EO

Europese richtsnoeren om productie medische uitrusting op te voeren

01 april 2020 om 10:26 uur

De Europese Commissie heeft maandag richtsnoeren gepubliceerd om fabrikanten te helpen de productie van essentiële medische uitrusting en materialen verder op te voeren. Zij betreffen de productie van maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen, handreinigers die niet worden afgespoeld en ontsmettingsmiddelen voor de handen en 3D-printen in de context van het coronavirus. Een richtsnoer betreffende medische hulpmiddelen volgt nog.

 

De documenten hebben tevens tot doel fabrikanten en markttoezichtautoriteiten te helpen ervoor te zorgen dat deze producten aan de nodige veiligheidsnormen voldoen en doeltreffend zijn. In de mededeling worden op drie fronten richtsnoeren voorgesteld:

  1. Het eerste richtsnoer moet fabrikanten helpen de toepasselijke wettelijke en technische voorschriften te overzien alvorens zij nieuwe producten in de EU invoeren of nieuwe productielijnen opzetten of bestaande installaties ombouwen voor de productie van beschermingsmiddelen als maskers, handschoenen en operatieschorten om aan de ongekende vraag sinds de uitbraak van het coronavirus tegemoet te komen. In de richtsnoeren die vandaag beschikbaar zijn gemaakt, is de toepasselijke EU-wetgeving beschreven en uitleg opgenomen over de concrete stappen voor fabrikanten die hun producten in de EU in de handel willen brengen. Ook de rol van de nationale autoriteiten, en met name van de markttoezichtautoriteiten, bij het waarborgen van de naleving van de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften wanneer uit derde landen afkomstige uitrusting in de EU in de handel wordt gebracht, wordt toegelicht.
  2. Het tweede richtsnoer is bedoeld voor marktdeelnemers, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen, wat betreft de toepasselijke EU-wetgeving voor het in de handel brengen van hydroalcoholische gels (de cosmeticaverordening of de biocidenverordening) en de claims die erop mogen staan. Het is opgesteld als antwoord op vragen van marktdeelnemers in de cosmetica-industrie en andere sectoren die de Commissie dikwijls ontvangt nu deze volop bezig zijn hun productiecapaciteit op te voeren of te reorganiseren om deze producten te kunnen produceren.
  3. Het derde richtsnoer bevat aanbevelingen voor conformiteitsbeoordelingsprocedures voor 3D-printen en 3D-geprinte producten voor medisch gebruik in de context van de uitbraak van het coronavirus. In het document wordt ingegaan op de toepasselijke EU-wetgeving voor deze producten en worden voorbeelden gegeven van technische normen die de fabrikanten kunnen gebruiken zodat zij producten in de EU in de handel brengen die aan de voorschriften voldoen.
 

Kennis

RSS

Covid-ventilator met Sigmatek technologie

02-06-20 14:06 Hage Speciaal Machinebouw en Hage3D hebben een drukgestuurde ventilator...

Ventilatie cruciaal bij coronabestrijding

02-06-20 14:02 UvA-natuurkundigen en medisch onderzoekers hebben met behulp van...

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

02-06-20 14:00 Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Voedingen voor in de schakelkast

Voedingen voor in de schakelkast

De voedingen van de serie Pro 2 zijn er in zes uitvoeringen, voor vermogensbereiken van 120 tot 960 W. Ze hebben een rendement tot 96%. Via de geïntegreerde interface kunnen de voedingen worden ingesteld op de eisen van…

Nieuwe release softwareplatform

Nieuwe release softwareplatform

Copa-Data zet met zenon 8.20 en de rapportage- en analysesoftware zenon Analyzer 3.40 een nieuwe stap in de richting van volledige digitale connectiviteit in industriële en energieautomatisering. Highlight van versie 8…

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademings- apparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Om in te spelen op deze vraag heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Een airco op water en zout

Een airco op water en zout

De TU in Turijn en het Italiaanse KNMI (INRiM) stellen een apparaat voor dat een koelbelasting kan genereren zonder het gebruik van elektriciteit. Net als bij traditionele koelapparaten, maakt de technologie gebruik van…

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL