EO

Inductors – een verborgen businessmodel in additive manufacturing

24 oktober 2019 om 11:55 uur

Inductors – inductieverwarmingsspoelen – worden gebruikt bij inductieverhitten voor harden en ontlaten van metalen componenten.

Als het gaat om additive manufacturing (AM) zijn de meeste toepassingen niet zichtbaar. En vaak is niet veel aandacht weggelegd voor applicaties die in het binnenste verscholen zijn. Indachtig de Gartner Hype Cycle krijgen nieuwe AM-applicaties vooral in de ontwikkelfase aandacht en veel minder als ze hun volle industriële wasdom hebben bereikt. In de komende edities van Constructeur daarom aandacht voor verschillende van die ‘verborgen’ toepassingen. Wat weet u bijvoorbeeld van AM en inductieverwarmingsspoelen?

 

Lee-Bath Nelson, LEO Lane

 

In elektronische producten behoren spoelen samen met weerstanden en condensatoren tot de belangrijkste passieve componenten. Passieve componenten kunnen energie of de doorvoer beperken zoals een weerstand dat doet, maar ze kunnen zelfstandig geen energie in de vorm van stroom of spanning opwekken. Nu is een spoel eigenlijk niets meer dan een gewonden draad van een geleidend materiaal - meestal koper. Dankzij de vorm en het materiaal wekt een stroom die door de draad wordt gevoerd een magnetisch veld op dat veel sterker is dan bij een rechte draad. In het magnetisch veld zit energie opgeslagen. Spoelen vind je in alle soorten en maten elektronica van printplaten - met spoelen in een platte spiraalvorm - tot productiemachines.

 

Inductor

Inductieverwarming is gemeengoed in productieprocessen in de metaal, bijvoorbeeld in de automobielindustrie. In die productielijnen wordt de energie die opgeslagen is in de inductieverwarmingsspoel - opgewekt door wervelstromen onder invloed van een wisselend magnetisch veld gebruikt voor het harden en ontlaten van metalen componenten. Elke spoel - de inductor - moet specifiek worden aangepast aan de eisen van de betreffende productielijn en het product. Moet een dergelijke spoel worden vervangen dan kan dat leiden tot een behoorlijk stilstand.

 

induInductors kennen veel verschijningsvormen. Omdat ze op maat worden gemaakt is 3D-printen de aangewezen productietechniek. (Protiq) 

 

Bewustwording

Die beide aspecten - maatwerk en tijd - maken dit een toepassing bij uitstek voor ‘on demand' additive manufacturing. Dat geldt net zo voor de spoelvorm, een complexe geometrie. Nu moeten inductors vanwege hun functie worden gemaakt van een geleidend materiaal. Dat is nu net de eigenschap die koper enerzijds zo geschikt maakt, naar het ook lastiger maakt om het te 3D-printen. De spoel moet bovendien duurzaam zijn, en bestand zijn tegen de warmte en de gebruiksduur in industriële toepassingen. Daar komt nog bij dat de markt zich ook bewust moet worden van de mogelijkheden die er nu al zijn. Afgelopen jaar nog liet GKN - actief in onder andere poedermetallurgie en additive manufacturing van metalen componenten - weten dat eindgebruikers zich niet realiseren dat ge3Dprinte verwarmingsspoelen efficiënter zijn. De multinational voorspelde dat het wel een jaar zou kunnen duren voor de industrie de voordelen zou begrijpen.

   

Koppen bij elkaar

Aan de ene kant is daar de vraag naar maatwerk, een snelle productie en complexe geometrie. Anderzijds gaat het om een materiaal dat zeker niet standaard in AM wordt gebruikt - al helemaal niet in een industriële setting en een beperkte kennis van de mogelijke voordelen. Een aantal partijen bedrijven hebben daarom in 2017 de koppen bij elkaar gestoken om genoemde barrières te overwinnen: de GH Induction Group is samen met Aidimme speciaal gaan werken aan een manier om Electron Beam Melting (EBM) te gebruiken om koperen spoelen te 3D-printen. De Spaanse GH Induction Group is een van de grootste aanbieders van apparatuur voor inductieverwarming en Aidimme is een Spaans technologie-instituut. Tegelijkertijd gingen andere ondernemingen aan de slag om methodes voor het 3D-printen van koper te ontwikkelen. Een daarvan is het Duitse Trumpf dat heeft laten zien dat het door een TruPrint 1000 3D-printer te koppelen aan een gepulste TruDisk 1020 groene schijflaser koper én edelmetalen kan printen.

 

3De voordelen van ge3Dprinte inductors zijn nauwelijks bekend, stelde GKN, actief in onder andere poedermetallurgie en additive manufacturing, vorig jaar nog. 

 

Online inductors

Nu is het AM-ecosysteem volop in beweging, maar voor deze specifieke applicatie lijkt dat nog sterker te gelden. Minder dan een jaar na de voorspelling van GKN, bieden twee bedrijven online-oplossingen aan voor het additief vervaardigen van spoelen. De GH Induction Group heeft inmiddels een speciale website - 3dinductors.com - voor het bestellen van maatwerk koperen inductoren. De andere is de Protiq Marketplace - protiq.com - die samenwerkt met Trinckle een webdienst heeft ontwikkeld voor het configureren en bestellen van klantspecifiek maatwerk ge3Dprinte koperen inductors. Protiq maakt als ‘3D-printer' sinds 2010 deel uit van de Phoenix Contact Groep. Trinckle was in 2013 naar eigen zeggen de eerste online ‘3D-printer' in Duitsland. Hun paramate-softwareplatform maakt het mogelijk volledig geautomatiseerd en webgebaseerd producten op maat te ontwerpen en produceren. Overigens zijn op de Protiq Marketplace website ook nog andere configuratoren te vinden voor het 3D-printen van onder andere voor tandwielen, ‘custom' frontplaten voor ICS-elektronicabehuizingen van Phoenix Contact en gepersonaliseerde hebbedingetjes als riemgespen en balpennen en manchetknopen.

