EO

Verkoop 3D-printers daalt door coronacrisis

22 april 2020 om 13:11 uur

Het lijkt tegenstrijdig: terwijl 3D printers in de Coronacrisis duidelijker dan ooit hun nut hebben bewezen, nemen de verkoopcijfers af. Het laatste kwartaal van 2019 was al slecht en met de nieuwe pandemie is de verkoop van 3D-printer verder verslechterd in 2020.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Context.

 

De verslechterde verkoop komt komt echter juist doordat bedrijven hun inspanningen hebben verlegd van het verkopen van printers naar het helpen bestrijden van het virus. "Door zich te richten op de productie van de broodnodige medische benodigdheden is er een verschuiving opgetreden van de productie en verkoop van printers naar het leveren van 3D-print services", aldus Chris Connery, VP Global Analysis bij Context. "Door de zwakke export in het vierde kwartaal van 2019 lijkt deze heroriëntatie - en de in de komende weken verwachte vraag- en aanbodbeperkingen - 2020 een moeilijk jaar te maken voor de verkoop van 3D-printers."

 

Overigens ligt het volgens het onderzoeksbureau niet helemaal aan de corona: "Nog voordat Covid-19 invloed had, was de wereldwijde export van 3D-printers al onredelijk zwak in het vierde kwartaal van 2019. Voor veel fabrikanten werd deze vertraging geassocieerd met een zwakke automobielmarkt, een over het algemeen zwakke productiesector en trage Aziatische en Europese economieën."

 

 

Verkoopcijfers

Context geeft aan dat de verkopen in het afgelopen kwartaal in de Personal klasse (tot 2500 dollar) met elf procent gedaald zijn, in de prijsklasse Professional (2500 - 20.000 dollar) was er een stijging van 26 procent. In het Design-segment en Industrial (alles boven de 100.000 dollar) daalden de verkopen met respectievelijk 22 en 23 procent.

 

Over het hele jaar 2019 genomen was er slechts sprake van een groei van één procent in het aantal verkopen van industriële printers ten opzichte van 2018; in het Design-segment werden zes procent minder printers verkocht; en de verkopen in de Personal klasse daalden met elf procent. Opnieuw was de enige jaar-op-jaar groei in het Professional segment, waar de verzendingen met zestien procent stegen omdat veel al lang bestaande 3D-printerbedrijven terugkwamen naar dit segment en andere, die zich voorheen concentreerden op de productie van Personal printers, daar naartoe verhuisden.

 

In de segmenten Design en Industrial - die samen goed zijn voor meer dan 78 procent van de totale omzet uit de verkoop van 3D-printers - daalde de totale omzet in 2019 met drie procent. Hoewel de verkoop van 3D-metaalprinters met vier procent steeg ten opzichte van het voorgaande jaar, was er een daling van tien procent in de verkoop van de mainstream poederbedfusieprinters. Marktleiders GE Additive en EOS werden in de top 5 opgenomen naast Desktop Metal en Markforged (die beide oplossingen op basis van materiaalextrusie aanbieden) en nieuwkomer HBD, dat sterk presteerde in China, zijn thuismarkt. Over het geheel genomen daalden de verkopen van Industrial en Design polymeerprinters met vijf procent ten opzichte van 2018, maar bepaalde leveranciers, waaronder HP en UnionTech, kenden een uitstekende groei. Stratasys bleef marktleider in termen van eenheidsvolumes, hoewel de jaarlijkse verkopen in 2019 met twaalf procent daalden.

 

Vooruitzichten

Printerfabrikanten bekijken dagelijks de gevolgen van de verstoorde toeleveringsketen en de verminderde beschikbare arbeidskrachten. In de afgelopen jaren pasten leveranciers hun vooruitzichten in de loop van het jaar langzaam aan. Op dit moment bieden leveranciers echter alleen informele/hoge verwachtingen: de meeste beginnen 2020 met negatieve vooruitzichten en verwachten dat ze zich zullen herstellen als de zaken weer beginnen zodra de wereldwijde pandemie afneemt. Hoewel elke printerklasse zich richt op verschillende gebruikers, worden veel van de belangrijkste eindmarkten (zoals de tandheelkundige, luchtvaart-, automobiel-, consumentenproducten-, orthopedische en onderwijsmarkten) negatief beïnvloed door de wereldwijde bedrijfssluitingen en -vertragingen. Aan de aanbodzijde komen de belangrijkste onderdelen voor printers, net als vele andere elektronische goederen, uit China, de regio die als eerste door de pandemie is getroffen. Als gevolg van de onzekerheid denken hardwareleveranciers nu in termen van weken en kwartalen in plaats van jaren, en de huidige geaggregeerde prognoses laten zien dat de verzending in de segmenten Industrial en Design van 2019 tot 2020 met vier procent zal afnemen, zelfs als rekening wordt gehouden met een herstel in de tweede helft van het jaar.

 

In de industriële markt - die goed was voor 68 procent van de wereldwijde inkomsten uit 3D-printerhardware in 2019 - verliepen de verzendingen in de tweede helft van 2019 traag, hoewel dit meestal het sterkste deel van het jaar is, en de vooruitzichten voor 2020 waren dan ook al uitdagend. Rekening houdend met deze negatieve tegenwind en de vraag- en aanboduitdagingen die gepaard gaan met de wereldwijde reacties op het coronavirus, hoopt dit segment in 2020 een daling van slechts twee procent te zien in de verkopen.

 

Kennis

RSS

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

25-05-20 10:41 De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator...

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

25-05-20 09:10 Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)...

Kunnen wij de levensduur van onze modelregistratie verlengen?

20-05-20 14:05 Q: Op een van onze meest succesvolle apparaten hebben wij een...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Warmtebeeldcamera’s

Warmtebeeldcamera’s

De TiS20+ en de TiS60+ van Fluke zijn fixed focus camera’s voorzien van 3,5 inch kleurendisplay. Met de IR-fusion en autoblend technologie worden beelden van zowel het zichtbare- als het infrarode spectrum vastgelegd…

Multi-gas massaflow sensoren

Multi-gas massaflow sensoren

Sensirion introduceert een multi massaflow sensor die geschikt is voor het zeer nauwkeurig meten van zuurstof, lucht en lachgas. Eventueel andere gassen zijn op aanvraag leverbaar. Het gewenste gastype is eenvoudig via…

Draagbare temperatuurkalibrator

Draagbare temperatuurkalibrator

De Isotech 4000 serie dry blocks en multi-function kalibratoren zijn vernieuwd. De draagbare units zijn geschikt voor gebruik op verschillende meetlocaties of in het kalibratielab. Voor het kalibreren van SPRT’s,…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Gemaskerde lucht

Gemaskerde lucht: beter dan een mondkapje?

De Atmôs van Aō Air werd op de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas gepresenteerd als een gezichtsmasker dat een 50x betere luchtkwaliteit biedt dan de beste bestaande maskers.

De verrassende viscositeit van verstrikte wormen

De verrassende viscositeit van verstrikte wormen

Aan de hand van experimenten met Tubifex-wormen uit de lokale dierenwinkel ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat in de wiebelende beweging van levende wormen verrassende natuurkunde besloten…

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

Lightyear gaat zijn zonnedak vermarkten

Lightyear heeft een overeenkomst getekend met DSM om samen het unieke zonnedak van de Lightyear-auto te gaan verkopen voor op andere elektrische voertuigen, waaronder auto's, bestelwagens en bussen.

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL