EO

Vraag over softwaretools voor vaststellen van PL/SIL

17 januari 2012 om 21:50 uur

Welke softwaretools zijn er ter ondersteuning voor het vaststellen van een PL en/of SIL en de te nemen maatregelen? Wat zijn de verschillen?

 

Er zijn op dit moment een aantal tools beschikbaar waarmee een machineontwerper een PL en/of SIL level kan doorrekenen. Een aantal tools wordt kosteloos ter beschikking gesteld en een aantal tegen geringe kosten. In dit antwoord bespreken we de volgende tools :
1) IFA 'Sistema' tool,
2) Siemens 'Safety Evaluation Tool',
3) Pilz 'Pascal Safety Calculator'.

De Sistema softwaretool, ontwikkeld door het Duitse Institut für Arbeitsschutz (IFA) biedt ontwerpers en controleurs van veiligheidsgerelateerde besturingsfuncties in machines uitgebreide ondersteuning bij de evaluatie van veiligheidsfuncties in het kader van ISO 13849-1.

De Pascal Safety Calculator van de firma Pilz berekent, op basis van de componenten die in het veiligheidscircuit worden gebruikt, de kans op gevaarlijk falen (PFH). Naar keuze kan het PL (Performance Level) of het SIL (Safety Integrity Level) worden bepaald. De resultaten worden grafisch weergegeven, dus het is gemakkelijk voor gebruikers om te zien hoe goed het veiligheidsniveau wordt bereikt in de verschillende deelsystemen.

De Safety Evaluation Tool van de firma Siemens is geschikt voor de normen IEC 62061 en ISO 13849-1. Deze door TÜV-geteste online-tool ondersteunt de snelle en betrouwbare beoordeling van de veiligheidsfuncties in een machinebesturing.
Om de gratis Safety Evaluation Tool te kunnen toepassen moet de gebruiker zich eerst online registreren. De tool gaat uit van de standaard opbouw van een veiligheidsfunctie met behulp van de volgende subsystemen: “Detectie + Evaluatie + Reactie”, maar er zijn ook andere combinaties mogelijk.

Bovenstaand antwoord is afkomstig van:
Fusacon BV, Functional Safety Consultants Nederland
Vogelenzangseweg 20, 4124 AS HAGESTEIN 
E :   info@fusacon.nl
P :   +31 (0) 347 352 519
F :   +31 (0) 877 843 520
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>