ASML en de TU/e gaan hun samenwerking uitbreiden op gebieden als plasmafysica, mechatronica, optica en AI, op basis van gemeenschappelijke roadmaps.
In nauwe samenwerking tussen de twee partijen gaan de komende tien jaar een kleine honderd promovendi onderzoek doen op gebieden die relevant zijn voor de chipsector. De uitbreiding is een investering in de positie van de Brainportregio op gebied van halfgeleiders en een impuls voor het Future Chips flagship van de TU/e.
Cleanroomgebouw
Ook gaat ASML financieel bijdragen aan het nieuwe cleanroomgebouw dat de TU/e gaat bouwen. Dit moet een topfaciliteit worden, gericht op onderzoek, onderwijs en startups op gebied van halfgeleiders, en groter en moderner dan de bestaande TU/e-cleanroom, die het vervangt.
80 miljoen
ASML investeert 80 miljoen euro over de komende tien jaar. De TU/e investeert ruim honderd miljoen in haar semicon-activiteiten; voor het cleanroomgebouw en de vele promovendi die zullen worden aangesteld. De partijen gaan ook andere bedrijven en instellingen in de regio en daarbuiten betrekken bij de samenwerking, om zo de impact te vergroten.
Grootste overeenkomst ooit
Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e: “We zijn trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben. We gaan samen investeren, waarmee we de positie van Brainport als Nederlands belangrijkste semicon-hotspot uitbouwen. Ook is het onze grootste overeenkomst ooit met een industriële partner. En een belangrijke erkenning van de kwaliteit van onze universiteit.”