits-project.com voor meer informatie over SPITS. Op Intertraffic in de RAI is SPITS te vinden op stand 09-201.