22 juni 2020 om 13:52 uur
Maar wanneer is er dan sprake van een gegronde reden? Dat kan van alles zijn. De wetgever heeft expres een vaag begrip gebruikt dat de rechter in moet vullen. Mensen houden van lijstjes, dus dan toch een (incompleet) lijstje met de meest voorkomende voorbeelden:
- verkopen van beschadigde of gewijzigde producten (staat al als voorbeeld in de wet);
- ompakking die de reputatie van jouw merk aantast (speelt veel bij medicijnen);
- je licentienemers hebben met jou een licentieovereenkomst die om prestigeredenen de verkoop aan discounters verbiedt. Je licentiehouder verkoopt toch aan discounters. Als daardoor de allure en het prestigieuze imago die jouw waren een luxueuze uitstraling geven, worden aangetast, heb je een gegronde reden tot verzet (zaak over parfums);
- reclame die de indruk wekt dat de wederverkoper tot jouw distributiesysteem behoort of dat er een bijzondere band met jou is, terwijl dat niet zo is (zaak over een BMW-dealer).
Met die laatste gegronde reden uit het lijstje zullen de lezers van deze site waarschijnlijk het meest worden geconfronteerd. Daarom zal ik een recente rechtszaak eruit lichten om deze gegronde reden duidelijker te maken. Wat was er aan de hand? Een wederverkoper van merkartikelen handelde in een grote hoeveelheid merken. De onderneming vervoerde alle merkartikelen in één en dezelfde verpakking. Dit was een eigen verpakking, volledig in de huisstijl van de wederverkoper. Op die verpakking waren de merknamen waarin de wederverkoper handelde, afgedrukt, maar dan wel in de huisstijl, het lettertype, lettergrootte en -dikte en in de huiskleuren van de wederverkoper.
De rechter oordeelde dat dit niet mocht, omdat de wederverkoper daardoor merkinbreuk maakt. Zo trok de wederverkoper de reputatie van de merken naar zich toe en was er sprake van overhevelen van de aantrekkingskracht en de reputatie van de merken naar de wederverkoper. Een versterkende factor was dat alle merken bij elkaar stonden en losgekoppeld waren van het specifieke merkproduct dat in de verpakking zat.
De rechter oordeelde dat dit een ongebruikelijke manier van werken is. De afnemers kennen deze werkwijze niet en denken dus dat er een economische band tussen de merken en de wederverkoper is. Die suggestie vormt merkinbreuk.
Een merk is een kostbaar bezit. Wat je als merkhouder mag verbieden en wat je moet tolereren en wat je als wederverkoper mag doen en wat moet laten is een kritische balans. Het onderwerp van dit stukje - de suggestie van een economische band - vraagt dat je in de schoenen van de afnemer gaat staan: kan die denken dat de wederverkoper en het merk ‘iets met elkaar te maken hebben' ... Ga er maar aan staan ... Hulp nodig? Maak gebruik van ons gratis spreekuur IE-ICT-Techniek.
Mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
twitter
Video's
De gehele crew van Boston Dyniamics heeft zich ingezet om ons een swingend begin te geven van het…
Sinds 2001 is Casper Burkhardt de Nederlandse importeur voor accordeonbouwer Pigini en reparateur…
Het team de Amerikaanse tech-site CNet heeft een selectie gemaakt van de beste producten op de…
Het exoskelet van Iron Man, Hawkeye met zijn superieure zicht en Collosus die zijn lichaam in…
Het Chinese Liaoning General Aviation Research Institute gaf zijn elektrische vierzitter RX4E in…
Laatste nieuws
's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…
De mens denkt tegenwoordig vooral aan robots als het gaat om het overnemen van vervelende taken, maar wat blijkt? De rat is ook heel geschikt. Als je hem beloont met lekkere zoete ontbijtgranen, rijdt hij bijvoorbeeld…
Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.
Techvertorials
Agenda
25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021
15 maart 2021, Utrecht
TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...
24 maart 2021, Brussel
Maak- en engineeringtechnologie in levende lijve en met fysieke interactie ontdekken.
Kennis meest gelezen