EO

Europees supercomputing-project vindt veelbelovende mogelijkheden voor Corona-behandeling

22 juni 2020 om 11:55 uur

Het consortium Exscalate4CoV heeft bekendgemaakt dat raloxifeen, een geneesmiddel voor de behandeling van osteoporose, een doeltreffende behandeling zou kunnen zijn voor lichte Covid-19-patiënten. Het consortium gebruikt een door de EU gesteund supercomputerplatform dat tot de krachtigste ter wereld behoort om de mogelijke effecten van bekende moleculen op de genoomstructuur van het coronavirus na te gaan.

 

Dit is een van de vele voorbeelden van de manier waarop het EU-programma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 Europese onderzoekers, farmaceutische bedrijven, technologieën en onderzoeksinfrastructuren samenbrengt om Corona te helpen verslaan.

 

Exscalate4CoV combineert high-performance computing met kunstmatige intelligentie en biologische verwerking, en bundelt de krachten van 18 partners en 15 geassocieerde leden. Daartoe behoren supercomputercentra in Italië, Spanje en Duitsland, grote onderzoekscentra, farmaceutische bedrijven en biologische instellingen uit heel Europa. Het platform heeft ongeveer 120 petaflops aan rekenkracht, waardoor onderzoek naar de gedragingen van moleculen kan worden verricht met het oog op de identificatie van een doeltreffende behandeling tegen het coronavirus. De chemische bibliotheek van het project groeit voortdurend verder dankzij overeenkomsten met nieuwe geassocieerde farmaceutische bedrijven.

 

Het consortium heeft met behulp van zijn supercomputers al bijna 400.000 moleculen virtueel getest. 7.000 moleculen zijn voorgeselecteerd en in vitro verder getest. Raloxifeen bleek daarbij een veelbelovend molecuul te zijn: volgens het project zou het doeltreffend kunnen zijn bij het blokkeren van de virusreplicatie in cellen en zo het voortschrijden van de ziekte kunnen tegenhouden. De onderzoekers hebben aangegeven dat de voordelen ervan gelegen zijn in de goede verdraagbaarheid voor patiënten, de veiligheid en het reeds bekende toxicologische profiel.

 

Als volgende stap zal het consortium met het Europees Geneesmiddelenbureau bespreken hoe tot klinische proeven kan worden overgegaan om het nieuwe mogelijke gebruik van raloxifeen te beoordelen. Als het geneesmiddel succesvol is, kan het snel beschikbaar worden gesteld in grote volumes en tegen lage kosten.

 

Kennis

RSS

Waar moeten de metaalbewerkingsmachines op onze school aan voldoen?

13-06-21 11:23 Wij hebben diverse metaalbewerkingsmachines zoals conventionele...

(Not) safe for designers - Gieten van metalen

25-05-21 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat...

Vlamboogcalculaties passen prima bij veilig werken volgens NEN 3140

20-05-21 15:57 Volgens NEN 3140, de belangrijkste Nederlandse norm op het gebied van...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

80 GHz-radarmeters

80 GHz-radarmeters

Siemens breidt de Sitrans LR100-serie uit met twee 80 GHz-radarmeters. De hoogfrequente, compacte niveaumeters zijn snel en gemakkelijk te configureren.

Programmeerbare AC/DC-voedingen

Programmeerbare AC/DC-voedingen

De Itech IT7800 programmeerbare hoogvermogen AC/DC voedingen leveren een vermogen tot 15 kVA in een 3U hoge behuizing. Dit bij een spanningsbereik van 0-350 V L-N, en binnenkort ook 0-500V L-N.

3-fase AC/DC-voedingen

3-fase AC/DC-voedingen

De XPS serie (eXtreme Power Supply) van Elettrotest bestaat uit drie modellen met een vermogensbereik van 18 kVA tot 67 kVA. De voedingen bieden sterke prestaties op het gebied van stabiliteit, accuraatheid en zuiverheid…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Studente Daphne Box mag haar kunst mee de ruimte insturen

Studente Daphne Box mag haar kunst mee de ruimte insturen

Het UHasselt-studententeam Oscar-Qube legt de laatste hand aan hun diamantgebaseerde kwantummagnetometer. In augustus zal het toestel een plaats krijgen in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijken alle logo’s…

TNO en GE Renewable Energy testen innovatieve windturbinebladen

TNO en GE Renewable Energy testen innovatieve windturbinebladen

TNO, GE Renewable Energy en LM Wind Power ontwikkelen in het Tiade-project (Turbine Improvements for Additional Energy) gezamenlijk nieuwe technologieën en ontwerpmethoden voor ‘next generation’ windturbinerotoren.…

100 lasers automatisch aansturen via de cloud

100 lasers automatisch aansturen via de cloud

In het Cluster of Excellence 'Internet of Production' (IoP) hebben 200 wetenschappers van de RWTH Aachen University in samenwerking met Fraunhofer ILT een datacenter opgezet voor het besturen en bewaken van…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

25 juni 2021, online

Conferentie ElektroChemische Conversie & Materialen

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene waterstof, groene chemie,...

29 juni 2021, online

Behoud onderhoudskennis – en ervaring in de energiesector met behulp van Mixed Reality

Hoe kunnen energiebedrijven voorkomen dat waardevolle kennis de deur uitloopt door vergrijzing en andere...

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL