EO

Ontwerp voldoet niet aan Machinerichtlijn; wat zijn de financiële consequenties voor ontwerper bij dodelijk ongeluk?

10 september 2018 om 19:18 uur

Wat kunnen de (financiële) consequenties zijn voor de ontwerper van de machine als een dodelijk ongeluk of ernstig letsel te wijten is aan een non-conformiteit met de machinerichtlijn in het ontwerp? Heeft u hier een voorbeeldcasus van?

 

Antwoord
Een werkgever die een machine beschikbaar stelt aan zijn personeel kan bij een dodelijk ongeval of ernstige letsel door gebruik van de machine door Inspectie SZW worden beboet met een bestuurlijke boete, waarvan de hoogte afhankelijk is van de overtreding en de grootte van het bedrijf. Een en ander op basis van het Arbobesluit dat onderdeel uitmaakt van de Arbeidsomstandighedenwet. Het is mogelijk dat Inspectie SZW ook de fabrikant een boete oplegt op basis van een overtreding van het Warenwetbesluit machines, waarin de Machinerichtlijn is opgenomen. De volgende link (https://www.inspectieszw.nl/inspectie-szw/sancties-en-handhavingsmethoden/boete/boetes-arbeidsomstandighedenwetgeving) geeft een mogelijkheid om na te gaan welke boetes op basis van Nederlandse wetgeving, zowel de Arbeidsomstandighedenwet als ook het Warenwetbesluit machines gegeven kunnen worden.

Voorbeelden

Er zijn voorbeeldcasussen te vinden, maar vaak worden dergelijke zaken achter gesloten deuren afgehandeld of van te voren geschikt. Een voorbeeld van een zeer ernstig ongeluk met een machine, is bijvoorbeeld het ongeluk met een roltrap bij Bristol in Spijkenisse. De rechter oordeelde dat Bristol schuld draagt. Zie http://www.rijnmond.nl/nieuws/62591/Winkel-moet-schade-door-roltrapongeval-vergoeden. Echter de norm de EN 115 van destijds vertoonde een ontwerplacune. Ongevallen waarbij de ontwerpers werden veroordeeld zijn er ook (treinramp Enschede, Steigers van Essent centrale). 

Antwoord afkomstig van Fusacon BV   

 

Reacties (1)

De kop gaat over strafrecht en de onderbouwing lijkt met civielrecht te gebeuren, hoe zit dat?
Heeft in dit geval Bristol (de veroordeelde partij) het arbeidsmiddel ontworpen?
Heeft Bristol niet kunnen aantonen dat het arbeidsmiddel conform de manual is gebruikt? Als het gebruik is conform de manual is er ook sprake van 'Productaansprakelijkheid' daar lees ik niets over, noch over een civielrechtelijke aansprakelijkheid van Bristol jegens de fabrikant van de roltrap.
Adri Frijters, 20 september 2018 13:14
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>