EO

De Hoogenberg-CVT : grote contactvlakken en lage -spanningen

24 september 2020 om 11:17 uur

De Hoogenberg Continu Variabele Transmissie (HCVT) is een systeem met een metalen duwband die op 1 variabele loop-diameter loopt en die uit een groot aantal schakels bestaat zodat de band een grote flexibiliteit heeft. Daardoor zijn de contactvlakken groot en blijven de contactspanningen tussen de materialen relatief laag. Dit geeft een hoge belastbaarheid, door te leiden koppel en vermogen.

 

Door zijn bijzondere eigenschappen kan dit CVT concept toegepast worden in het gehele gebied waarin op dit moment al mechanische CVT's worden toegepast: hoog en laag vermogen, groot en klein koppel, groot regelbereik en in principe ook daar buiten, in hoge koppel- en vermogensgebieden die door de huidige CVT's op de markt, niet worden gehaald. Ook kan hij voor een vergelijkbare of lagere kostprijs worden ingezet op plaatsen waar nu een (met name automatisch) geschakelde meertraps transmissie wordt gebruikt.

 

Zware vrachten en wind

Vooral het grote koppel, groot regelbereik en de mogelijkheid om aan te lopen vanuit stilstand maken het principe van deze transmissie in het bijzonder geschikt voor toepassing in zware vrachtauto's en landbouwtractoren. Ook kan gedacht worden aan versnellende overbrengingen (vrijwel alle hiervoor genoemde toepassingsgebieden zijn vertragend), zoals bijvoorbeeld in windturbines met grote diameters / vermogens, waar het langzame rotor - toerental versneld wordt om de elektrische generator aan te drijven.

 

 Dit nieuwe concept kan dus een koppel- en vermogensgebied gaan bestrijken dat door andere CVT's op de markt op dit moment niet wordt gehaald. Gedacht wordt aan zowel industrie- als automotive-toepassingen.

 

Voordelen ten opzicht van bestaande technologie:

 1. Het principe geeft de mogelijkheid voor grote belastbaarheid / koppels en vermogens
 2. Gewicht, volume en aantal onderdelen is aanmerkelijk kleiner dan bij de meeste bestaande mechanische transmissies
 3. Geringe inbouwlengte, dit aspect is nog verder verbeterd door het recent door Dhr. Hoogenberg ontworpen principe voor de verstelling van de overbrengverhouding, die eenvoudig elektrisch aanstuurbaar is
 4. De in- en uitgaande as liggen in elkaars verlengde
 5. De HCVT is spelingsvrij: bij belastingen waarbij het koppel fluctueert tussen + / - , zoals b.v. bij automotive - gebruik in ruw terrein, kunnen schokken goed worden opgevangen.
 6. De maximale overbrengverhouding is groot; aanlopen vanuit stilstand is standaard, zodat een aanloopkoppeling overbodig wordt
 7. Het principe van deze CVT, uitgevoerd in een vereenvoudigde versie, kan ook gebruikt worden als mechanische overbrenging met vaste overbrengverhouding. Dit heeft speciale voordelen in gevallen waar een grote overbrengverhouding (vertraging) wordt gevraagd.

   

   

 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone

Smartphones worden steeds sneller, dunner en lichter. Maar waarom zijn alle innovaties vooral gericht op de techniek? Vanuit deze gedachte ontwierp Robert Bronwasser de Smarter Phone: een smartphone, die veel praktischer…

Een wand die ademt

Een wand die ademt

Ruimteverdelers of scheidingswanden zijn meer dan alleen maar extra muren - het zijn kleedkamers, privé-vergaderruimtes, interieurstukken, of gewoon een middel om zonlicht tegen te houden. Helaas vaak massaal…

De éénpitter: Jurriaan Bol:

De éénpitter: Jurriaan Bol: "Kunststof is een interessant materiaal"

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Jurriaan Bol.

Slimme vogelvoederbak

Slimme vogelvoederbak

De Bird Buddy is een AI-aangedreven vogelvoederbak die vogels niet alleen aantrekt voor een snelle drive-thru maaltijd maar hen meteen vastlegt met camera en microfoon.

Transparant broodrooster

Transparant broodrooster

De typische broodrooster heeft drie ongemakken: volumineus, lastig schoon te maken en de elektrische geleiders binnenin liggen bloot. De BOLD toaster van HOLO Design biedt een oplossing voor al deze problemen.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)