EO

Tests met herbruikbare mondmaskers 'veelbelovend'

26 maart 2020 om 08:34 uur

Aan de TU Delft is een manier ontwikkeld om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen. Ook is een nieuwe manier van steriliseren getest van verschillende mondmaskers uit het Sint Franciscus Gasthuis, LUMC en het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De onderzoekers vinden de resultaten veelbelovend.

 

De onderzoekers hebben de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd via de TU Delft Repository.

 

De gebruikte mondmaskers zijn volgens een specifiek protocol op 121 graden gesteriliseerd en getest. Zo hebben de onderzoekers aangetoond dat het steriliseren van FFP1 en FFP2 mondkapjes met behulp van stoom zeker mogelijk is, in tegenstelling tot andere berichten in de media. Daarnaast zijn met behulp van gebouwde meetopstellingen nieuwe materialen geselecteerd die als alternatief kunnen dienen voor mondkapjes, mochten deze opraken.

 

"De visuele inspectie van de mondmaskers na sterilisatie laat geen vervorming, doorlaatbaarheid of papierschade zien. Ook hebben we de mondmaskers geijkt met nieuwe mondmaskers. Het enige wat wij waarnemen na de eerste testen, is dat het elastiek kwetsbaarder lijkt na het hersteriliseren met stoom. Dit kan echter gemakkelijk vervangen worden. Alle positieve resultaten zouden in ieder geval een mooi alternatief kunnen zijn voor het tekort aan mondmaskers en de eventuele hoge prijzen als gevolg van het coronavirus," aldus Sing Dekker, deskundige steriel medische hulpmiddelen (DSMH) bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis.

 

Laten steriliseren van mondkapjes: spoedservice

Van Straten Medical/CSA Services De Meern kan ziekenhuizen, GGD's en andere zorginstellingen waaronder verpleeghuizen in nood bijstaan. Onder de naam GreenCycl halen zij maskers op, inspecteren deze, verpakken het in laminaat, steriliseren deze volgens de geteste methode en retourneren de mondkapjes in laminaatverpakking op locatie. Zij kunnen tevens behulpzaam zijn bij het lokaal opzetten van sterilisatie. Wij adviseren de inrichting van een speciale routing om medewerkers te beschermen tegen Covid-19. Meer informatie: info@greencycl.nl, 030 - 602 38 28, 030 - 602 38 30. Rijnzathe 2, De Meern-Utrecht.

 

Advies

Advies is om maskers te testen na inrichting van het sterilisatieproces. Dit geldt tevens voor in huis vervaardigde maskers. Hierbij is tevens het advies om de MDR - art. 5 - te volgen en een risicoanalyse te maken van uw custom-made medisch hulpmiddel. De mondmaskers kunnen getest worden via de testopstelling van de TU Delft of via de testopstelling bij Van Straten Medical/CSA Services in De Meern. De testen zijn uitgevoerd op zowel droog als stoomsterilisatie op 121 ⁰C waarbij de mondmaskers worden verpakt in laminaat bij stoomsterilisatie (Nb. 134 ⁰C laat in deze sterilisatiemethode vervorming van het materiaal zien waardoor mogelijk degradatie van het materiaal en poriegrootte). Het uiteindelijke oordeel over de veiligheid ligt bij de Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen (DSMH) van de ziekenhuizen.

 

Reacties (1)

Ik zou graag in contact komen met iemand van de TU Delft die gaat over het testen van mondmaskers die gemaakt zijn van nieuwe materialen.
Marjan Wessels, 26 maart 2020 10:40
 

Kennis

RSS

Europese richtsnoeren om productie medische uitrusting op te voeren

01-04-20 10:26 De Europese Commissie heeft maandag richtsnoeren gepubliceerd om...

Omzet Belgische technologiebedrijven gehalveerd

31-03-20 14:43 Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in België...

‘Aantal faillissementen stijgt met 14% wereldwijd’

31-03-20 13:42 De economische groei daalt het komend kwartaal wereldwijd met 15% en het...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Encoder voor platte motoren

Encoder voor platte motoren

De BXT-reeks extra korte borstelloze DC-motoren, is uitgebreid met de IEF3-4096 magnetische encoder in gelijke diameter.

'Outdoor’ objectdetectie

'Outdoor’ objectdetectie

In havens, op rangeerterreinen, bij sluizen, op spoortrajecten en in andere ‘outdoor’-omgevingen kan een botsing of verstoring alles zomaar stilleggen. Daar zit niemand op te wachten. Daarom komt Sick nu met een…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Het Raadsel van de Verborgen Orde

Een uraniumkristal geeft al 35 jaar zijn geheim niet prijs. Wat veroorzaakt de dramatische fase-overgang bij 17,5 Kelvin? Dankzij gebruik van AI valt nu de helft van de mogelijke verklaringen af, maar de definitieve…

Fosfaatglas met vliegas toont onverwachte eigenschappen

Fosfaatglas met vliegas vertoont onverwachte eigenschappen

Glas is transparant en sterk, maar de smelttemperatuur is hoog en het materiaal is broos. Uit promotieonderzoek van Clarissa Justino de Lima blijkt dat het mogelijk is de eigenschappen te verbeteren. Ze ontwikkelde een…

Europese richtsnoeren om productie medische uitrusting op te voeren

Europese richtsnoeren om productie medische uitrusting op te voeren

De Europese Commissie heeft maandag richtsnoeren gepubliceerd om fabrikanten te helpen de productie van essentiële medische uitrusting en materialen verder op te voeren. Zij betreffen de productie van maskers en andere…

Meer nieuws »

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL