EO

Hoe bereken je het Performance Level wanneer je alleen SIL-gegevens hebt?

19 april 2022 om 16:51 uur

Ik wil het Performance Level (PL) berekenen van mijn veiligheidscircuit, maar leveranciers van bepaalde onderdelen hebben alleen de gegevens voor een SIL-berekening in hun datasheet staan. Hoe kan ik dan toch mijn PL berekenen?

 

Antwoord

Het is inderdaad mogelijk dat een fabrikant alleen de parameters voor de SIL-berekening noemt en geen informatie heeft opgenomen van de PL-parameters. Andersom komt ook regelmatig voor! De voorkeur van een gebruiker van componenten zal moeten uitgaan naar die leverancier die voor berekeningen volgens beide normen de benodigde gegevens verstrekt.
Een engineer die op de hoogte is van de methodieken uit beide normen kan meestal met de verstrekte informatie toch nog ver komen en de noodzakelijke input voor de PL-berekening bepalen. 
Een fabrikant die parameters voor de SIL-norm verstrekt zal waarschijnlijk geen ‘categorie’ noemen, maar het subsysteem type A, B, C of D. Ondanks het feit dat je, qua architectuur, een vergelijking kan maken tussen een SIL-subsysteemtype en een PL-categorie is niet gezegd dat aan alle eisen van de categorie is voldaan. Denk bijvoorbeeld aan de 'well-tried safety principles' of 'well-tried components' uit EN-ISO 13849-2. In geval van onduidelijkheid kan de gebruiker het beste contact opnemen met de fabrikant om deze te vragen om de ontbrekende informatie voor de PL-bepaling. Een verantwoordelijke fabrikant zal deze informatie kunnen verstrekken.
 
Deze vraag is beantwoord door FUSACON B.V.  
 

Reacties (1)

Je kan eventueel een omzetting doen via de tabel in Annex K van EN ISO13849-1.
Jo Boullart, 22 april 2022 07:59
 

Kennis: Safety

  17 november is het Engineering Event Safety in Den Bosch, het event over machineveiligheid. Bestemd voor machinefabrikanten, ontwerpers, constructeurs, bouwers en onderhoudsmanagers.

Kortom: iedereen die meer moet weten over machineveiligheid!

 Safety

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>