EO

Door HAN ontwikkelde Proximo-app benut alle sensoren

23 juli 2018 om 14:20 uur

Bij een tot de nok met sensoren gevulde gadget als de Proximo hoort uiteraard een aanvullende app. Samen met vier andere studenten van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) heeft Tim Godschalck de Proximo-app ontwikkeld. Een boeiend en leerzaam traject, aldus Godschalck.

 

De HAN-studenten, die een HBO-opleiding tot software-ontwikkelaar volgen, kregen de opdracht mee om een mobiele applicatie te bouwen. Een van de mogelijkheden was de ontwikkeling van een app voor de Proximo, de beursgadget voor de WoTS 2018. "De beschrijving van het project leek ons het leukste", vertelt Godschalck. "Daarna zijn we in contact gekomen met Paul Petersen van FHI. Dat ging heel snel. Daarna hebben we de opdracht besproken."

 

Samen met vier collegastudenten begon Godschalck (23) het ontwikkeltraject. Daarbij kreeg hij de rol van contactpersoon toebedeeld en hield zo contact met FHI: "Dat heet opdrachtgever by proxy. Ik was eigenlijk een tweede opdrachtgever. Daarbij moet je de eisen van FHI goed in de gaten houden en bij wijzigingen contact opnemen met de opdrachtgever."

 

Het juiste framework

Belangrijk in het ontwikkeltraject voor een mobiele app is welk framework wordt gekozen. Met het juiste framework maakt een developer een app tegelijkertijd voor iOS en Android. Godschalck vertelt dat na het nodige onderzoek de keuze uiteindelijk viel op het Ionic Framework: "Vervolgens gingen we programmeren met Typescript, vergelijkbaar met Javascript."

 

Uiteindelijk is een app gebouwd die met de sensoren in de Proximo communiceert. "De app representeert de data die de Proximo kan meten", zegt Godschalck. "Denk aan luchtvochtigheid, temperatuur, licht en een stappenteller. Deze representeren we met grafieken over de tijd. Ook hebben we een kaart van Nederland gemaakt waarin waardes vanuit de Proximo per locatie getoond worden." Daarbij gebruiken de studenten een api van Google.

 

Tijdens het ontwikkelproces hebben de HAN-studenten contact gehad met IDEEtron, die verantwoordelijk is voor de firmware van de beursgadget. Daarnaast heeft Godschalck vooral communicatieskills geleerd: "Het werd gaandeweg duidelijk dat je goed moet blijven communiceren met de opdrachtgever. Ook zijn we steeds beter met Scrum, een softwareontwikkelproces, gaan werken."

 

De app voor de Proximo zal rond de WoTS in september beschikbaar komen op Google Play en de iOS App Store.

 

Reacties (8)

Beste Bart,

hartelijk dank voor deze opheldering. Dit komt er op neer dat dit nieuwsbericht nogal naast de waarheid is, om het maar even voorzichtig uit te drukken.
Heel erg jammer van iOS, daar mis je een heleboel gebruikers mee. Is er wel een beschrijving van het protocol? Dat biedt tenminste de mogelijkheid om zelf wat te maken. Er zijn zat mensen met een Mac die dat kunnen, ook zonder duur developer account.
In het verleden zijn er meer WOTS gadget uitgekomen met smartphone connectivity, daar zat altijd een iOS versie bij.
Gerrit, 8 november 2018 09:24
Hallo,
Ik kan over de app het volgende zeggen.
Helaas zijn we op het laatste moment, ongeveer 3 weken voor de beurs opnieuw moeten beginnen met de app. Een beetje laat maar toch hebben we een werkende app opgeleverd. Het doet wat Leo in eerste instantie heeft bedacht; de Proximo. Verdere functies zullen binnenkort worden ontwikkeld. Over IOS kan ik kort zijn. Die komt er niet. Apple schermt kleine initiatieven zoals deze af. Één van de zaken is dat het ontwikkelen van een app op een PC vrijwel onmogelijk is. Je moet elke interatie een VM bouwen in de cloud. Dit duurt minimaal 5 minuten per iteratie. Of je koopt een MacBook pro. Verder is het Developer programma duur en complex. We zullen ons in de toekomst op Android concentreren.

Bart Hiddink, CEO Ideetron


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 07-11-2018 09:30.
Bart Hiddink, 6 november 2018 21:01
"https://github.com/Proximo2018
maar hier staan alleen wat probeersels van een half jaar geleden"

De developer branch is meer recent, (1 maand)
Gerrit, 6 november 2018 13:29
https://github.com/Proximo2018
maar hier staan alleen wat probeersels van een half jaar geleden, Apps zijn leeg!
Jan P, 6 november 2018 11:59
ik heb nog geen app voor iOS gezien, heb ik iets gemist?
Gerrit, 6 november 2018 09:23
Leuk geprobeerd, maar we hebben er twee van in het bedrijf, geen van beide werkt correct, de verbinding is aanwezig maar verder zwijgt de proximo.
Wij zijn niet de enigste, in de play store van Google staan veel meer negatieve recencies en problemen, hoop dat het met een update word opgelost, in tegenstyelling tot voorgaande edities is dit de eerste tegenvallende gadget die wij hebben gehad.
Johan de Jong, 6 november 2018 08:44
hoera, ik heb ook zo'n gadget, maar ik kan er niets mee. zelfs het verbinden met de telefoon werkt niet, omdat er geen app voor de Apple telefoon beschikbaar is.
hoe kom ik aan een handleiding om met de gadget aan de slag te gaan?
op voorhand bedankt voor uw reactie
groeten, Dré Jansen (drejansen.1@gmail dot com)
Dré Jansen, 6 november 2018 08:39
Mooi samenwerkingsproject tussen vele bedrijven, toch jammer dat de app niet aan de verwachtingen voldoet. Geen enkele sensor wordt benut en het enigste wat je ermee kan is een led, een buzzer en een uitgang bedienen.
Guus Jansen, 3 november 2018 11:55