EO

Deelgebruik beademingsmachines mogelijk in noodsituaties

31 maart 2020 om 07:51 uur

Twee patiënten die tegelijk gebruik maken van één beademingsmachine, ook wel ‘splitting the ventilator’: in noodsituaties rondom de Covid-19 crisis is het een reële optie om het tekort aan deze machines het hoofd te bieden. Dit stellen onderzoekers van het Technical Medical Centre van de Universiteit Twente. Zij hebben met bestaande medische hulpmiddelen een ontwerp gemaakt en getest op verschillende typen beademingsmachines met een speciale dubbele kunstlong.

 

Samen met experts van het Radboudumc, Amsterdam UMC en het Medisch Spectrum Twente, is een protocol opgesteld om de techniek met de grootst mogelijke zorgvuldigheid toe te passen. Een eerste versie van dit protocol is inmiddels gepubliceerd op de website van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

 

Het ‘dubbelgebruik' van een beademingsmachine is mogelijk in de fase dat patiënten nog volledig kunstmatig worden beademd. Dan nog steeds is de ene patiënt de andere niet, bijvoorbeeld in longcapaciteit. Die verschillen zijn op te vangen, stellen de onderzoekers. Anders wordt het zodra de patiënt zelf weer een deel van de ademhaling overneemt: dan is de combinatie met een andere patiënt, aangesloten op dezelfde beademingsmachine, niet meer mogelijk.

 

Scheiden

Bestaande beademingsmachines kunnen met relatief eenvoudige middelen worden aangesloten op twee patiënten. Wel is het duidelijk dat de patiënten volledig gescheiden moeten blijven. Een beademingsmachine bereidt niet alleen de lucht voor die wordt ingeademd, maar voert ook de uitgeademde lucht af en filtert die. Voor twee patiënten zijn dus twee invoer- en twee uitvoerkanalen nodig. Het in- en uitgaande kanaal van de machine wordt daarvoor gesplitst, waarbij kleppen en filters zorgen voor de scheiding. Omdat de machine de metingen niet per patiënt uitvoert, adviseren de onderzoekers ook om sensoren aan te brengen in beide kanalen. De werkwijze is onderzocht voor de beademingsmachines van de drie belangrijkste merken, goed voor 80 tot 90 procent van de Nederlandse markt.

 

Testlong

Deze week heeft TechMed al succesvolle tests uitgevoerd op de 'Michigan testlong'. Dit is een geavanceerde simulator met twee longen waarvan de longeigenschappen kunnen worden gevarieerd en waarop verschillende configuraties van apparatuur en koppelstukken en slangen kunnen worden getest. Omdat de techniek in noodsituaties snel en breed beschikbaar moet zijn is het ontwerp gebaseerd op hulpstukken die al regulier gebruikt worden. Het onderzoeksteam heeft, in samenspraak met leveranciers, hulpmiddelen gekozen die op dit moment beschikbaar zijn, en daarmee testmetingen verricht op de testlong. Het onderzoeksteam zal de komende periode de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen, en kan aanvullende analyses uitvoeren zodra dat nodig is of gewenst. De resultaten zullen beschikbaar worden gesteld aan de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica.

 

Kennis

RSS

In het duister op zoek naar meetfouten

28-05-20 14:09 In hedendaagse huishoudens wordt het energieverbruik grotendeels gemeten...

3D-geprinte ventilator beademt 20 Covid-19-patiënten tegelijk

25-05-20 10:41 De Soedanese ingenieur Mohamed Ishag heeft een 3D-geprinte ventilator...

Anti-Corona-spray beveiligt oppervlakken 90 dagen

25-05-20 09:10 Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST)...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

Digitale flowmeter voor beademingsapparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademings- apparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Om in te spelen op deze vraag heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

MVK fusion 3-in-1

MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Warmtebeeldcamera’s

Warmtebeeldcamera’s

De TiS20+ en de TiS60+ van Fluke zijn fixed focus camera’s voorzien van 3,5 inch kleurendisplay. Met de IR-fusion en autoblend technologie worden beelden van zowel het zichtbare- als het infrarode spectrum vastgelegd…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

‘A great step for humanity…’

‘A great step for humanity…’

Elon Musk heeft weer eens geschiedenis geschreven. Afgelopen zaterdag schoot SpaceX als eerste commerciële bedrijf een bemande raket de ruimte in. Zondag aan het eind van de dag (Nederlandse tijd) dreven astronauten…

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde…

Bamboe uit de magnetron: sterk genoeg voor hoogbouw

Bamboe uit de magnetron: sterk genoeg voor hoogbouw

Aan de universiteit van Maryland (VS) is bamboe dusdanig bewerkt dat het sterk genoeg wordt om wolkenkrabbers van te bouwen. En misschien dus ook wel bruggen, torenkranen en andere hoogstandjes. De bewerkte bamboe heeft…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL