17 december 2020 om 13:42 uur
Wat was het geval? Geneesmiddelfabrikant AstraZeneca drukte met haar octrooi concurrenten uit de markt. Goedkopere concurrenten probeerden het octrooi onderuit te krijgen bij de rechtbank Den Haag. Die vond het octrooi geldig. De Engelse rechter èn de Engelse hogerberoeprechter vonden het octrooi echter niet geldig: het was niet inventief genoeg om beloond te worden met een octrooi. De Engelse hogerberoeprechter ging daarbij ook in op het in haar ogen onjuiste eerdere Haagse vonnis. De concurrenten deden AZ een voorstel: wij stoppen, maar dan vergoed jij de schade als we ten onrechte zijn gestopt. AstraZeneca startte echter gewoon met de executie van het Haagse vonnis, ook al liep daar nog hoger beroep tegen en al lag er een prima aanbod van de concurrenten. Dus die concurrenten kregen natte voeten en stopten er mee. En jawel: de Nederlandse hogerberoeprechter vond het octrooi ook nietig.
Als je weet dat een octrooi waardeloos is, is er geen wet die verbiedt dat je dat octrooi in stand houdt. Als je niet weet (of hoort te weten) dat een octrooi waardeloos is en je zet dat octrooi in tegen de concurrent: ook dat mag. De combinatie mag echter niet: als je weet of hoort te weten dat een octrooi waardeloos is en het toch inzet tegen de concurrentie, dan mag dat niet. Door het oordeel van de Britse hogerberoeprechter had AstraZeneca dat kijkje in de toekomst al gekregen.
In de AstraZeneca-kwestie was het niet de concurrent die een claim instelde, maar de koper van geoctrooieerde producten, namelijk de ziektekostenverzekeraar Menzis. Menzis besefte dat ze jarenlang te veel had betaald: 50 cent per pil in plaats van 1 cent bij de goedkoopste concurrent. Als de concurrentie niet was weggejaagd, zouden die goedkopere alternatieven op de markt zijn gebleven. Menzis stelde haar schadeclaim in op grond van ‘ongerechtvaardigde verrijking'. Juristen weten: dat wordt vaak geprobeerd, maar zelden toegewezen door de rechter. De eisen:
- de een wordt rijker (verkregen voordeel/afgewend nadeel);
- de ander heeft schade (gelden verlies/gederfde winst): verarming;
- verband tussen de verrijking en de verarming;
- geen redelijke grond voor de verrijking.
En ja, dat slaagde. Het was zelfs de eerste keer in Nederland dat een ziektekostenverzekeraar hierin slaagde. Voor de prijs van het product was geen redelijke grond. Een redelijke grond zou zijn geweest: een geldig octrooi waarmee uitvinderswerkzaamheden/researchkosten worden beloond/gecompenseerd door middel van een tijdelijk monopolie. Menzis ‘kon geen kant op' behalve het veel te dure product afnemen. Nou is dat bij veel geneesmiddelen snel het geval.
Het is echter niet ondenkbaar dat dat ook in de engineeringhoek voor kan komen. Loop eens door uw R&D-bedrijf heen om te kijken of alles wat daar staat 100% door uw bedrijf is gemaakt. Zitten er echt nergens onderdelen in die u wel elders tegen een veel te hoge prijs móest inkopen, omdat u niet zonder kunt en er een octrooi op zit?
Wat leren we hier nou van? Dat als er iets naar uw gevoel ‘niet deugt' en u genoeg doorzettingsvermogen heeft, er een goede kans is dat de wet en de rechter u in het gelijk stellen. Dat moet u natuurlijk alleen doen als het genoeg oplevert. Alleen gelijk krijgen is even bevredigend, maar u bent in de eerste plaats ondernemer. Een factor 1 op 50 voor een onmisbaar onderdeel kan echter flink in de papieren lopen.
• 22 oktober 2020: Als je jouw techniek niet door middel van een octrooi kunt beschermen, dan is bescherming van de techniek door middel van het uiterlijk misschien wel mogelijk! Lees deze column van Hub Dohmen.
• 30 maart 2020: Artificial Intelligence en ethisch engineeren; hoe gaan Tesla en andere fabrikanten van zelfsturende auto's met ethiek en aansprakelijkheid rond AI om? Column van Hub Dohmen..
Mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
twitter
LinkedIn
Video's
De gehele crew van Boston Dyniamics heeft zich ingezet om ons een swingend begin te geven van het…
Sinds 2001 is Casper Burkhardt de Nederlandse importeur voor accordeonbouwer Pigini en reparateur…
Het team de Amerikaanse tech-site CNet heeft een selectie gemaakt van de beste producten op de…
Het exoskelet van Iron Man, Hawkeye met zijn superieure zicht en Collosus die zijn lichaam in…
Het Chinese Liaoning General Aviation Research Institute gaf zijn elektrische vierzitter RX4E in…
Laatste nieuws
Het Europese project Amu-Led wil in 2022 een veilige integratie van drones demonstreren in een stedelijke omgeving in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Verschillende scenario’s komen daarbij aan bod, zoals…
Metallurgen hebben allerlei manieren om een stuk metaal harder te maken. Ze kunnen het buigen, verdraaien, tussen twee rollen laten lopen of erop slaan met een hamer. Deze methoden werken door de korrelstructuur…
Koning Willem Alexander heeft woensdag online gesproken met bedrijven en organisaties die zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet voor het digitaal faciliteren van economie en maatschappij. Er was aandacht voor de…
Techvertorials
Agenda
26 januari 2021, online
Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?
2 februari 2021, online
Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?
Kennis meest gelezen