EO

Vanaf 2013 nieuwe RoHS-regels

18 december 2012 om 14:03 uur

Op 2 januari 2013 worden nieuwe RoHS-regels van kracht voor bedrijven die elektronische apparatuur verhandelen binnen Europe. De nieuwe regelgeving onder de naam RoHS Recast 2011/65/EU heeft nu betrekking op artikelen die voor ten minste een van de functies waarvoor ze zijn bedoeld, afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden. Zo is de regelgeving ook van toepassing op gasfornuizen met een elektrische klok en grasmaaiers met benzinemotor met elektrische ontsteking: vanaf juli 2019 moeten deze apparaten voldoen aan de RoHS-regels.

 

De Restriction of the use of certain Hazardous Substances (RoHS) Richtlijn werd op 1 juli 2006 van kracht voor alle EU-lidstaten. Sinds die datum mogen producenten van acht categorieën elektrische en elektronische apparatuur geen producten meer op de markt brengen die verboden stoffen bevatten, tenzij een specifieke uitzondering van toepassing is. De zes verboden stoffen zijn lood (Pb), kwik (Hg), zeswaardig chroom (Cr(VI)), cadmium (Cd), polybroom-difenyl vlamvertragers (PBB's) en polybroom-difenylether vlamvertragers (PBDE's).

 

De nieuwe RoHS Recast (of RoHS2) is bedoeld om onduidelijkheden rond de oude richtlijn weg te halen en om onder meer ook te kunnen komen tot een geharmoniseerde handhaving. Ook is de richtlijn meer in overeenstemming gebracht met andere Europese directieven.

 

Verantwoordelijk

Fabrikanten, importeurs en distributeurs kunnen ervoor verantwoordelijk worden gesteld dat de artikelen voldoen aan de CE-verplichtingen. Afhankelijk van de plaats van een bedrijf in de toeleveringsketen zullen er verplichtingen zijn ten aanzien van het beschikbaar stellen van veel nieuwe documenten, waaronder een ‘technical file' en een ‘declaration of compliance'. Componenten die niet binnen de scope van RoHS vallen, moeten toch compliant zijn als ze worden gebruikt in de productie van apparatuur di wel onder de richtlijn valt. Net als bij RoHS1 zal met een certificaat van compliantie moeten worden aangetoond dat de component voldoet aan de richtlijn.

 

De lidstaten hadden 18 maanden de tijd om een en andere om te zetten in nationale wetgeving en de richtlijn wordt nu op 2 januari 2013 van kracht. Daarna zullen gefaseerd nieuwe categorieën onder de richtlijn gaan vallen, zoals medische hulpmiddelen en bewakings- en besturingsinstrumenten in juli 2014. In vitro diagnostiek volgt in juli 2016 en industriële bewakings- en besturingsinstrumentatie in juli 2017. Alle elektrische en elektronische apparatuur die niet binnen de categorieën 1 ... 10 valt, zal vanaf juli 2019 worden ondergebracht in categorie 11.

 

Elektronica-ontwikkelboards

Gary Nevison, hoofd Legislation & Compliance bij elektronicadistributeur Premier Farnell, zegt: "Een productgroep die we nauwlettend in de gaten houden zijn de halfgeleiderontwikkelkits en de impact daarop van de RoHS Recast 2011/65/EU en in het bijzonder de gevolgen voor de CE-markering. Ontwikkelkaarten zijn absoluut voltooide producten volgens de definitie in de Blue Guide, de gids van de Europese Commissie voor het invoeren van nieuwe richtlijnen. Die ontwikkelkaarten worden simpelweg ingeplugd in andere apparatuur en ze vallen bij de handhavingsautoriteiten van alle lidstaten on de richtlijn."

 "Veel leveranciers van ontwikkelboards maken ze a; RoHS-compliant, maar er zijn een paar opvallende uitzonderingen. Zij moeten nu zorgen dat hun product compliant wordt en dat ze vanaf januari alle voor de CE-normering benodigde documenten actief aanleveren."

 

Premier Farnell heeft zich altijd intensief beziggehouden met de wetgeving en biedt hulp en ondersteuning bij vragen rond RoHS. De element14 community bevat veel bruikbare informatie over allerlei soorten industriële wetgeving.

 

FAQ's over RoHS2

Op 15 juli 2012 publiceerde de Europese Commissie een document met ‘Frequently Asked Questions' over de RoHS Recast of ‘RoHS2'. Op 12 december verscheen een bijgewerkte versie van dat FAQ-document en dat kan hier worden gedownload:

 rohs2faq.

 

Bron: Premier Farnell

 

Video's

Is de luchtvaart emissievrij in 2050?

Is de luchtvaart emissievrij in 2050?

Onderzoeksinstellingen vanuit de hele wereld waren in september op bezoek bij het Nederlands Lucht-…

Spinnen en mieren inspireren onzinkbare metalen structuur

Spinnen en mieren inspireren onzinkbare metalen structuur

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester (VS) hebben zich laten inspireren door waterspinnen…

Een nieuwe manier om CO2 uit lucht te halen

Een nieuwe manier om CO2 uit lucht te halen

Een nieuwe manier om kooldioxide uit een luchtstroom te verwijderen, zou een belangrijk hulpmiddel…

Zelf producten configureren in 2 minuten

Zelf producten configureren in 2 minuten

Door Festo:   Met de Festo Design Tool 3D kan snel een cilinder unit bestaande uit…

Hoe ver mag de wetenschap gaan?

Hoe ver mag de wetenschap gaan?

Hoe ver wil jij gaan met de wetenschap? Wil je je kind ziektevrij maken met genetische modificatie…

Meer videos »

Laatste nieuws

Circulair viaduct wint Betonprijs 2019

Circulair viaduct wint Betonprijs

Het circulaire viaduct van Van Hattum en Blankevoort, Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Circulair. De jury waardeert het initiatief om het echt anders te doen. ‘Dit…

Lightyear begint voorzichtig met productie eerste zonneauto’s

Waarom Lightyear zo weinig mogelijk robots gebruikt

Lightyear hoopt de Lightyear One, een hatchback met aandrijving in elk wiel en een actieradius van 800 kilometer, in 2021 op de markt te brengen. Tijdens het Machinebouw event zal Wim van Stratum, VP Operations bij de…

Precisiebeurs blijft een feestje

Precisiebeurs blijft een feestje

Veldhoven Precisiebeurs 2019 gaat de boeken in als beurstweedaagse met de meeste bezoekers. De beurs klokte af op 3.704 bezoekers uit 42 verschillende landen. Hier een kort verslag over diverse exposanten en enkele…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Agenda

21 november 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

21 november 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

21 nov 2019, 3 dec 2019, 19 dec 2019 en 9 jan 2020 Examen: 16 januari 2020

22 november 2019, Vianen

Robot Safety Training

Meer agendapunten »