EO

Coronavirus: implicaties voor de halfgeleiderindustrie

28 april 2020 om 15:18 uur

Het coronavirus verandert de vraagpatronen voor de belangrijkste eindmarkten voor halfgeleiders. Hoe zullen deze veranderingen uiteindelijk de halfgeleiderindustrie beïnvloeden? McKinsey deed onderzoek.

 

Het bureau verwacht dat de vraag voor de halfgeleiderindustrie als geheel dit jaar met 5 tot 15 procent zal afnemen in vergelijking met 2019. Opgesplitst naar de belangrijkste eindmarkten - pc of server, draadloze communicatie, bedrade communicatie, consumentenelektronica, auto-industrie en industriële toepassingen - blijkt dat de vraagverschuivingen sterk variëren.

 

Industriële toepassingen

Binnen industriële toepassingen omvatten de belangrijkste vraagfactoren voor halfgeleiders investeringen in medische elektronica, ruimtevaartapparatuur, energie- en energieproducten, evenals upgrades naar verlichtingsoplossingen. Naar verwachting zal de vraag voor al deze eindmarkten tot eind 2020 afnemen, aangezien bedrijven investeringen in infrastructuur uitstellen, productieactiviteiten verminderen of activiteiten verminderen. Al met al zal de vraag naar halfgeleiders voor industriële toepassingen dit jaar naar verwachting met 1 tot 11 procent dalen.

 

Voor medische elektronica is de vraag in bepaalde categorieën medische hulpmiddelen die rechtstreeks verband houden met het beheer van Covid-19 sinds het begin van de uitbraak sterk gestegen, waaronder ventilatoren, röntgenapparatuur en diagnostische instrumenten. Er zal echter een nog sterkere daling van de vraag zijn op andere gebieden die dergelijke extreme vraagpieken voor producten voor kritieke behandelingen zal compenseren, omdat veel ziekenhuizen aankopen uitstellen om de liquiditeit te verbeteren.

 

Automotive

Aangezien de wereldwijde vraag naar automotive dit jaar al sterk is gedaald en de komende maanden waarschijnlijk verder zal afnemen, zal de automotive halfgeleidermarkt in 2020 naar verwachting met 10 tot 27 procent afnemen. Halfgeleiderbedrijven zullen waarschijnlijk pas laat in het tweede kwartaal effect ondervinden, echter vanwege de lange doorlooptijden van auto-halfgeleiders.

 

Wat de vraag naar halfgeleiders betreft, zijn hybride elektrische voertuigen (HEV) en elektrische voertuigen (EV) bijzonder belangrijk, omdat ze meer halfgeleiders bevatten dan voertuigen met verbrandingsmotor. Momenteel verwachten we dat de afname in de vraag naar HEV's en EV's vergelijkbaar zal zijn met die voor andere voertuigen, waardoor hun marktaandeel constant blijft.

 

Meer dingen en diensten  met een snoer

De vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in bedrade communicatietoepassingen zal in 2020 met 8 tot 11 procent toenemen vanwege verschillende pandemiegerelateerde factoren, waaronder:

  • meer beveiligingsupgrades voor bestaande bedrijfsinfrastructuren naarmate meer werknemers vanuit huis werken
  • een toename van meer dan 50 procent in het gebruik van vast breedband in sommige landen, wat leidt tot meer aankopen van kabel / DSL en draadloze routers, aangezien werknemers de internetverbindingen in privé-thuiskantoren upgraden
  • meer internetverkeer, wat de vraag naar switches en routers zal stimuleren
  • grotere vraag naar clouddiensten en bijbehorende rekenknooppunten, waardoor de behoefte aan opto-elektronica in datacenter-glasvezelverbindingen zal toenemen
  • een toename van meer dan 40 procent in videostreaming via veel netwerken

PC en server

Het bureau verwacht dat de vraag naar chips voor de pc- en server-eindmarkt dit jaar met 1 tot 7 procent zal dalen, met resultaten die per product verschillen.

 

Minder en goedkope telefoons

De vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in draadloze communicatietoepassingen zal een verwachte daling zien van 11 tot 26 procent. Het niveau van de verkoop van mobiele telefoons, de belangrijkste vraagstimulator in deze categorie, is van oudsher sterk gecorreleerd met het BBP en zal daarom naar verwachting de komende maanden aanzienlijk dalen. Er zijn al scherpe dalingen gedocumenteerd in gebieden waar Covid-19 veel voorkomt, vooral in China. McKinsey verwacht ook dat consumentenvoorkeuren zullen verschuiven naar goedkopere telefoons, wat ook een negatieve invloed zal hebben op de vraag naar halfgeleiders.

 

Tijdelijk thuis gamen

McKinsey verwacht dat de vraag naar halfgeleiders voor consumentenelektronica in 2020 met 2 tot 12 procent zal dalen. Hoewel aanzienlijk, is deze daling lager dan de daling bij draadloze communicatie - een ander gebied waar de verkoop op de eindmarkt nauw verbonden is met het lokale BBP.

 

Consumentenelektronica doet het beter vanwege een recente stijging van de vraag naar gaming-apparaten, audioapparatuur en sommige keukenapparatuur - een trend die zich waarschijnlijk voordoet omdat mensen meer tijd thuis doorbrengen. Hoewel deze stijging de aanzienlijke dalingen die voor andere consumentenelektronica-producten zijn gemeld, gedeeltelijk heeft gecompenseerd, is deze waarschijnlijk het gevolg van eenmalige aankopen en zal deze dus niet in de tijd aanhouden. Als gevolg hiervan zal de verminderde vraag naar consumentenelektronica-halfgeleiders tot na 2020 doorgaan.

 

Kennis

RSS

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

25-05-20 10:41 De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator...

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

25-05-20 09:10 Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)...

Kunnen wij de levensduur van onze modelregistratie verlengen?

20-05-20 14:05 Q: Op een van onze meest succesvolle apparaten hebben wij een...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Warmtebeeldcamera’s

Warmtebeeldcamera’s

De TiS20+ en de TiS60+ van Fluke zijn fixed focus camera’s voorzien van 3,5 inch kleurendisplay. Met de IR-fusion en autoblend technologie worden beelden van zowel het zichtbare- als het infrarode spectrum vastgelegd…

Multi-gas massaflow sensoren

Multi-gas massaflow sensoren

Sensirion introduceert een multi massaflow sensor die geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van zuurstof, lucht en lachgas. Eventueel andere gassen zijn op aanvraag leverbaar. Het gewenste gastype is eenvoudig via…

Draagbare temperatuurkalibrator

Draagbare temperatuurkalibrator

De Isotech 4000 serie dry blocks en multi-function kalibratoren zijn vernieuwd. De draagbare units zijn geschikt voor gebruik op verschillende meetlocaties of in het kalibratielab. Voor het kalibreren van SPRT’s,…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator ontwikkeld die 20 Covid-19-patiënten tegelijk kan beademen. De in te ademen lucht wordt gedesinfecteerd met UV-licht.

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Nieuwe brug Genua beschermd door Nederlandse fotonica

Op 14 augustus 2018 stortte de Morandi Brug in Genua voor een groot deel in, met drieënveertig dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden tot gevolg. Eind juli dit jaar wordt zijn opvolger opengesteld. De veiligheid…

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) hebben een multilevel antimicrobiële polymeer coating ontwikkeld (MAP-1) die effectief is in het doden van virussen, bacteriën en zelfs…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL