EO

Hoe moet je een noodstopknop voor hogere risiconiveaus uitvoeren?

13 mei 2022 om 15:46 uur

De veiligheidsfuncties op onze machines worden vaak ingeschaald op niveau PLd/PLe of SIL2/SIL3. Wij voorzien onze noodstopknoppen altijd van twee NC-contacten. Voor hek/deur-bewaking kiezen we vaker voor een NO/NC-combinatie. Geeft een combinatie van een NO/NC-contact ook voor een noodstopknop geen betere 'diagnostic coverage' vanwege het voorkomen van de 'common cause failure'?

 

Antwoord

Het is een mooie gedachte om vanwege van verbetering van de foutdiagnose een noodstopknop uit te voeren met een (NO*) maak- en (NC**) verbreekcontact. Het antwoord hierop is als volgt:  
Nee, een tweekanalige noodstop dient te bestaan uit twee verbreekcontacten (normally closed of NC-contacten) zodat bij een onderbreking van één kanaal of sluiting naar aarde altijd direct een afschakeling volgt. Beide fouten komen in de praktijk veel voor en dienen vroegtijdig (voor het intreden van een tweede fout) te worden ontdekt. Bij toepassing van een maakcontact worden beide fouten (sluiting naar aarde en onderbreking) alleen na het indrukken van de noodstopknop gedetecteerd. 

Twee eerder verschenen artikelen geven hierover een duidelijke uitleg: 
 

Conclusie

Een noodstopknop dient bij hogere risiconiveaus uitgevoerd te worden met twee NC-contacten. Dit geldt trouwens ook voor de toepassing van één schakelaar met een NC- en NO-contact voor hek/deur-bewaking voor PLd/ SIL2 of PLe/ SIL3. 
 
Deze vraag is beantwoord door FUSACON B.V.   
 
* NO= normally open (maakcontact)
** NC= normally closed (verbreekcontact) 
 

Kennis: Safety

  17 november is het Engineering Event Safety in Den Bosch, het event over machineveiligheid. Bestemd voor machinefabrikanten, ontwerpers, constructeurs, bouwers en onderhoudsmanagers.

Kortom: iedereen die meer moet weten over machineveiligheid!

 Safety

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>