EO

Wie is er helderziend in kabelland?

19 september 2019 om 14:48 uur

Voorspellen is moeilijk, vooral over de toekomst. Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Niels Bohr en Samuel Goldwyn, Mark Twain, Robert Storm Peterson en een aantal anderen. En hoewel het moeilijk te betwisten is, is juist dat een fundamentele doelstelling van innovaties; voorspellen. Lapp stapte ervoor in de tijdmachine naar 2050.

 

In juni was Aandrijven en Besturen te gast in Berlijn waar kabelspecialist Lapp hamerde op creativiteit; digitale technologie verwerken in nieuwe producten. Los van het productniveau zoekt Lapp het in een generieke innovatieaanpak. "Het werd tijd om ons innovatieproces om te gooien", vertelt directielid Georg Stawowy. Daarbij zette het bedrijf een stip op de horizon in 2050. Geen half werk; meer dan een kwart eeuw vooruitkijken. Stawowy: "We hebben een sprong voorwaarts gemaakt naar 2050 en kijken van daaruit terug naar 2030. De eerste stap in de methode was om te analyseren hoe het jaar 2050 eruit zou zien. Daaruit hebben we de megatrends gefilterd, voor elke trend verschillende scenario's beschreven en de voor Lapp meest relevante scenario geselecteerd."

 

Trends verbindingstechnologie

Het ging niet om het exact voorspellen van de toekomst, maar om het definiëren van oriëntatiepunten voor innovatie. Op basis hiervan keek het bedrijf welke gevolgen dit zou hebben voor LAPP in 2030. We pikken er een paar megatrends uit, waar Lapp haar koers op zal bepalen. De toekomstscenario's dienen als leidraad voor Lapp bij de ontwikkeling van nieuwe producten:

 

  • Online verkoop zal hard groeien;
  • Digitale technologieën zal behoeften van gebruikers digitaal herkennen en omzetten in een order;
  • Elke machine en elk actief onderdeel zal in de toekomst zijn eigen IP-adres hebben. Daarom zullen er geen zuivere stroomkabels meer zijn, elke kabel zal ook gegevens verzenden;
  • Miniaturisering is niet te stoppen: chips, sensoren en machines worden steeds kleiner. Dit alles vereist ook kleinere kabels, connectoren en andere verbindingscomponenten;
  • Draadloze technologieën openen tal van nieuwe mogelijkheden - bijvoorbeeld op het gebied van mobiele machines. LAPP, als aanbieder van verbindingsoplossingen, moet dit ook kunnen bieden.
  • Modularisatie van de producten.

 

Snelle digitalisering

De vrijheid in ontwerpen, denken en creëren leidt tot een nieuw innovatieproces, Innovation for Future, dat deze trends het hoofd moet gaan bieden, waarbij Guido Ege, hoofd Product Management & Development bij Lapp, graag spreekt over de kansen van dit model. "Economische verandering door snelle digitalisering, nieuwe businessmodellen en onzekerheid over de toekomst vragen ook om een nieuwe aanpak van het innovatieproces." En zoals zo vaak worden ze geboren uit eerdere ervaringen. Zo geeft Ege twee voorbeelden.


Leveranciers van kabelbomen kopen bulkkabelproducten, connectoren en kabelwartels van LAPP en assembleren vervolgens de afgewerkte kabels. Om de eindgebruiker in staat te stellen de kabels toe te wijzen, worden ze gemarkeerd door de leverancier. Hiervoor typt een medewerker de aanduidingen van het schakelschema van de klant in en drukt de markeertags af, die ook afkomstig zijn van LAPP. Tijdens de productie wijzen andere medewerkers de labels toe aan de afzonderlijke kabels en bevestigen ze. Dit handmatige proces is tijdrovend en heeft een hogere foutmarge.

 

Cloudmarkering

Lapp bedacht hiervoor een oplossing, cloudmarkering. De machinefabrikant laadt de informatie voor de markeringen in de cloud, waar de leverancier ze kan downloaden en afdrukken. Het voordeel is dat elk label uniek is toegewezen aan zijn positie in het schakelschema, wat het aanbrengen van de labels veel sneller maakt en de kans op fouten minimaliseert. Bij het ontwerpproces werden potentiële klanten betrokken. "Echter zijn we te laat gaan denken over de fysieke realisatie en om een softwarepartner in te schakelen", blikt Ege nu terug. Door gebrek aan tijd, budget en verantwoordelijkheid gebeurde er een jaar lang niets. Ondertussen ligt cloudmarkering weer op schema, een dienstverlener in India ontwikkelt er nu de software voor.

 

Voorspellend onderhoud

Een ander topic is voorspellend onderhoud. Lapp bekijkt hoe het falen van een kabel te voorspellen valt, voordat het te laat is. Lapp-ontwikkelaars vonden middelen om de effecten van veroudering en de faalkans van een kabel, en daarmee een afnemende transmissiecapaciteit, te meten. Hiervoor worden technische parameters van de kabel tijdens het gebruik gemeten en vergeleken met de uitgebreide meetgegevens van het testlaboratorium van LAPP. Probleem was dat de oplossing technisch veeleisend was en daarom hebben de ontwikkelaars zich lange tijd uitsluitend op technologie gericht. "In dit geval vroeg niemand zich af welke klanten zo'n systeem nodig zouden kunnen hebben en hoeveel ze bereid zouden zijn ervoor te betalen", zegt Ege. In het LappsLab op de Hannover Messe 2019, toen de oplossing voor het eerst werd gepresenteerd, was de belangstelling enorm. Ege: "Nu willen we deze oplossing samen met onze pilotklanten verder ontwikkelen en er een passend businessmodel voor ontwikkelen".

 

Innovation for Future

Cloudmarking en voorspellend onderhoud laten volgens Ege zien hoe innovatieprocessen kunnen verlopen als innovatiemanagement niet past bij de uitdaging. In het eerste geval werd de technische implementatie vergeten, in het tweede geval de klant en het businessmodel. Voor Lapp reden om na te denken over een nieuw innovatieproces dat nieuwe ideeën kan begeleiden en tot succes kan leiden: Innovation for Future. Voor deze aanpak zijn er drie voorwaarden waaraan parallel moet worden voldaan: er moet een technische oplossing worden ontwikkeld, er moet met minstens één potentiële klant worden gesproken en er moet een businessmodel worden ontwikkeld met alle Lapp-elementen. Innovation for Future wordt dit jaar bij Lapp geïntroduceerd. Als het innovatieconcept zijn waarde bewijst, zal het de onderneming ingrijpend veranderen, verwacht Ege: "Het gaat immers niet alleen om individuele productinnovaties. We evolueren van een leverancier van fysieke producten naar een leverancier van oplossingen. En dat beïnvloedt proces, logistiek en management."

 

Bron: Aandrijven en Besturen

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)