EO

0-stand als aan/uit-schakelaar

28 september 2021 om 11:33 uur

Ik heb een apparaat (elektrische kachel met daarin een ventilator, verplaatsbaar; dus met snoer en stekker) waarbij het vermogen van het verwarmingselement m.b.v. een TRIAC-schakelaar en een 4 standenschakelaar 0-1-2-3 ingesteld kan worden.

 

Vraag: mag deze schakelaar in de 0-stand als aan/uit-schakelaar voor dit apparaat fungeren, als ik daar alleen de gate van de TRIAC mee afschakel?

 

Is het mogelijk om het antwoord tweeledig te formuleren, nl. gebaseerd op de kachel als industriële toepassing, m.a.w. een machine (EN 60204-1) of als huishoudelijk elektrisch toestel (IEC 60335-1)?

 

Alvast bedankt voor uw reactie!

Met vriendelijke groet,

Edward Seerden

 

Reacties (2)

Volgens de wet is een losstaande machine met stekkerverbinding gewoon veilig, omdat de stekker dient als veiligheids- of werkschakelaar. Een elektrische kachel is zo veilig als de gebruiker er mee omgaat. Als bijvoorbeeld de aansluitkabel voor de uitblaasmond of in het warme gedeelte van kachel wordt gelegd, wordt deze kabel mogelijk op den duur hard en ontstaat een onveilige situatie. Bij alle machines blijft het noodzakelijk om deze op gebreken te blijven controleren (NEN 3140). Als een machine een SÜV keurmerk heeft, en de fabrikant of importeur heeft en CE bij de machine afgegeven, Kan men er van uit gaan dat de machine veilig is en indien men volgens de instructies ermee omgaat, de machine veilig is. Indien men zelf wijzigingen aan de machine aanbrengt, ben je zelf verantwoordelijk voor de machine. De bestaande schakelaar is dus blijkbaar voldoende veilig voor normaal gebruik. Als je een veiligheidsschakelaar beter vindt, moet deze dus vóór de stekker worden geplaatst.
Gerard Rooijakkers, 6 oktober 2021 12:18
Ik zou voor de zekerheid een extra magneetschakelaar opnemen in de hoofdstroom die de spanning ook fysiek afschakelt als de schakelaar in de 0-positie staat. Wanneer je triac een storing heeft en dus in continu doorlaat stand staat dan krijg je de kachel niet meer uit. (Dit antwoordt is gebaseerd op praktijk ervaring niet op normen..)
Noll Kroese, 1 oktober 2021 14:34
 

Kennis: Wie weet...

2mensenWie weet nou beter wat je bezighoudt dan vakgenoten? Wij denken: niemand.


Daarom roepen we een pagina in het leven voor het uitwisselen van kennis. Heeft u een vraag? Stel hem aan de andere lezers. Heeft u een mening, visie, of oplossing voor een probleem? Deel hem. Wilt u dat de redactie van Engineersonline iets uitzoekt? Dan kunt u ons dat vragen per mail. Wij zijn bereikbaar via redactie@engineersonline.nl.

 

NB. Deze pagina is bedoeld voor inhoudelijke discussies, niet voor reclame-uitingen of zaken die niets met engineering te maken hebben. Die zullen dan ook niet worden geplaatst.

 

 

Heb je een vraag?

vrsagHeeft u een vraag die u aan uw vakgenoten wilt voorleggen? Dat kan door hem te mailen aan redactie@engineersonline.nl. De redactie zal hem dan posten en zorgen dat hij aandacht krijgt in de nieuwsbrief.