EO

Vraag over vertaling gebruiksaanwijzing

23 maart 2010 om 11:29 uur

handleiding

Mag een vertaling van de oorspronkelijke handleiding ook gemaakt worden door de ontvangende partij? De ontvangende partij is dan degene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert?

 

Volgens onderstaand artikel uit Bijlage I van de Machinerichtlijn moet er een handleiding geleverd worden in een officiële landstaal waar de machine op de markt wordt gebracht.

1.7.4.1 b) Wanneer een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” in de officiële taal of talen van het land van gebruik ontbreekt, moet een vertaling in die taal of talen worden verstrekt door de fabrikant of diens gemachtigde, dan wel door degene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert. Deze vertalingen moeten zijn voorzien van de vermelding „vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing”.

 

Vraag: Mag een vertaling van de oorspronkelijke handleiding ook gemaakt worden door diegene die de machine in het bewuste taalgebied introduceert?

 

Antwoord:

De basistekst uit de Machinerichtlijn Bijlage I par. 1.7.4 is:

Bij iedere machine moet een gebruiksaanwijzing zijn gevoegd in de officiële Gemeenschapstaal (of talen) van de lidstaat waar de machine op de markt wordt gebracht en/of in bedrijf gesteld.

De bij de machine gevoegde gebruiksaanwijzing moet een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” of een „vertaling van de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” zijn; in het laatste geval moet bij de vertaling een „oorspronkelijke gebruiksaanwijzing” zijn gevoegd.

 

In afwijking hiervan hoeven onderhoudsinstructies die bestemd zijn voor gespecialiseerd personeel dat in zeggenschap werkt van de fabrikant of diens gemachtigde, slechts in één door dat personeel begrepen taal van de Gemeenschap te worden verstrekt.

Kortom, als een fabrikant levert aan een ander land met een andere officiële taal moeten er twee taalversies worden geleverd. Een oorspronkelijke gebruiksaanwijzing en een vertaling daarvan. De fabrikant kan deze vertaling uitbesteden aan zijn gemachtigde (geldt bij fabrikant buiten Europese Unie) of een bedrijf (bijvoorbeeld importeur/handelaar) die de machine in het bewuste taalgebied introduceert. Kortom, deze verantwoordelijkheid ligt dus echt bij degene die verkoopt en niet bij diegene die koopt.

 

Een afwijkende taal is alleen toegestaan voor onderhoudsinstructies (uit de gebruiksaanwijzing) die bestemd zijn voor gespecialiseerd personeel dat in zeggenschap werkt van de fabrikant of diens gemachtigde. Deze mogen slechts in één door dat personeel begrepen taal van de Gemeenschap worden verstrekt. 

 

Dus, ALLEEN onderhoudsinstructies mogen onvertaald (alleen taal oorspronkelijke gebruiksaanwijzing) blijven als het onderhoud daadwerkelijk door medewerkers van of in zeggenschap van de fabrikant wordt uitgevoerd. Voor al het onderhoud dat de medewerkers van de koper zelf uitvoeren dienen onderhoudsinstructies in de gebruiksaanwijzing te zijn opgenomen.

 

Bovenstaand antwoord is afkomstig van:

FUSACON B.V., Functional Safety Consultants Nederland

Vogelenzangseweg 20, 4124 AS HAGESTEIN  

E :   info@fusacon.nl 

P :   +31 (0) 347 352 519

F :   +31 (0) 877 843 520

W :  www.fusacon.nl

 

 

Video's

Fake news?

Fake news?

Ken je die mop van een autonome Tesla die een robot omver reed op de Ces?  Die bot is…

Tedx Talk Frans Feldberg – Is AI de heilige graal?

Tedx Talk Frans Feldberg – Is AI de heilige graal?

Welke rol heeft AI in het reduceren van de gevolgen van kanker? En op het terugbrengen van…

Interview Hans de Jong - President Philips Nederland

Interview Hans de Jong - President Philips Nederland

Hans de Jong is president-directeur van Philips Nederland en gepassioneerd pleitbezorger van…

Hyundais droom deel II: De werkelijkheid

Hyundais droom deel II: De werkelijkheid

Hyundai droomt van een voertuig dat niet alleen kan rijden, maar ook kan lopen en over obstakels…

Hyundais droom: een alleskunner

Hyundais droom deel I: een alleskunner

Hyundai droomt van een voertuig dat niet alleen kan rijden, maar ook kan lopen en over obstakels…

Meer videos »

Laatste nieuws

ASML kan honderden ingenieurs leveren voor technisch onderwijs

ASML kan honderden ingenieurs leveren voor technisch onderwijs

ASML wil honderden ingenieurs beschikbaar stellen om daarmee het tekort aan docenten in het technisch onderwijs te helpen oplossen. Het gaat volgens CEO Peter Wennink om alle onderwijsniveaus. Wennink sluit hiermee aan…

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Hoeveel is een robotleven waard?

Hoeveel is een robotleven waard?

Mensen zijn onder bepaalde omstandigheden bereid om een robot te redden ten koste van mensenlevens. Bijvoorbeeld als we denken dat de robot pijn kan ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en LMU M…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »