Auto van gerecycled plastic

De toenemende hoeveelheid plastic in het milieu is ook autofabrikanten opgevallen. De Birò O2, een speciale variant van Estrima’s elektrische scooter, is de eerste auto die gemaakt is van meer dan 80% gerecycled plastic.

De Birò O2 is een variant op de originele Birò van Estrima, een eenpersoons elektrische vierwielige scooter voor energiezuinig vervoer. De O2 is niet alleen net zo energiezuinig als zijn voorganger, maar probeert ook zijn ecologische voetafdruk sterk te verkleinen door gebruik te maken van plastic dat normaal gesproken op vuilnisbelten of in oceanen terechtkomt. Naast het metalen chassis van de auto zijn de buitenste delen, waaronder de voor- en achterpanelen (en zelfs de motorkap), gemaakt van gerecycled plastic.

Plastic afval
Estrima werkte samen met Mandalaki Studio om dit duurzame hoogstandje te realiseren. Mandalaki verzamelde en verwerkte grote hoeveelheden plastic afval afkomstig van wegonderhoud, zoals kegels en uithangborden, die vervolgens werden gerecycled d.m.v. reiniging, behandeling en vermaling tot een fijn poeder. Dit poeder werd gebruikt als grondstof voor de voor- en achterpanelen van de O2. Andere elementen, zoals de stoelen, de toerenteller, het stuurwiel en de deuren, zijn gemaakt van niet-gerecyclede kunststoffen zoals thermoformed PVC, hoewel Estrima en Mandalaki werken aan de ontwikkeling van een auto die van 100% gerecycled plastic is gemaakt. De Birò O2 is voorzien van een krachtige elektrische motor die een topsnelheid van 40 mijl per uur kan behalen en met één enkele acculading tot 62 mijl kan rijden. Er zijn 31 exemplaren beschikbaar voor de verkoop.