Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

Energiemaatschappij RWE heeft een opslagfaciliteit geopend die is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s van elektrische Audi’s.

De installatie, die staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in Duitsland, kan zo’n 4,5 megawattuur aan elektriciteit opslaan. De ‘second life’ accu’s van de installatie zijn afkomstig van e-tron ontwikkelingsauto’s. Na hun eerste leven tijdens de testfases in de auto hebben ze nog een restcapaciteit van meer dan 80 procent. Afhankelijk van het gebruik hebben ze nog een levensduur tot tien jaar. En ze zijn beduidend goedkoper dan compleet nieuwe accu’s.

RWE gaat de learnings van het pilot project in Herdecke toepassen bij het bouwen en exploiteren van grotere opslagfaciliteiten op basis van gebruikte EV-accu’s. Hier zal het een innovatieve technologie implementeren waarbij twee modules in serie worden geschakeld.

Audi wil met RWE de mogelijkheden demonstreren voor het milieuvriendelijke gebruik van second life hoogspanningsaccu’s en hun intelligente integratie in het elektriciteitsnet van de toekomst. Audi werkt ook aan plannen om accu’s na dit tweede leven zo efficiënt mogelijk te recyclen.