EO

Met een lab in de cloud kun je ontwikkelen vanuit huis

24 maart 2020 om 05:44 uur

De Californische startup Strateos werkt aan robotlaboratoria in - of liever gezegd: via - de cloud, zodat chemici en biologen vanuit huis nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen handig voor in tijden van Corona, volgens CEO Mark Fischer-Colbrie werkt het gewoon überhaupt beter.

 

Biologische onderzoeken en tests lukken nu al. Strateos denkt over een paar maanden zo ver te zijn dat chemici op afstand nieuwe verbindingen kunnen synthetiseren. Door de nieuwe chemische syntheselijnen te verbinden met bestaande robotische biologielaboratoria, kunnen onderzoekers straks vanuit huis hun nieuw ontwikkelde medicijnen testen. 

 

De eerste robotlaboratoria van het bedrijf, dat sinds 2012 actief is, zijn ontwikkeld door voorganger Transcriptic. Vorig jaar fuseerde Transcriptic met 3Scan, een bedrijf dat digitale 3D-histologische modellen produceert uit scans van weefselmonsters, om Strateos te vormen. De faciliteit heeft vier robots die experimenten uitvoeren in grote, podachtige laboratoria voor een aantal externe klanten, waaronder het R&D centrum van het Amerikaanse leger (Darpa) en het California Pacific Medical Center Research Institute.

strateos

Een robot vult spullen aan in een van de labs 

 

Fischer-Colbrie licht het proces toe:

"Het begint met een intakekit, waarin de onderzoekers standaard labcontainers matchen met een webgebaseerd etiketteersysteem. Vervolgens selecteren ze de benodigde tests via onze grafische gebruikersinterface. Dit kunnen tests zijn van de chemische eigenschappen van mengsels, biochemische processen, waaronder hoe de mengsels reageren op enzymen of waar ze binden aan moleculen, en hoe synthetische gistorganismen reageren op stimuli. Binnenkort zal het bedrijf de mogelijkheid toevoegen om toxicologische tests uit te voeren op levende cellen.

 

"Onze aanpak is volledig geautomatiseerd en programmeerbaar", zegt Fischer-Colbrie. "Dat betekent dat wetenschappers een standaardworkflow kunnen kiezen of stap voor stap kunnen beslissen hoe een workflow wordt uitgevoerd. Als ze willen, kunnen de wetenschappers elke stap van het experiment definiëren met verschillende parameters, bijvoorbeeld hoe lang de robot een monster incubeert en of hij het snel of langzaam doet. Alle apparaten, waaronder akoestische vloeistofbehandelaars, spectrofotometers, real-time kwantitatieve polymerase-kettingreactie-instrumenten en flowcytometers zijn beschikbaar."

 

Klaar voor AI

Om het systeem te ontwikkelen, moesten de ingenieurs de standaard laboratoriumautomatisering verbinden met het web. Dat nog niemand dat eerder had gedaan, komt volgens Fischer-Colbrie simpelweg omdat onderzoekers in de levenswetenschappen al zo lang traditionele laboratoriumtechnieken gebruikten, dat het niet leek dat er een echte vervanging zou kunnen zijn voor fysiek in het laboratorium zijn.

 

Strateos had deze technologie natuurlijk al lang ontwikkeld voordat het Coronavirus mensen ertoe bracht op afstand te werken. Fischer-Colbrie zegt dat het verschillende voordelen heeft ten opzichte van traditionele laboratoriumexperimenten, naast dat het wetenschappers in staat stelt om vanuit huis te werken. Experimenten die via robots worden uitgevoerd, zijn volgens hem gemakkelijker te standaardiseren en leggen meer metadata vast dan gebruikelijk of zelfs mogelijk is tijdens een handmatig experiment. Dit maakt het herhalen van onderzoek gemakkelijker, stelt wetenschappers die geografisch van elkaar gescheiden zijn in staat om samen te werken en bereidt alvast de mogelijkheid voor om AI te gebruiken. "Omdat we experimenten gemakkelijk kunnen herhalen en schone datasets kunnen genereren, zijn trainingsgegevens voor AI-systemen bruikbaarder."

 

En robotlaboratoria zijn heel geschikt voor kleine bedrijven en individuen die geen financiering hebben voor dure apparatuur, waardoor de startmogelijkheden worden vergroot. Senior vice-president engineering Alok Gupta: "Hierdoor kunnen wetenschappers zich concentreren op het concept, niet op het kopen van apparatuur, het opzetten, kalibreren; ze kunnen gewoon online gaan en aan hun werk beginnen."

 

Kennis

RSS

Verkeerd gebruik als keurmerk/certificeringsmerk/garantiemerk?

13-07-20 10:39 Q: Wij hebben een brief gekregen omdat we op onze website woorden gebruiken...

HighCare maakt cleanrooms Corona-veilig met UVC-licht

02-07-20 15:36 Het Tilburgse bedrijf HighCare maakt cleanrooms Corona-veilig met UVC-licht...

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

25-06-20 09:17 Een onverwachte uitkomst van de Covid-19-pandemie is een vermindering van...

Meer kennis »

Laatste productnieuws

Bedieningspaneel

Bedieningspaneel

B&R heeft de T80 bedieningsterminal toegevoegd aan de Power Panel T-serie reeks. Een krachtige Intel Atom-processor maakt veelzijdige, dynamische webgebaseerde HMI-oplossingen mogelijk. Het glazen scherm heeft een ge…

Ixon-routers in Eplan Data Portal

Ixon-routers in Eplan Data Portal

Sinds half juni zijn de componentgegevens van alle Ixon-routers opgenomen in de Eplan Data Portal. Gebruikers van het Eplan Platform kunnen nu makkelijk de gegevens van de routers en -gateways raadplegen en opnemen in…

WiFi in ATEX-omgeving

WiFi in ATEX-omgeving

De WaveNet-Ex van Acksys Communication & Systems is een alles-in-één WiFi-apparaat (access point, client, repeater, router & mesh-point functionaliteit) en ontworpen voor toepassingen in ATEX zone-1…

Meer productnieuws »

Laatste nieuws

Wat Kickstarter voor je kan doen: 1 miljoen euro in 3 uur

Wat Kickstarter voor je kan doen: 1 miljoen euro in 3 uur

De Belgische startup The Toadi Order plaatste onlangs een grasrobot op Kickstarter. Het gevolg? In 14 minuten haalden ze hun funding-doel en in minder dan 3 uur haalden ze 1 miljoen euro aan grasrobots op.

Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing

Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing

Nederlandse uitvinders en onderzoekers behoren tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB) voor additive manufacturing (AM). Dat stelt het EOB na een recente studie. Binnen Europa…

De haat-liefdeverhouding tussen perovskiet en de zon

De haat-liefdeverhouding tussen perovskiet en de zon

Perovskiet zonnecellen hebben een haat-liefdeverhouding met de zon. Het licht dat ze nodig hebben om elektriciteit op te wekken, doet ook afbreuk aan de kwaliteit van de cellen, waardoor hun efficiëntie en stabiliteit…

Meer nieuws »

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »

Gratis nieuwsbrief

EOL