EO

Ouder dan je denkt: vijf uitvindingen die de elektronica-industrie voor altijd hebben veranderd

16 september 2019 om 11:51 uur

Slimme sensoren, krachtige led's en 3D-printers - in de afgelopen vijftig jaar is de distributiemarkt voor elektronische en IT-componenten drastisch veranderd. “Veel van de uitvindingen die hun oorsprong vinden in die periode, zijn niet meer weg te denken uit het huidige elektronica-landschap. Deze uitvindingen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nu nog steeds onmisbaar voor gepassioneerde hobbyisten en de industrie”, zegt Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik. Hij zet de vijf meest revolutionaire uitvindingen van de afgelopen halve eeuw op een rij.

 

Door Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik


1. De batterij. De uitvinding van de batterij, de verwisselbare energieopslag, is onmisbaar in het professionele en privéleven. De eerste batterij - op dat moment van enorme afmetingen en ook wel de Voltasche-kolom genoemd - werd uitgevonden in het begin van de negentiende eeuw door Alessandro Volta. Ooit een onverklaarbaar wetenschappelijk fenomeen, tegenwoordig een onmisbare energiebron - de batterij is misschien wel een van de belangrijkste technische innovaties in de hedendaagse geschiedenis.


2. De soldeerbout. De soldeerbout is een absoluut onmisbaar stuk gereedschap voor het verbinden van componenten. De uitvinding vindt zijn oorsprong in de samenleving van oude Egyptenaren. Tin was zo'n vierduizend jaar geleden het voorkeursmateriaal bij uitstek om onderdelen met elkaar te verbinden. Uiteindelijk vond een Duitse ingenieur in 1921 de eerste elektrische soldeerbout uit, de moderne variant hiervan wordt nu in grote getalen geproduceerd. De ontwikkeling van het soldeerproces had ook invloed op een andere essentiële innovatie voor de elektronica-industrie: met behulp van de soldeerbout kon de printplaat worden ontwikkeld.


3. De printplaat. De uitvinding van deze drager voor elektronische componenten dateert uit de late jaren dertig. Voorheen werden de componenten op onduidelijke en omslachtige wijze met behulp van kabels op een plaat aangebracht. De moderne printplaat kon zich pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw doen gelden. Sindsdien is de printplaat in rap tempo steeds kleiner geworden, zodat kaarten nu niet langer alleen in computers en televisies worden gebruikt, maar in bijna elk elektrisch apparaat.
In een vereenvoudigde versie blijven ze populair als uitgangspunt voor verschillende projecten. Neem als voorbeeld de meest populaire single board computer aller tijden: de Raspberry Pi. Verdere ontwikkelingen zoals meer rekenkracht en Ram hebben deze computer en de vele concurrerende producten zoals de Banana Pi of de Ordoid en Arduino boards geschikter gemaakt voor industrieel gebruik dan ooit tevoren.


44. De digitale opslag-oscilloscoop. Een onmisbaar hulpmiddel voor elektrotechnici. Maar ook tal van andere sectoren zoals medische technologie of radio- en televisietechnologie vertrouwen ook op de voltmeter. Hoewel de oscilloscooptechnologie zelf dateert uit het begin van de twintigste eeuw, lanceerde de in New York gevestigde fabrikant LeCroy de eerste digitale opslag-oscilloscoop pas in de jaren tachtig.

 

 

 

5. De 3D-printer. De laatste jaren heeft met name de productie geprofiteerd van de verdere ontwikkeling van de 3D-printtechnologie. 3D-printers worden nu al gebruikt in de medische technologie en gastronomie, maar ook in particuliere projecten. De techniek van stereolithografie, waarbij materiaallagen driedimensionaal worden aangebracht, werd uitgevonden in 1981 en in 1983 voor het eerst succesvol toegepast. De eerste 3D-printer voor het publiek werd in 1988 gelanceerd. Sindsdien is de 3D-printtechnologie geëvolueerd en geperfectioneerd, waardoor 3D-printers tegenwoordig beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen en formaten. Het is nu zelfs mogelijk om milieuvriendelijk plastic en chocolade te printen.

 

Wat is de volgende stap?

Timmerman vindt het moeilijk te voorspellen hoe de distributiemarkt voor elektronische en IT-componenten er over 10, 25 of 50 jaar uit zal zien en welke technologieën op de lange termijn relevant zullen zijn voor de elektronica-industrie.


"Autonoom rijden blijft de komende jaren de focus van onderzoek. De bouw van zelfrijdende auto's zal onvermijdelijk de vraag naar de benodigde sensoren en halfgeleiders vergroten. Bovendien zijn krachtige Leds nodig om de veiligheid van autonome voertuigen te waarborgen."


Draadloze oplossingen, displays en embedded-systemen zijn nodig om netwerkapparatuur met elkaar te verbinden en om Industry 4.0 verder te ontwikkelen. Ook op dit gebied kunnen tal van innovaties worden verwacht. De toekomst zal uitwijzen welke daarvan op de lange termijn de overhand zullen krijgen - en kunnen worden toegevoegd aan dit rijtje van baanbrekende innovaties in de geschiedenis van de elektronica.

 

Video's

Is de luchtvaart emissievrij in 2050?

Is de luchtvaart emissievrij in 2050?

Onderzoeksinstellingen vanuit de hele wereld waren in september op bezoek bij het Nederlands Lucht-…

Spinnen en mieren inspireren onzinkbare metalen structuur

Spinnen en mieren inspireren onzinkbare metalen structuur

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester (VS) hebben zich laten inspireren door waterspinnen…

Een nieuwe manier om CO2 uit lucht te halen

Een nieuwe manier om CO2 uit lucht te halen

Een nieuwe manier om kooldioxide uit een luchtstroom te verwijderen, zou een belangrijk hulpmiddel…

Zelf producten configureren in 2 minuten

Zelf producten configureren in 2 minuten

Door Festo:   Met de Festo Design Tool 3D kan snel een cilinder unit bestaande uit…

Hoe ver mag de wetenschap gaan?

Hoe ver mag de wetenschap gaan?

Hoe ver wil jij gaan met de wetenschap? Wil je je kind ziektevrij maken met genetische modificatie…

Meer videos »

Laatste nieuws

Maakindustrie krijgt weinig EIT-geld, Grondstoffen veel

Maakindustrie 'verdient' weinig EIT-geld, Grondstoffen veel

Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) verdeelt komend jaar 500 miljoen euro innovatieondersteuning over 8 deelgebieden: klimaat, digitalisering, voeding, hernieuwbare energie, gezondheid, duurzame…

Europees Hyperloop testcentrum komt in Groningen of Zeeland

Europees Hyperloop testcentrum komt in Groningen of Zeeland

Het European Hyperloop Center (EHC) komt in Groningen of Zeeland. Het testcentrum is een initiatief Hardt Hyperloop, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. Het zal bestaan uit een high-speed…

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Door structurele veranderingen te bestuderen tijdens de synthese van kathodematerialen voor toekomstige high-energy lithium-ionbatterijen, hebben onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) en…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Agenda

9 december 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

Meer agendapunten »