EO

Mag je machines verkopen zonder beveiligingen?

13 januari 2020 om 14:31 uur

Onze sales-afdeling wil onze machine gaan verkopen in een basisuitvoering waarbij enkele beveiligingen en afschermkappen e.d. niet meer standaard aanwezig zijn en optioneel door klanten is te bestellen. Dit omdat veel klanten deze beveiligingen liever niet willen hebben. Mag dat?

 

Antwoord

Wanneer deze beveiligingen vanuit de risicobeoordeling tot stand zijn gekomen, kunnen deze nooit als optioneel verkocht worden. Ook niet wanneer een klant deze beveiligingen niet wil hebben. De verantwoordelijkheid voor het maken van een veilige machine blijft liggen bij de fabrikant die de machine met een CE-markering in de handel brengt.

Machinerichtlijn Bijlage I §1.1.2 punt e)
‘De machine moet worden geleverd met alle speciale uitrusting en accessoires die essentieel zijn om deze veilig te kunnen afstellen, onderhouden en gebruiken.’

De onderliggende vraag is wellicht waarom de klant die betreffende beveiligingen niet wil hebben? Zijn deze echt belemmerend voor het werk? Is het redelijkerwijs te verwachten dat de klant deze beveiligingen er zelf meteen af gaat halen?
Is dat het geval, probeer of het ontwerp van de machine zo aan te passen dat deze veilig is, maar zeker ook nog werkbaar is voor de gebruiker. Denk daarbij niet alleen aan de ‘happy flow’ maar bijvoorbeeld ook aan oplossing van een storing, weghalen van een vastgelopen product, invoeren van een nieuw product en het omstellen van de machine.
 
Bovenstaand antwoord is afkomstig van FUSACON B.V.   
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>