EO

Hoe Demcon in een maand een beademingssysteem ontwikkelde

23 april 2020 om 12:31 uur

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft zijn eerste beademingssystemen opgeleverd. Binnen een maand is het bedrijf erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care.

 

Het ministerie van VWS zorgt voor de verdeling over de ziekenhuizen. Binnenkort zal Demcon 500 beademingssystemen leveren.

 

"De overheid heeft het lef gehad een order voor 500 stuks bij ons neer te leggen. Want wij hebben al heel veel kennis en ervaring opgedaan met beademingstechnologie en -modules, maar we hadden nog nooit een compleet beademingssysteem geleverd", aldus CEO Dennis Schipper. "Onze medewerkers hebben, met alle mogelijke inzet en soms dag en nacht doorwerken, dat vertrouwen waargemaakt. Ik ben blij dat we zo kunnen bijdragen aan de grote uitdaging van dit moment, de optimale behandeling van patiënten. Dit zit in ons DNA, het inzetten van technologische kennis voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken."

 

Het DemcAir beademingssysteem is gebaseerd op de beademingstechnologie die Demcon macawi respiratory systems heeft ontwikkeld voor inzet bij iedere patiënt, van tevroeggeborene tot volwassene. De losse beademingsmodules zijn al jaren in productie. Tot nu toe leverde Demcon deze modules aan de producenten van beademingssystemen in Duitsland, de VS, Mexico, China en Japan; vanuit China nam de vraag eind januari al sterk toe. De productie is inmiddels flink opgeschaald. Daarvoor zijn diverse maatregelen genomen: uitbreiding van het aantal productielijnen, intensievere samenwerking met toeleveranciers en training van productiemedewerkers, uit eigen huis en van collega-bedrijven.

 

Volwaardig beademingssysteem

Nu heeft Demcon dus naast die modules een volwaardig beademingssysteem ontwikkeld, in Nederland, voor de behandeling van (jong)volwassenen. Op donderdag 19 maart startte Demcon de voorbereidingen en op zondag 22 maart kwam de order van het ministerie voor het leveren van 500 stuks. Na succesvolle klinische testen op meerdere patiënten zijn nu de eerste exemplaren opgeleverd.

 

Medische productontwikkeling

Die termijn van een maand is uitzonderlijk kort, stelt Schipper. "Want ook al hadden we de beademingsmodule beschikbaar en hebben we het complete systeem zo eenvoudig mogelijk opgebouwd, het is en blijft complex. Zo'n beademingssysteem is van vitaal belang voor de IC-zorg, moet 100% veilig zijn voor de patiënt en eenvoudig te bedienen door de artsen en verpleegkundigen. We hebben daarom heel veel aandacht besteed aan de veiligheid en het bedieningsgemak en zorgvuldig getest. Daarbij konden we voortbouwen op de ervaring die we de afgelopen tien jaar hebben opgedaan met medische productontwikkeling in trajecten die meestal vele maanden tot enkele jaren duren. Met name onze expertise in kwaliteitsbewaking en ervaring met het certificeren van medische producten waren nu cruciaal."

 

Landelijke expertgroep

Snelheid en zorgvuldigheid moeten blijven samengaan, beaamt Lieke Poot, klinisch fysicus in de Isala-ziekenhuizen in de regio Zwolle en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (klinisch fysici zijn verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid en veiligheid van medische apparatuur in ziekenhuizen). Namens de Federatie Medisch Specialisten is Poot lid van de landelijke expertgroep voor beademingsapparatuur bij het ministerie van VWS. "De expertgroep inventariseert welke apparaten van buiten ziekenhuizen geschikt zijn voor de intensive care, beoordeelt aanbiedingen van de bestaande leveranciers en begeleidt maakinitiatieven. Heel veel slimme mensen en bedrijven willen helpen en komen met inventieve ideeën. Het is mooi om te zien dat iedereen in de oplossingsstand staat. Het gaat hier wel om levensondersteunende apparatuur, dus als expertgroep moeten wij kijken of iets goed werkt en bijdraagt aan behandeling van de patiënt."

 

Over Demcon zegt zij: "Zij hebben veel ervaring met het mechanische deel, de beademingsmodule die al jaren in de praktijk wordt toegepast. Wij hadden er vertrouwen in dat ze daar in korte tijd een behuizing en software omheen konden bouwen; daarom hebben we VWS geadviseerd 500 systemen te bestellen."

