EO

Mag je meerdere schakelaars die met elkaar in serie geschakeld zijn aansluiten op een PLC?

12 oktober 2020 om 10:06 uur

Wij schakelen meerdere schakelaars in serie met elkaar en sluiten deze aan op een PLC. We hebben gehoord dat dit niet meer mag. Klopt dit?

 

Antwoord
In het antwoord nemen we aan dat het in uw vraag gaat om deurveiligheidsschakelaars met potentiaalvrije contacten, die in serie op een veiligheids-PLC worden aangesloten.

Een seriekoppeling van deurveiligheidschakelaars kan leiden tot een situatie waarbij een reeds opgetreden fout in het seriecircuit niet tijdig wordt ontdekt wat tot verlies van de veiligheid kan leiden. Deze problematiek is uitgebreid beschreven in NPR-ISO/TR 24119:2015: Safety of machinery - Evaluation of fault masking serial connection of interlocking devices associated with guards with potential free contacts. Zie de link: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:tr:24119:ed-1:v1:en

NPR-ISO / TR 24119 is een Nederlandse Praktijkrichtlijn behorende bij NEN-EN-ISO 14119:2013; Veiligheid van machines - Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen - Grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze. Het document werd voor het eerst gepubliceerd in november 2015 met de titel 'Veiligheid van machines - Evaluatie van foutmaskering bij een seriële verbinding schakelaars met potentiaalvrije contacten in gebruik als blokkering bij bewegende afschermingen.'

Voordat dit document werd uitgegeven, was het niet duidelijk hoeveel mechanische deurschakelaars op één veiligheidsrelais konden worden aangesloten en hoeveel de diagnostic coverage (DC) van het veiligheidssubsysteem (invoer + logica) was. Bij het aansluiten van meerdere mechanische deurschakelaars op één veiligheidsrelais kan een storing worden gemaskeerd: het probleem wordt daarom 'Fault Masking' genoemd.

Dit technisch rapport legt uit wat het probleem is en, afhankelijk van het aantal deurschakelaars, hoe ze zijn verbonden (lus of ster) en hoe vaak ze worden geactiveerd. Het geeft een methode om de diagnostic coverage (DC) van het subsysteem te berekenen. De doelstellingen van het rapport is om de gebruikers handvatten te geven voor het schatten van de maximale DC-waarden van een serieschakeling van mechanische deurschakelaars.
 
Deze vraag is beantwoord door FUSACON B.V.  
 

Reacties (1)

Met ISD van Banner is het mogelijk om tot en met 32 componenten (bijvoorbeeld deurcontacten) in serie te plaatsen en daarmee het hoogste safety niveau bereiken (Category 4, PL e)
https://www.bannerengineering.com/us/en/products/capabilities/in-series-diagnostics.html
Jacob Klaver, 15 oktober 2020 08:25
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>