Categories: Actueel

Astronaut Andreas Mogensen bestuurt robot vanuit de ruimte

Tijdens het ritje voelt hij dezelfde weerstand die de robotarmen van de Interact voelen, dankzij de haptische terugkoppeling van de Interact. Daardoor kan Mogenson vanuit de ruimte zeer precieze handelingen uitvoeren op aarde.

 "Als mensen nauwkeurig taken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld als we een sleutel in een slot steken, dan vertrouwen we voor een groot deel op gevoel", weet André Schiele van ESA’s telerobotica en haptica-lab en het Robotics Institute van de TU Delft. "Visuele informatie speelt daarbij vaak maar een kleine rol. We kunnen deze kleine taken met onze ogen dicht uitvoeren. Aanraking bevat belangrijke informatie over de geometrische relatie tussen voorwerpen. Daardoor wordt het voor ons makkelijker taken intuïtief en dus sneller uit te voeren."

Tijdens het besturen van een robot ontbreekt dat gevoel. "Zonder haptische feedback moet de bestuurder van een robotarm of robot heel voorzichtig zijn om niets in de omgeving van de robot te beschadigen", aldus Schiele. "Daardoor neemt zelfs het uitvoeren van de simpelste taken in de ruimte veel tijd in beslag."

Klaar voor actie

Voor de ontwikkeling van de Interact Robot werkte het team van ESA’s telerobotica- en haptica-lab nauw samen met studenten van de Technische Universiteit Delft. Het van vierwielaandrijving voorziene voertuig is uitgerust met een head-mounted camera en een set robotarmen. Die armen zijn ontworpen om met behulp van force-feedback de bestuurder op afstand te laten voelen wat de robotarmen zelf voelen.

Het experiment van Andreas Mogenson staat momenteel op de planning voor maandag 7 september. Op die dag rijdt Mogenson de Interact vanuit het ISS rond op het terrein van ESA’s technologische hart Estec.

90 000 kilometer

De commando’s die astronaut Mogenson vanuit de ruimte uitzendt bij het besturen van de Interact reizen via een systeem van geostationaire satellieten naar de aarde. Ze leggen tijdens die reis een afstand van bijna 90 000 kilometer af. Toch voelt Andreas vrijwel direct wat de robot voelt.

Andreas, die op 2 september begint aan zijn reis naar het ISS, zal de robot eerst naar een experimentenboard sturen. Daar zal hij een metalen pin inpluggen. De operatie moet heel precies uitgevoerd worden: er is slechts eenzesde millimeter speling.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

1 dag ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

1 dag ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

1 dag ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

1 dag ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

1 dag ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

1 dag ago