EO

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19 december 2017 om 09:01 uur

Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede gevolgen. Nadat zijn opticien nee moest verkopen op de vraag of hij ook houten brillen verkocht, besloot Anko ze zelf te gaan maken. Waarom? ‘Gewoon omdat het kan.’

 

Anko was in zijn vrije tijd al graag bezig met hout. "Een mooi materiaal waar je ontzettend veel mee kunt doen. Het is ruim beschikbaar en het leeft aan alle kanten", vertelt hij enthousiast. Thuis prijkt onder meer een zelfgemaakt houten bureau waarvan het blad een massief eiken plank is van 74 cm bij 2,5 m lang, het lange deel omgevouwen als ‘tafelpoot' in een hoek van iets meer dan 90 graden. "Dat was een hele uitdaging", bekent Anko eerlijk, "maar heerlijk om mee te werken."

 

Uitdaging

Over uitdaging gesproken: van een houten bureau naar een houten bril, is dat geen grote stap? Anko vindt van niet. "Bij Brocks Brillen in Zundert paste ik een kunststof montuur dat er uit zag als hout. Ik vroeg opticien Rob Lamers of hij ook een echte houten bril had; het antwoord was ‘nee'. Ik stelde voor om er dan zelf maar een te maken. ‘Kun je dat dan?' was de wedervraag. Mijn reactie luidde: ‘Geen idee, maar ik ga het gewoon proberen. Zet jij er dan de glazen in?' ‘Die uitdaging ga ik aan', zei hij letterlijk. Dat heeft hij geweten!"

houEr was een klein probleem: Anko had geen enkel idee hoe je een bril maakt, laat staan van hout. Wat doe je dan? "Je eigen bril bestuderen en googlen", lacht hij. Zijn achtergrond als werktuigbouwkundige en zijn hobby's houtbewerking, elektronica en computertechniek kwamen ook goed van pas. Al deze vaardigheden vielen hier als puzzelstukjes op hun plaats.

 

Freesmachine en scharniertjes

Allereerst had Anko een computergestuurde mini-frees nodig. Een kostbare zaak, dus maakte hij het apparaat helemaal zelf. Ook de scharniertjes om de brillenpootjes vast te zetten vervaardigde hij eigenhandig. "De onderdelen heb ik overal vandaan gehaald en in elkaar geknutseld, het werkte in één keer. De machine heeft een werkbaar oppervlak van 1 m bij 50 cm bij 30 cm, best groot, terwijl je scharniertjes maakt van 5 x 5 x 5 mm. Daar zag ik best tegenop. Niettemin bleken ze aan alle kanten tot op 1/100 mm nauwkeurig. Het moeilijkste was: hoe hou je zo'n scharniertje, een vierkant staafje van 6 x 6 mm, vast? Het antwoord bleek simpel: je moet niet het scharniertje zelf maar het moedermateriaal vasthouden. Daar kom je al werkende vanzelf achter. Door het dragen van de bril ontdekte ik een betere manier om de schroefjes te bevestigen en heb ik voor een andere afwerking gekozen die niet alleen mooier is, maar ook beter beschermt tegen huidvet."

ten Persoonlijk

Het moment dat Anko de brillenwinkel binnenstapte met een houten doos onder de arm waarin zijn montuur in zes verschillende houtsoorten, zal hij nooit vergeten. "Ik kom glazen bestellen", was zijn ‘binnenkomer'. Anko: "De doos ging open en de opticien was zeer verrast, zeker toen ik vertelde dat ik ook de scharniertjes zelf heb gemaakt. Klanten die binnenkwamen gingen meteen mijn brillen bekijken, heel bijzonder! Je voelt en ziet dat dit zelfgemaakt is. Ik werk bij voorkeur met gebruikt hout en heb daar niet veel van nodig. Als je bijvoorbeeld een stuk hout hebt afkomstig van iemand die je dierbaar is, dan maak ik daar een bril van. Dan is het van massaproduct ineens een heel persoonlijk object geworden. Die trend hangt momenteel in de lucht." [Zie ook het artikel over Piet Hein Eek ]