 

Snelkookpanprocedure

Een maaktraject voor een medisch apparaat, inclusief klinisch onderzoek en certificering, kan normaliter wel een jaar of meer duren, verklaart Poot. "Nu volgen we een soort snelkookpanprocedure, waarin we de geldende wet- en regelgeving niet volledig kunnen volgen, terwijl we wel tot een functioneel en veilig product moeten komen. Die procedure hebben we gaandeweg ontworpen, in een intensieve samenwerking met Demcon. Over en weer zijn we heel transparant en op ons verzoek hebben zij certificeringsinstantie Dekra laten meekijken bij het opstellen van de technische documentatie en het risicomanagement. Daardoor vindt toch al deels een soort certificering plaats, terwijl gewoonlijk de documentatie pas naar Dekra gaat als een ontwerp helemaal is afgerond. Iedereen ziet het belang, zo kunnen we dingen realiseren die normaal niet in zo korte tijd zijn te realiseren. Ook hebben wij Demcon gevraagd de klinische testen te doen in drie ziekenhuizen, uiteraard met toestemming van de patiënten. Zo konden mensen vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende protocollen meekijken. Die bredere blik van eindgebruikers is nodig, ook nu; zij moeten zeggen of een product klinisch kan worden toegepast."

 

Intensieve samenwerkingen

Het DemcAir beademingssysteem is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerkingen, benadrukt Schipper. "Om te beginnen binnen ons bedrijf tussen tal van collega's verspreid over verschillende locaties. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met de overheid als opdrachtgever. De lijnen zijn kort, we kunnen op het ministerie snel schakelen met de mensen van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en de expertgroep."

 

Poot vult aan: "Iedereen zet de schouders eronder, er is vertrouwen en openheid naar elkaar toe. Normaal zou een bedrijf als Demcon meer nadenken over de vertrouwelijkheid van zijn documentatie. In deze fase kan dat niet, vanwege de snelheid. Dat delen van informatie is ontzettend fijn."

 

Daarnaast heeft een groot aantal partners bijgedragen aan de realisatie van de DemcAir. Uit de medische hoek zijn dat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Isala in Zwolle en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

 

Industriële partners

Toeleveranciers moeten zorgen voor de tijdige levering van de essentiële componenten en submodules - het complete systeem, inclusief de centrale module, bevat meer dan 200 verschillende componenten. "Die betrekken wij van een groot aantal leveranciers. Samen met onze inkopers hebben de leveranciers alle mogelijke creativiteit ingezet om te zorgen voor voldoende aanvoer. Hier wil ik speciaal noemen Allied Motion, SPIE, VDL, 2E Interconnection, Hoerbiger, tbp electronics en CE Persluchttechniek. De testkennis van Dekra is eveneens onmisbaar. Natuurlijk gaat onze dank uit naar alle ruim veertig partners. Hartverwarmend is ook de steun die we van andere bedrijven en particulieren krijgen aangeboden."

 

Kennis

RSS

In het duister op zoek naar meetfouten

28-05-20 14:09 In hedendaagse huishoudens wordt het energieverbruik grotendeels gemeten...

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

25-05-20 10:41 De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator...

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

25-05-20 09:10 Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademings- apparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Om in te spelen op deze vraag heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

MVK fusion 3-in-1

MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Warmtebeeldcamera’s

Warmtebeeldcamera’s

De TiS20+ en de TiS60+ van Fluke zijn fixed focus camera’s voorzien van 3,5 inch kleurendisplay. Met de IR-fusion en autoblend technologie worden beelden van zowel het zichtbare- als het infrarode spectrum vastgelegd…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Goede ventilatie cruciaal voor coronabestrijding

Ventilatie cruciaal bij coronabestrijding

UvA-natuurkundigen en medisch onderzoekers hebben met behulp van laserlichttechnieken ontdekt dat kleine hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, speciaal in ruimtes die niet of slecht worden geventileerd…

Hoe kwantumcomputeralgoritmen complexe moleculen simuleren

Moleculen zoeken met de kwantumcomputer: 'Logisch, ze spreken dezelfde taal"

Computationele scheikunde is een voorbeeld van een toepassing die veel belang kan hebben bij de rekenmogelijkheden van de kwantumcomputer. Kwantumcomputers met de schaal die nodig is voor complexe kwantumchemische…

Een mogelijke oplossing voor batterijloos, betrouwbaar IoT

Een mogelijke oplossing voor batterijloos, betrouwbaar IoT

Onderzoekers van de TU Delft en de Amerikaanse Northwestern University hebben een nieuw systeem ontworpen en ontwikkeld waarmee apparaten tijdens korte stroomonderbrekingen de tijd kunnen onthouden. Zonder batterij. Dit…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL