ASML wil eigen cao

ASML heeft de Raad van Overleg Metalektro verzocht om uit de cao Metalektro te mogen. Het bedrijf wil een eigen cao, net als Philips en NXP. FNV en CNV zijn tegen. Vakbond De Unie is voor.

Volgens het Eindhovens Dagblad heeft ASML zijn Nederlandse medewerkers naar hun mening gevraagd via paneldiscussies en een enquête FNV-bestuurder Peter Reniers: „Na 850 inzendingen blijkt nog geen 2 procent van de medewerkers voor zo’n aparte cao te zijn. Gevreesd wordt dat Angelsaksische arbeidsvoorwaarden, waaronder prestatiebeloning, het bedrijf binnen komen."

Bestuurder Arjan Huizinga van CNV noemt de aparte status van ASML onwenselijk en onnodig. „Ruimte om af te wijken is er al en dat maakt maatwerk in de cao Metalektro voor ASML mogelijk. Het vertrek van ASML holt de cao Metalektro uit waardoor werknemers van ASML en andere bedrijven niet meer samen op kunnen trekken."

Volgens ASML hoeven de bonden zich geen zorgen te maken, omdat een eigen cao in samenspraak met deze bonden zal worden opgesteld.