bri Houtsoorten

Anko gebruikte veel verschillende soorten hout zoals eiken, wengé, rozenhout, steigerhout en grenadille. "Ook ebbenhout, een bijzonder materiaal. Je kent het liedje ‘Ebony & Ivory? Het kernhout sterft af, alleen het spinthout leeft. Bij het vellen van zo'n boom wordt het spinthout vaak weggegooid. Maar als je het op de juiste manier doorsnijdt krijg je het effect dat ik in mijn montuur heb verwerkt. Ook mahonie heb ik gebruikt, evenals vurenhout met zwarte kabbes, en yellow cedar. Het zijn op zich al mooie objecten die je zo kunt uitstallen, meer sieraad dan gebruiksvoorwerp. Zoals je ook bij gelegenheid van horloge wisselt. Ik draag de houten brillen zelf en krijg daar positieve reacties op. Mensen kijken me aan, het valt echt op."

 

Eerste bestelling

Vorige maand kreeg Anko zijn eerste officiële bestelling. "Geweldig dat mijn opticien de glazen erin zet. Sterker nog: hij vertelde me dat hij de hele bril wel in elkaar wil zetten. Waar hij in eerste instantie houten brillen liever niet verkocht, wil hij er nu graag aan meewerken. Dat is zo gaaf!" Massaproductie is voor Anko niet aan de orde. "Als iemand volgende week 100 brillen wil bestellen voelt dat niet goed. Dan is het geen 1-op-1 persoonlijk sieraad meer, ik wil contact met de mensen. Het grappige is: niemand heeft tot nu toe iets gezegd over hoe mijn monturen eruit zien, het gaat puur om het materiaal. Het montuur is steeds gelijk, toch zijn het allemaal heel andere brillen!"

len Andere materialen

Naast de houten monturen heeft Arno nog een verrassing in petto. Trots toont Anko de eerste contouren van brillen in aluminium, messing en koper. "Daarbij liep ik tegen de limieten aan van de stijfheid van de machine. Titanium lukt mij bijvoorbeeld niet. De machine is in de basis van aluminium en dat geeft een bepaalde stijfheid, al heb ik de frezer steeds beter onder controle. Aluminium kun je anodiseren in allerlei kleuren, wat denk je van een diepblauwe bril met knalgele poten? Het lijkt me geweldig om een serie te maken van allerlei verschillende materialen waar mensen volstrekt niet aan gewend zijn, zoals een koperen bril met een groen oxidatiemotief."

 

Info: www.i-would.nl

 

Reacties (1)

Ik wil graag in contact komen met Anko Gils omdat ik ivm allergieën graag een puur houten bril wil hebben.
Ineke Edwards, 2 juli 2020 15:02
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

LEGO Audio & Braille

LEGO Audio & Braille

Jong en oud speelt graag met LEGO. Met behulp van AI-technologie wordt het bouwen met de gekleurde steentjes nu toegankelijker gemaakt voor iedereen met een visuele beperking, onder de noemer: LEGO Audio & Braille…

Een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk

Een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk

De tijd was rijp om een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk op de markt te brengen. Easy Sofa, het moederbedrijf achter Ginger, bood Marita Jansen en Mike Jaski en de ruimte die ze nodig hadden om Ginger Home te…

Mondkapjes voor Máxima

Mondkapjes voor Máxima

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Linda Zoon.

Puntenslijper, kom!

Puntenslijper, kom!

Een puntenslijper is een simpel functioneel product, dat echter een nadeel heeft. Het laat zo’n rommel achter, want waar laat je het slijpsel? Designer Jiachun LV heeft de even simpele als briljante oplossing bedacht:…

Dyson 3D mashup

Dyson 3D mashup

Deze Dyson EV is niet bedoeld om de weg op te gaan, maar is slechts onschuldige ‘spielerei’. Designer Graham Hutchings zette de producten van Dyson bij elkaar en maakte er bouwstenen van.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)