EO

Ouder dan je denkt: vijf uitvindingen die de elektronica-industrie voor altijd hebben veranderd

16 september 2019 om 11:51 uur

De printplaat dateert al uit de late jaren dertig.

Slimme sensoren, krachtige led's en 3D-printers - in de afgelopen vijftig jaar is de distributiemarkt voor elektronische en IT-componenten drastisch veranderd. “Veel van de uitvindingen die hun oorsprong vinden in die periode, zijn niet meer weg te denken uit het huidige elektronica-landschap. Deze uitvindingen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nu nog steeds onmisbaar voor gepassioneerde hobbyisten en de industrie”, zegt Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik. Hij zet de vijf meest revolutionaire uitvindingen van de afgelopen halve eeuw op een rij.

 

Door Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik


1. De batterij. De uitvinding van de batterij, de verwisselbare energieopslag, is onmisbaar in het professionele en privéleven. De eerste batterij - op dat moment van enorme afmetingen en ook wel de Voltasche-kolom genoemd - werd uitgevonden in het begin van de negentiende eeuw door Alessandro Volta. Ooit een onverklaarbaar wetenschappelijk fenomeen, tegenwoordig een onmisbare energiebron - de batterij is misschien wel een van de belangrijkste technische innovaties in de hedendaagse geschiedenis.


2. De soldeerbout. De soldeerbout is een absoluut onmisbaar stuk gereedschap voor het verbinden van componenten. De uitvinding vindt zijn oorsprong in de samenleving van oude Egyptenaren. Tin was zo'n vierduizend jaar geleden het voorkeursmateriaal bij uitstek om onderdelen met elkaar te verbinden. Uiteindelijk vond een Duitse ingenieur in 1921 de eerste elektrische soldeerbout uit, de moderne variant hiervan wordt nu in grote getalen geproduceerd. De ontwikkeling van het soldeerproces had ook invloed op een andere essentiële innovatie voor de elektronica-industrie: met behulp van de soldeerbout kon de printplaat worden ontwikkeld.


3. De printplaat. De uitvinding van deze drager voor elektronische componenten dateert uit de late jaren dertig. Voorheen werden de componenten op onduidelijke en omslachtige wijze met behulp van kabels op een plaat aangebracht. De moderne printplaat kon zich pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw doen gelden. Sindsdien is de printplaat in rap tempo steeds kleiner geworden, zodat kaarten nu niet langer alleen in computers en televisies worden gebruikt, maar in bijna elk elektrisch apparaat.
In een vereenvoudigde versie blijven ze populair als uitgangspunt voor verschillende projecten. Neem als voorbeeld de meest populaire single board computer aller tijden: de Raspberry Pi. Verdere ontwikkelingen zoals meer rekenkracht en Ram hebben deze computer en de vele concurrerende producten zoals de Banana Pi of de Ordoid en Arduino boards geschikter gemaakt voor industrieel gebruik dan ooit tevoren.


44. De digitale opslag-oscilloscoop. Een onmisbaar hulpmiddel voor elektrotechnici. Maar ook tal van andere sectoren zoals medische technologie of radio- en televisietechnologie vertrouwen ook op de voltmeter. Hoewel de oscilloscooptechnologie zelf dateert uit het begin van de twintigste eeuw, lanceerde de in New York gevestigde fabrikant LeCroy de eerste digitale opslag-oscilloscoop pas in de jaren tachtig.

 

 

 

5. De 3D-printer. De laatste jaren heeft met name de productie geprofiteerd van de verdere ontwikkeling van de 3D-printtechnologie. 3D-printers worden nu al gebruikt in de medische technologie en gastronomie, maar ook in particuliere projecten. De techniek van stereolithografie, waarbij materiaallagen driedimensionaal worden aangebracht, werd uitgevonden in 1981 en in 1983 voor het eerst succesvol toegepast. De eerste 3D-printer voor het publiek werd in 1988 gelanceerd. Sindsdien is de 3D-printtechnologie geëvolueerd en geperfectioneerd, waardoor 3D-printers tegenwoordig beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen en formaten. Het is nu zelfs mogelijk om milieuvriendelijk plastic en chocolade te printen.

 

Wat is de volgende stap?

Timmerman vindt het moeilijk te voorspellen hoe de distributiemarkt voor elektronische en IT-componenten er over 10, 25 of 50 jaar uit zal zien en welke technologieën op de lange termijn relevant zullen zijn voor de elektronica-industrie.


"Autonoom rijden blijft de komende jaren de focus van onderzoek. De bouw van zelfrijdende auto's zal onvermijdelijk de vraag naar de benodigde sensoren en halfgeleiders vergroten. Bovendien zijn krachtige Leds nodig om de veiligheid van autonome voertuigen te waarborgen."


Draadloze oplossingen, displays en embedded-systemen zijn nodig om netwerkapparatuur met elkaar te verbinden en om Industry 4.0 verder te ontwikkelen. Ook op dit gebied kunnen tal van innovaties worden verwacht. De toekomst zal uitwijzen welke daarvan op de lange termijn de overhand zullen krijgen - en kunnen worden toegevoegd aan dit rijtje van baanbrekende innovaties in de geschiedenis van de elektronica.

 

Reacties (1)

Interessant om te lezen dat veel uitvindingen op het gebied van elektronica al zou oud zijn! Ik had niet gedacht dat de printplaat al in de jaren dertig is uitgevonden. Zo zie je maar weer hoeveel er ontwikkeld en verbeterd is door de jaren heen!

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 30-01-2020 14:45.
Marie de Jonge, 29 januari 2020 11:05
 

Video's

Pilz webinar 'De belangrijkste veiligheidsoplossingen voor 2020'

Pilz webinar 'De belangrijkste veiligheidsoplossingen voor 2020'

Pilz organiseert op 25 maart 2020 om 13.00 uur het gratis webinar 'De belangrijkste…

Engineeren met origami

Engineeren met origami

Bekijk hier hoe de oude Japanse kunst van het vouwen van papier bijdraagt aan een slimmere…

Batterijen opladen met koffiedik

Batterijen opladen met koffiedik

Aan de EPFL gebruiken ze koffiedik om batterijen mee te maken. OK, toegegeven, je hebt ook een…

Van kernafval naar batterij

Van kernafval naar batterij

Onderzoekers van de universiteit van Bristol hebben een manier gevonden om kernafval om te vormen…

DIY: legodrone

DIY: legodrone

De Finse Legofan van Youtube-pagina Brick Experiment Channel heeft een drone gebouwd van Lego, een…

Meer videos »

Laatste nieuws

Hannover Messe 2020 gaat niet door

Hannover Messe 2020 gaat niet door

Industriebeurs Hannover Messe gaat dit jaar niet door. Dat heeft de beursorganisatie vandaag bekend gemaakt.

Smart Industry: Slechts 21 procent van machinebouwers ziet  AI als prioriteit

Smart Industry: Slechts 21 procent van machinebouwers ziet AI als prioriteit

In de transitie naar een Smart Industry krijgt de machinebouwindustrie steeds meer te maken met innovatieve technologieën als smart sensors en robotica. De implementatie van AI-toepassingen lijkt dan ook een vereiste te…

Soldeerbouten mee naar huis

Soldeerbouten mee naar huis

De Shell Eco Marathon gaat niet door. Een flinke domper voor titelverdediger Green Team Twente. Voor andere studententeams van de Universiteit Twente vallen de gevolgen van de coronacrisis vooralsnog mee. Of ze zitten…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »