EO

Composiet frame driekwart lichter dan staal

29 januari 2020 om 15:17 uur

Door een verbeterde passing en lijmkamer van de koppelstukken kunnen carbon frames nu veel makkelijker en sneller worden geassembleerd en verlijmd.

Recair uit Waalwijk maakt hoogrendement warmtewisselaars. Om de energieverliezen door ventilatie nog verder terug te brengen is samen met vaste toeleverancier en plaatsgenoot Machinefabriek Van Wees gekozen voor een lichtgewicht koolstofvezelversterkt frame. Met componenten van Refitech – weer uit Waalwijk.

 

De compacte en modulair opgebouwde warmtewisselaars die Recair ontwikkelt en produceert de woningbouw, utiliteitsbouw en de tuinbouwsector hebben een rendement van tot 90. "Daarvan worden er wereldwijd jaarlijks meer dan 100.000 verkocht", vertelt Henk Reijneveld, directeur van Recair. "Om de warmte-efficiëntie van onze systemen nog verder te verhogen zijn we samen met onze vaste machineleverancier Van Wees op zoek gegaan naar een manier om de warmtebruggen uit het systeem te halen, zonder op de robuustheid van de draagframes in te leveren. Voor Nederlandse afnemers produceren we meestal compleet opgebouwde systemen, maar voor buitenlandse klanten is dit vaak als modulair bouwpakket. Vandaar dat ook een gemakkelijke montage van het frame hoog op ons verlanglijstje stond."

 

Richting carbon

"Toen we bij Recair om de tafel zaten om de eisen van het nieuwe systeem te bespreken, kwamen we onder andere uit we op lage warmtegeleiding, hoge stijfheid, laag gewicht en modulair kunnen bouwen. Het was ons toen al snel duidelijk dat we de oplossing richting carbon moesten zoeken", aldus Harrie Spapens, technisch manager bij Van Wees. "Nu hebben we binnen ons bedrijf niet zo veel ervaring met dat materiaal, vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een mogelijke leverancier. Die vonden we uiteindelijk in Refitech, een bedrijf dat nota bene zo ongeveer om de hoek bleek te zitten."

 

Workshop framebouw

Bas Nijpels, sales engineer bij Refitech vult aan: "Na een eerste toelichting werd als snel duidelijk dat het lichtgewicht RefiFLEX systeem perfect aansloot bij de wensen van Recair. We hebben Van Wees uitgenodigd om ons composiet engineering center te bezoeken en te laten zien welke oplossingen wij kunnen bieden op het gebied van carbon composieten. Samen met onze engineers hebben we een korte workshop framebouw gegeven met het RefiFLEX-systeem, om te laten zien hoe je er mee kunt werken. Na het bezoek zijn alle productspecificaties, producttekeningen en de lijminstructie toegestuurd, en op basis daarvan heeft Van Wees het ontwerp verder aangepast en volledig in eigen huis geassembleerd en verlijmd. Ze waren uiteindelijk blij verrast over het gemak waarmee een frame in elkaar gezet kon worden en het lage gewicht van de uiteindelijke constructie."

 

Warmtegeleiding

Ten opzichte van de eerdere stalen versie van het frame kon met de carbon RefiFLEX buizen een gewichtsbesparing van liefst 75% worden bereikt. Daarbij heeft carbon composiet een hoge stijfheid en is er geen risico op vervorming, zoals bij een vergelijkbare aluminium constructie. Ook heeft carbon een uitzettingscoëfficiënt van bijna 0, waardoor het materiaal erg maat- en vormvast is. Verder zit er een groot verschil in de warmtegeleiding van beide materialen. Waar dit bij staal ongeveer 50 W/mK bedraagt, is dit voor carbon composiet maar 0,6 W/mK.

 

Volgende stap

"Op basis van de projectvraag hebben we uiteindelijk het vernieuwde koppelstuk uit de RefiFLEX30 serie geadviseerd", gaat Bas Nijpels verder. "Met een verbeterde passing en lijmkamer kunnen frames nu veel makkelijker en sneller worden geassembleerd en verlijmd. Het koppelstuk past nu ook op meerdere type carbon buizen, zowel een prepreg- als ook een pulwinding-buis. Bij complexere en grote samengestelde frames levert dit een behoorlijke tijdswinst op, zeker als we het hebben over een constructie met tientallen koppelstukken, zoals het Recair frame. We zijn erg blij en trots op deze innovatie en samenwerking tussen drie Waalwijkse bedrijven, met Refitech als componentleverancier, Van Wees als maatwerk machinebouwer en Recair als eindklant", concludeert Bas Nijpels. "De volgende stap is om het prototype te evalueren en een seriematige oplossing uit te werken."

 

Video's

Swingend het nieuwe jaar in

Swingend het nieuwe jaar in

De gehele crew van Boston Dyniamics heeft zich ingezet om ons een swingend begin te geven van het…

3D-printen: een accordeon

3D-printen: een accordeon

Sinds 2001 is Casper Burkhardt de Nederlandse importeur voor accordeonbouwer Pigini en reparateur…

Best of CES - een vliegende auto's of een transparante TV?

Best of CES - een vliegende auto of een transparante TV?

Het team de Amerikaanse tech-site CNet heeft een selectie gemaakt van de beste producten op de…

Gaan superheld-gadgets in de toekomst ons leven redden?

Gaan superheld-gadgets ons leven redden?

Het exoskelet van Iron Man, Hawkeye met zijn superieure zicht en Collosus die zijn lichaam in…

's Werelds eerste elektrische vierzitter komt uit China

's Werelds eerste elektrische vierzitter komt uit China

Het Chinese Liaoning General Aviation Research Institute gaf zijn elektrische vierzitter RX4E in…

Meer videos »

Laatste nieuws

Als elektronen één voor één door een draaideur moeten

Als elektronen één voor één door een draaideur moeten

Er is een limiet aan de miniaturisatie van elk proces. Het vinden van deze limieten is al lang een prioriteitsdoel. Een internationale samenwerking van wetenschappers tussen het Max Planck Institute for Solid State…

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt (video)

Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een…

VPRO Tegenlicht – De race om een superbatterij

VPRO Tegenlicht – De race om een superbatterij

Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout. En van het…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »