EO

Hoe moet ik mijn bakkerij bevochtigen?

28 mei 2019 om 14:30 uur

In de bakkerijwereld wordt veelal gebruik gemaakt van bevochtiging met stoom. De reden hiervan is dat stoom betrouwbaar is en schoon in het gebruik.

 

Er zijn wel nadelen te noemen:

  • Stoom heeft veel energie nodig om te produceren en heeft onderhoud aan de stoominstallatie, keuringen etcetera nodig.
  • Daarnaast kan de temperatuur behoorlijk oplopen in ruimten die hoge luchtvochtigheid nodig hebben.
  • Men gaat vervolgens koelen - wat weer tot ontvochtiging kan leiden.

Kortom: bevochtigen met stoom is duur.

 

Adiabatisch

Er zijn ook verschillende vormen van adiabatisch bevochtigen, zoals het vernevelen met water door perslucht of ultrasoon. De belangrijkste reden om dit niet te doen is de betrouwbaarheid. Bij verneveling door water wordt de nevel instabiel, waardoor er soms grove druppels worden weggeblazen, of juist te fijn, zodat het debiet niet wordt gehaald. Daarbij ontstonden bij eerder gebruik in onze bakkerij in de omgeving van de unit roestvlekken, die in een voedselomgeving niet gewenst zijn.

 

Ultrasoon

Ultrasoonverneveling schijnt goed te werken, maar toen wij het probeerden, waren de Ultrasoon elementen na enkele maanden al kapot. Deze zijn kennelijk niet geschikt voor continu gebruik.

 

Kooi

Er is een firma die begonnen is met een roterende kooi die door een motor wordt aangedreven. In of op deze kooi wordt water gedruppeld. De druppels spatten uit elkaar waardoor een nevel ontstaat die fijner gedoseerd is dan bij een waternevelaar. De nevel wordt goed in de lucht opgenomen. De motor draait echter met een toerental van 10.000omw/min. Dat wordt bereikt met een frequentieregelaar. Waarom hiervoor is gekozen, is mij niet geheel duidelijk. Je zou zeggen dat een grotere diameter van de kooi tot hetzelfde resultaat moet kunnen leiden. En een motor met dat toerental die continu draait, hoelang gaat dat probleemloos goed? Ze zijn daar niet op gemaakt.


Mijn vraag is daarom nu: weet iemand of dit een goede oplossing is? Of heeft iemand een (nog) betere oplossing?

 

Dit is een vraag van Gerard Rooijakker, monteur in een bakkerijbedrijf

 

Reageren kan via de reactiemodule hieronder. Uw reactie komt binnen bij de redactie en verschijnt dus niet direct .online.

 

Reacties (2)

Het beste wat u kunt doen is een vernevelingswijze doormiddel van perslucht of hogedruk.
E.e.a. is dan afhankelijk van de capaciteit die u nodig heeft. Bij perslucht systemen heb je dan het voordeel dat deze zelf reinigend zijn en het vaak kan draaien op de aanwezige compressor.
De hogedruk systemen zijn vooral voor grote capaciteiten interessant. Belangrijk blijft uiteraard de bedrijfzekerheid en de legionellaveiligheid, waterbehandeling is essentieel.
Neem gerust contact op als u meer wilt weten met Cumulus, dan kijken we met u mee wat interessant is.
Sebastiaan van der Valk, 27 augustus 2019 15:00
Hallo Gerard,

Ik denk dat je met sproeiers wel degelijk goede resultaten moet kunnen bereiken.
Denk aan hoge druk vernevelaars. Nadeel kan zijn dat je er veel nodig hebt als je een groot oppervlak wilt bevochtigen, dan zouden toch persluchtverstuivers meer kans moeten bieden. Praat eens met professionele sproeier leveranciers zoals wij of een van onze concullegas. Wij weten veeeel meer van sproeiers dan de meeste bedrijven die ik in deze markt zie opereren.
Robert Kottman, 25 juni 2019 09:24
 

Kennis: Wie weet...

2mensenWie weet nou beter wat je bezighoudt dan vakgenoten? Wij denken: niemand.


Daarom roepen we een pagina in het leven voor het uitwisselen van kennis. Heeft u een vraag? Stel hem aan de andere lezers. Heeft u een mening, visie, of oplossing voor een probleem? Deel hem. Wilt u dat de redactie van Engineersonline iets uitzoekt? Dan kunt u ons dat vragen per mail. Wij zijn bereikbaar via redactie@engineersonline.nl.

 

NB. Deze pagina is bedoeld voor inhoudelijke discussies, niet voor reclame-uitingen of zaken die niets met engineering te maken hebben. Die zullen dan ook niet worden geplaatst.

 

 

Heb je een vraag?

vrsagHeeft u een vraag die u aan uw vakgenoten wilt voorleggen? Dat kan door hem te mailen aan redactie@engineersonline.nl. De redactie zal hem dan posten en zorgen dat hij aandacht krijgt in de nieuwsbrief.