 

Vergelijking

Als AM-applicatie kunnen de inductors de vergelijking met de conventioneel vervaardigde spoelen inductors niet alleen aan, maar gaat het om een verbeterde uitvoering. Worden de traditionele productietechnieken in sommige gevallen als beter herhaalbaar beschouwd, bij de spoelen is het juist AM dat voor een betere reproduceerbaarheid zorgt - minder menselijke bemoeienis bij het bepalen van de vorm en de assemblage. Bovendien wordt gezegd dat een ge3Dprinte spoel duurzamer is. De levensduur van conventioneel geproduceerde spoelen is beperkt door de constructiewijze. Lasnaden in de constructie kunnen vervormen door het veelvuldig opwarmen en afkoelen van de spoelen. Bij AM kan de spoel uit een stuk worden gemaakt, zonder lasnaden of assemblage

 

4Trumpf heeft laten zien dat het door een TruPrint 1000 3D-printer te koppelen aan een gepulste TruDisk 1020 groene schijflaser koper én edelmetalen kan 3D-printen. 

 

Nieuw businessmodel

Het ontwikkelen van een nieuw businessmodel met AM begint met het bepalen van een geschikte applicatie. In dit geval wegen de voordelen op tegen de nadelen. Beter gezegd: nadat het grootste nadeel - de moeilijkheid van het 3D-printen van koper - was bepaald, werd het binnen zeer korte tijd opgelost. Andere barrières zoals de vraag of bedrijven al toe zijn om AM-delen te gaan gebruiken, probeert Protiq weg te nemen door een interface te ontwikkelen die het hele proces vereenvoudigt: kies eerst uit zes mogelijkheden een basisvorm en configureer vervolgens een aantal parameters. Op deze manier neemt het de angst weg bij mogelijke gebruikers dat ze een compleet configuratietraject op maat moeten doorlopen.


Ole Bröker, hoofd Busines Development bij Trinckle: "We waren in staat
de leemte in het digitale businessmodel van de Protiq Marketplace op te vullen en een klantspecifieke ontwerpoplossing te realiseren. Een handmatig ontwerpproces zou enorme kosten hebben veroorzaakt en de levensvatbaarheid van het bedrijfsmodel in gevaar hebben kunnen brengen. Nu elke klant intuïtief, online en zonder moeite toegang heeft tot een geoptimaliseerd inductormodel, hebben we een volledig digitaal en schaalbaar proces".

 

webDe GH Induction Group heeft inmiddels een speciale website - 3dinductors.com - voor het bestellen van maatwerk ge3Dprinte koperen inductoren. 

 

 

 

 

 

 

Bron: Constructeur

 

Video's

Pomp van creditcardformaat drijft kunstmatige robotspier aan

Pomp van creditcardformaat drijft kunstmatige robotspier aan

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Bristol (VK) heeft zachte pompen gemaakt van…

Creatieve fysica rap op moleculaire clusters wint Science's jaarlijkse Dance your Ph.D. wedstrijd

Creatieve rap over moleculaire clusters wint Science's jaarlijkse 'Dance your Ph.D. wedstrijd'

De Finse onderzoeker Jakub Kubecka heeft Science's jaarlijkse 'Dance your Ph.D. contest&…

Een fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Het heeft nu even gedooid en dat geeft handige jongens (en meisjes) nèt de tijd om de fiets…

Weerbestendige wissel

Weerbestendig wissel

De Nederlandse werktuigbouwkundige Richard de Roos bedacht tien jaar geleden een weerbestendig…

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Bij ons ligt het treinverkeer meteen zo goed als stil als het sneeuwt. Maar er zijn ook landen waar…

Meer videos »

Laatste nieuws

Europese vliegveiligheidsinstantie certiciceert vliegende auto Pal-V Liberty

Europese vliegveiligheidsinstantie certiciceert vliegende auto Pal-V Liberty

Onlangs is de certificeringsbasis voor de vliegende auto PAL-V Liberty door de Europese vliegveiligheidsinstantie EASA vastgesteld. De Liberty is hiermee de eerste ‘vliegende auto’ ter wereld die deze mijlpaal…

Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie

Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie (video)

Wat als hartspecialisten de plaatsing van een nieuwe hartklep nu eens vóór de operatie en in 4D zouden kunnen simuleren? 4D CT-scanners voegen de dimensie tijd toe aan driedimensionale beelden en brengen de beweging…

Dare Services geaccrediteerd voor ISO/IEC 17065

Dare Services geaccrediteerd voor ISO/IEC 17065

De accreditatiescope van Dare is uitgebreid met Productcertificatie volgens ISO/IEC 17065, toegekend door de Raad voor Accreditatie. Hierdoor kan hetr bedrijf producten volledig onder accreditatie meten en beoordelen,…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

23 maart 2021, online

Industrial Ethernet

Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.

Meer agendapunten »