EO

Droogijs reinigt Bristol Hercules motor

28 januari 2021 om 11:24 uur

"De onderkant van de motor was gescheurd en de cilinders waren deels afgebroken als gevolg van de crash. Uiteraard zat de hele motor vol troep na al die jaren onder water en in de modder", zegt Scott Broere, mede-eigenaar van 247 Dry Ice Cleaning uit Nieuw-Vennep. Het bedrijf reinigde de motor van de teruggevonden bommenwerper uit WOII. Hoe doe je dat? "Met droogijsstralen."

 

Door: Jan Kloeze

 

Een uniek project. Zo noemt Scott Broere het reinigen van de in het Markermeer gecrashte Bristol Hercules motor, afkomstig uit een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardementen uitvoerde op Duitse steden. En niet alleen vanwege de aard van het project zelf. Ook vanwege de familiegeschiedenis. Grootvader Broere vloog als boordwerktuigkundige bij KLM, onder meer op de oude DC4. Vader heeft eveneens luchtvaartbloed want hij werkte als loadmaster op Schiphol. In 2009 koos hij niettemin voor het ondernemerschap en startte het bedrijf 247 Dry Ice Cleaning. Anno 2020 komt daar een oude motor van een gecrashte Britse bommenwerper binnen. Hoe bijzonder is dat?

 

Nagedachtenis

De BK716 werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 tijdens een terugvlucht neergeschoten door een Duitse nachtjagerpiloot. Het vliegtuig had zeven bemanningsleden aan boord. Hun identiteit kon op basis van DNA-materiaal na de berging van het wrak vast worden gesteld. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden laat de gemeente Almere een kunstwerk maken. Men koos voor Laura O'Neill, een Britse kunstenares. Belangrijk onderdeel van haar kunstwerk is het wrak van de gevonden motor, dat natuurlijk schoon moest worden gemaakt. Zij zocht zelf contact met 247 Dry Ice Cleaning. "Via Google heeft ze ons gevonden", vertelt Scott.

 

Volume x 700

Droogijsstralen reinigt voorwerpen gemakkelijk en snel. Het lijkt op een soort zandstralen, maar dan met droogijskorrels in plaats van soda of grit. Droogijs, de vaste vorm van koolstofdioxide, bestaat bij een temperatuur van min 80 graden. Met perslucht worden de korrels tegen het vervuilde oppervlak gestraald. Als droogijs sublimeert gaat het direct over van de vaste vorm naar de gasfase, zonder residu achter te laten. In de sublimatie van vast naar gas neemt het volume van gas ten opzichte van de vaste stof met een factor 700 (!) toe. Daardoor wordt de vervuiling losgeslagen zonder dat het oppervlak wordt aangetast. Water, chemicaliën of schadelijke stoffen zijn niet nodig.

 

Reductie koolstofdioxide

Op verzoek van de kunstenares is een klein deel van de motor in de oude staat gebleven. Sommige koperen motoronderdelen zijn bovendien behalve met droogijs ook nog met glaspareltechniek behandeld. Dat kon eveneens in Nieuw-Vennep worden uitgevoerd, want behalve droogijsstralen kan het bedrijf sodastralen, gritstralen en ultrasoon reinigen. Inmiddels is Scott samen met zijn vader eigenaar van dit bedrijf, waar ze met zijn vieren werken. Recent kochten ze een eigen bedrijfspand met behalve een technische ruimte onder meer ook een demonstratieruimte en een showroom. Onder de naam Blasteq voeren ze namelijk een handelstak voor de verkoop, lease en/of verhuur van straalapparatuur. Broere: "Momenteel zit de belangstelling voor droogijsstraalapparatuur flink in de lift omdat de overheid een subsidie geeft die tot 30 procent van de aanschafprijs kan oplopen." Omdat de gebruikte koolstofdioxide wordt gerecycled uit onder meer afvalverbranding draagt de techniek van droogijsstralen bij aan de door de overheid nagestreefde CO2-reductie.

 

Dit artikel verscheen in Metaal en Techniek

 

Video's

Pomp van creditcardformaat drijft kunstmatige robotspier aan

Pomp van creditcardformaat drijft kunstmatige robotspier aan

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Bristol (VK) heeft zachte pompen gemaakt van…

Creatieve fysica rap op moleculaire clusters wint Science's jaarlijkse Dance your Ph.D. wedstrijd

Creatieve rap over moleculaire clusters wint Science's jaarlijkse 'Dance your Ph.D. wedstrijd'

De Finse onderzoeker Jakub Kubecka heeft Science's jaarlijkse 'Dance your Ph.D. contest&…

Een fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Het heeft nu even gedooid en dat geeft handige jongens (en meisjes) nèt de tijd om de fiets…

Weerbestendige wissel

Weerbestendig wissel

De Nederlandse werktuigbouwkundige Richard de Roos bedacht tien jaar geleden een weerbestendig…

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Bij ons ligt het treinverkeer meteen zo goed als stil als het sneeuwt. Maar er zijn ook landen waar…

Meer videos »

Laatste nieuws

Schoon water dankzij nieuw plastic

Schoon water dankzij nieuw plastic

UT-onderzoekers maken anionuitwisselingsmembranen uit een nieuw soort plastic: saloplastic. Deze membranen zijn zeer stabiel in extreme omstandigheden, zoals een zeer hoge of lage pH. Dit maakt ze bruikbaar voor…

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud

Meetsysteem van laserstralen en heliumbellen helpt topschaatsers in jacht op goud (video)

Met het meetsysteem ‘Ring of Fire’ analyseerden TU Delft, NOC*NSF, KNSB en Innovatielab Thialf Nederlandse topschaatsers. Het meetsysteem is vorige week in Heerenveen gebruikt om luchtweerstand rondom bewegende…

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi, de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie, heeft een infographic ontwikkeld om de bewustwording te bevorderen rondom het veilig werken met Chroom-6 houdende materialen. De…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Versnelling van de regionale energietransitie beroepsonderwijs

De eerste in een reeks van 5 webinars over werken aan groen herstel vanuit publiek-private samenwerkingen...

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

Meer agendapunten »