EO

Wat doe je als je twijfels hebt over de validiteit van de CE-markering op een machine?

16 september 2019 om 12:59 uur

Onlangs hebben wij een nieuwe machine met CE-markering aangeschaft, maar we twijfelen over de validiteit van de aangebrachte CE-markering. Wat zijn onze opties?

 

Antwoord

Wanneer een dergelijk scenario heeft plaatsgevonden kun je je afvragen welke mogelijkheden er zijn om in de toekomst dit soort lastige discussies te voorkomen. Steeds vaker worden in het inkooptraject specifieke afspraken gemaakt over Machineveiligheid en CE-markering. Een van de voorbeelden hierin is betrokken worden bij het risicobeoordelingsproces (bij custom made machines komt dit af en toe zeker voor). Ook kan er overeengekomen worden dat de risicobeoordeling inzichtelijk is voor de klant en dat op voorhand een voorbeeld van b.v. de gebruiksaanwijzing afgestemd wordt. Er zijn ook bedrijven die het laatste deel van de betaling laten afhangen van een ‘ingebruikname-keuring’ op een aantal vooraf opgestelde criteria. Op deze wijze wordt het risico beperkt dat je met een mogelijk ‘non-conforme’ machine met CE-markering wordt opgezadeld.

Bovenstaand antwoord is afkomstig van FUSACON B.V.
 

Reacties (1)

En mocht het dan nog misgaan, er zijn serieuze twijfels en van de fabrikant/leverancier krijg je geen gehoor, dan kun je via onderstaande formulier een formele melding maken:
https://fd8.formdesk.com/arbeidsinspectie/Meldingsformulier_productveiligheid
D. van Loon, 19 september 2019 08:13
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>