EO

Bepalen SIL-level voor over-een-netwerk-gerouteerde noodstop

16 oktober 2018 om 08:54 uur

Ik zou graag willen weten hoe het SIL-level voor een over-een-netwerk-gerouteerde noodstop bepaald kan worden.

 

Antwoord

Een gerouteerde noodstop wordt toegepast als noodstopknop op een verkeerslessenaar die aan meerdere objecten (bruggen/sluizen/stuwen/gemalen/tunnels) gekoppeld kan worden. Meestal wordt gebruik gemaakt van een netwerk met een veilig bussysteem zoals bijvoorbeeld Profinet safe of Safetybus, waaraan een bepaald maximaal SIL-level gekoppeld is. De EN-norm EN-ISO 13850 vereist een minimaal veiligheidslevel SIL 1 of PLc, maar afhankelijk van het risico kan het noodzakelijke SIL- of PL-niveau mogelijk hoger zijn.
 
Zodra de koppeling gemaakt is zorgt het protocol van het veilige bussysteem ervoor dat de noodstop gegeven wordt bij een fout in het netwerk. Je kunt dan het veiligheidsbussysteem beschouwen als 'black-channel'. Hier hoef je als gebruiker dan geen software voor te schrijven.

Veel belangrijker is het natuurlijk dat de noodstop van de lessenaar met het juiste object wordt gekoppeld. Dit vraagt een opzet met herkenning van de zender en de ontvanger en vrijgave van de bediening als de koppeling met het juiste object is gerealiseerd. Vaak wordt procedureel ook nog verwacht dat de operator na de koppeling een noodstoptest uitvoert om er zeker van te zijn dat de lessenaar gekoppeld zit met het juiste object.

Antwoord afkomstig van Fusacon BV 
 

Reacties (1)

Zoals in bovenstaande wordt aangehaald voor bruggen en sluizen etc. die onbemand zijn en van een centraal punt worden bediend wie bediend dan de noodstop?
Gerrit Velding, 22 oktober 2018 11:39
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>