EO

Elobau: 'Onze hoeksensoren en joysticks bieden oplossing voor de agrarische sector'

18 april 2019 om 13:39 uur

Steketee produceert al meer dan 40 jaar schoffel- en grondbewerkingsmachines voor de agrarische sector voor mechanische onkruidbestrijding en grondbewerking. Van kleine tot grote machines, geschikt voor verschillende teelten en markten. Sinds 10 jaar specialiseert het bedrijf zich in hightech camerabestuurde schoffelmachines. Hoewel het mechanische aspect nog net zo belangrijk is als vroeger, voegt het bedrijf nu intelligentie toe met de hightech ontwikkelingen.

 

Uitdaging 1 - de geautomatiseerde machines hadden sensoren nodig

Steketee, dat sinds de zomer onderdeel uitmaakt van het Duitse Lemken, heeft de bediening van bepaalde componenten enige tijd geleden geautomatiseerd. Daardoor heeft het bedrijf sensoren nodig. Alles waarbij een hoekbeweging wordt gemaakt, moet namelijk worden bewaakt door een sensor. Neem de schoffelmachines die achter tractoren hangen: zo'n schoffel mag maar een bepaalde uitslag maken ten opzichte van de tractor. Met behulp van sensoren kun je dit monitoren en bijvoorbeeld de hoekverdraaiing van het verstelelement op een machine meten. Dat zorgt voor de juiste draaibewegingen.

steketee
"We waren op zoek naar hoeksensoren die betrouwbaar zijn, geschikt voor de landbouw en mobiele automatisering, en daarnaast niet te duur," aldus Lauwrens Struik, ingenieur bij Steketee. "En zodoende zijn we een aantal jaar geleden bij elobau terechtgekomen." Vanaf het begin van dit automatiseringsproces in 2009 worden de hoeksensoren van elobau gebruikt.


Elobau noemt zijn hoeksensoren ‘niet kapot te krijgen, zijn kwalitatief zeer goed, en goed geprijsd'. Dit, in combinatie met de goede communicatie, zorgt voor een gemakkelijke samenwerking waar Steketee zeer tevreden mee is. "De kwaliteit van de sensoren is zo goed dat er nog nooit problemen mee zijn geweest: zegt Lauwrens. Ik heb nog nooit onderdelen terug hoeven sturen voor reparatie."

 

Uitdaging 2 - onze grote machines vereisen slimme bedieningen

Als gevolg van de positieve ervaring met de hoeksensoren is Steketee verder gaan kijken naar de elobau portfolio. Ze stonden voor een nieuwe uitdaging: ze hadden een nieuw project voor een klant, namelijk het ontwikkelen van een grote machine met 3 schoffelmachines van elk 9 meter breed die in een groot frame hangen. Dit frame wordt vervolgens achter een tractor getrokken. De klant wilde meer capaciteit en dit betekende slimme oplossingen zoeken wat betreft de bediening.


Op de normale schoffelmachines van Steketee zitten hoeksensoren, en een bestuursensor met een camera. Vanuit de tractor kun je de hoofdfuncties bedienen met behulp van een touchscreen. Maar bij dit project moesten ze verder denken. "Hij heeft veel meer functies dan we normaal op onze machines hebben, dus gingen we onderzoeken wat een goede manier is om de machine te bedienen. Kan dat nog met een touchscreen, met knopjes, met verschillende opties? En toen zijn we bij de elobau joystick terechtgekomen," vertelt Lauwrens.

joy
De J4 joystick is een multi-axiale joystick met een multifunctionele greep. Je kunt hem allerlei functies toekennen en hij heeft diverse functieknoppen op de achterkant. "Die kunnen we mooi gebruiken om de meest voorkomende hydraulische functies te bedienen," aldus Lauwrens. En dit zonder dat je ook op een scherm hoeft te drukken, of weer naar een andere knop moet. Door deze multifunctionele en praktische oplossing zal Steketee bij toekomstige projecten weer gebruik maken van de joysticks.


Lauwrens vertelt hoe belangrijk het is om te zien dat elobau zich als bedrijf continu blijft ontwikkelen. "In de afgelopen jaren is het productportfolio gegroeid en op technologisch vlak en qua communicatie werken ze goed samen. Er komt altijd iemand langs om nieuwe producten samen door te nemen en te testen, en dit is een prettig en efficiënt proces. Bovendien heeft elobau een lekkere no-nonsense mentaliteit die ons wel aanspreekt", zegt Lauwrens. "Wij zijn ook gewend om zo te werken."

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Strategische keuze: een PLC of embedded controller

In deze whotepaper legt Engineering Spirit uit wanneer het beter is om voor een PLC te kiezen en wanneer voor een embedded controller.
Download de whitepaper van Engineering Spirit 

 

Heeft uw machine het benauwd?

In deze whitepaper bespreekt Festo het belang van de filtratie van perslucht, zowel vanaf de compressor als bij het punt waarop de lucht de componenten van de applicatie in gaat.

Download de whitepaper van Festo

 

Draadloos Mobiel Besturingspaneel: TUV gecertificeerd 10.1" panel met OPC/UA en safety functies

Is een draadloze HMI een goede keuze voor mijn applicatie? We leggen u uit wat de specifieke voordelen zijn van een draadloos multi-touch bedieningspaneel en waar u rekening mee moet houden bij het koppelen van een HMI aan een machine.
Download de whitepaper van SigmaControl

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)