EO

Piet Hein Eek ontwerpt voor Ikea

19 december 2017 om 08:54 uur

Je zou kunnen stellen dat Piet Hein Eek van alle ‘Dutch designers’ de grootste exposure heeft. Zijn werk verschijnt namelijk in de IKEA catalogus, met een totale oplage van 211 miljoen exemplaren ’s werelds grootste periodieke publicatie, verspreid in 48 landen en 32 talen.

 

Ikea lanceert ook dit jaar nieuwe designcollecties in samenwerking met gevierde of juist beginnende ontwerpers. Voor de vooruitstrevende Ikea PS 2017 collectie ontwierp onder andere het in Eindhoven gevestigde designduo Truly Truly producten. Eerder kondigde Ikea samenwerking aan met het Deense designmerk Hay en de Britse designers Tom Dixon en Ilse Crawford. Ook fashiondesigners Katie Eary, Martin Bergström en Walter Van Beirendonck ontwerpen voor Ikea. Nu behoort ook Piet Hein Eek tot het illustere gezelschap.

ikPersoonlijk statement

Met de designcollecties stelt Ikea zoveel mogelijk mensen in staat om een persoonlijk statement te maken in hun interieur. Daarin zoekt het woonwarenhuis samen met bekende interieur- en modeontwerpers de grenzen op van materiaalgebruik en productieprocessen. In het ontwerp van elk afzonderlijk product wordt aandacht besteed aan functie, vorm, duurzaamheid en kwaliteit. Door al deze dimensies aandacht te geven, wil de Zweedse multinational design voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar maken.

 

Democratic Design

Vanaf maart 2017 is de limited Jassa collectie verkrijgbaar, waarin producten van vijf designers zijn opgenomen waaronder Piet Hein Eek. In deze collectie staat onder meer het duurzame en robuuste materiaal rotan centraal. Eek staat bekend om zijn originele designs, die zich kenmerken door verrassend materiaalgebruik. Hij gelooft dat ‘imperfectie' de sleutel is tot een geweldig ontwerp. De eerste collectie waarin zijn producten zijn opgenomen kenmerkt zich dan ook door deze filosofie. Eek geeft toe dat hij kritische vragen heeft gehad over deze samenwerking, maar hij zegt zich te herkennen in de Democratic Design methode van Ikea. "Ontwerpen voor Ikea is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik normaliter doe. Ik maak slechts enkele producten voor een paar mensen, terwijl Ikea dit juist voor zoveel mogelijk mensen doet. Maar het ontwerpproces dat we beiden hanteren is gelijk. We denken efficiënt na over ieder aspect van het eindproduct en maken daarin zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Daarom is deze samenwerking zowel leerzaam als inspirerend voor ons beiden", aldus Eek.

kee

Ambachtelijke uitstraling

De designer reisde samen met de creatieve leiders van IKEA af naar Indonesië om daar inspiratie op te doen en om kennis te maken met traditionele technieken en duurzame materialen. Piet Hein Eek: "We willen de collectie een ambachtelijke uitstraling meegeven, waarbij imperfecties in natuurlijke materialen zoals hout en textiel ieder product een uniek en eigen karakter meegeeft." Het resultaat: natuurlijke vezelmeubelen met prachtige rondingen, mooie met de hand gevlochten manden en textiel in levendige kleuren. "Wanneer ik voor mijn eigen studio ontwerp, focus ik altijd op eenvoudige doeltreffendheid. Ontwerpen voor IKEA was eigenlijk niet anders." De leidraad van de ontwerper die wars is van tradities: "Massaproducten die niet voelen als massaproducten, handgemaakt en serie geproduceerd. Ik heb altijd producten willen maken waarvan je niet in de gaten hebt dat het massa geproduceerd is, terwijl dat wel zo is."

 

Duurzame samenwerking

Het is voor het eerst dat Ikea met een ontwerper van buitenaf langer dan een jaar zal samenwerken. Meestal maakt een externe ontwerper slechts één collectie, de samenwerking met Eek zal - naast de Jassa collectie - worden voortgezet met de limited designcollectie Industriell. Deze collectie is ook gebaseerd op de visie van Eek dat ‘imperfectie' de sleutel is tot een geweldig ontwerp. Deze collectie viert daarom juist de unieke imperfecties van design. Geproduceerd voor zoveel mogelijk mensen, maar uiteindelijk is geen product exact hetzelfde. De collectie bestaat straks uit zo'n 20 producten als een stoel, tafel, lampenkap, vaas en borden. Er is een belangrijke rol weggelegd voor materialen als grenen, metaal, glas, natuurlijke vezels en keramiek. De Industriell collectie zal verkrijgbaar zijn vanaf februari 2018.

 

eek Piet Hein Eek

Piet Hein Eek studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met een kast van sloophout, die inmiddels de Klassieke Kast in Sloophout genoemd wordt. In een tijd van ‘overdadigheid' koos hij voor simpel materiaal en een sobere vormgeving. Eek ontwerpt (en fabriceert) meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen. Sinds kort verdiept hij zich ook in architectuur en het herbestemmen van gebouwen. In het Stedelijk Museum Amsterdam en in het Groninger Museum werden tentoonstellingen aan zijn werk gewijd.

Sinds 2010 is het bedrijf van Piet Hein Eek gevestigd in een voormalige fabriek van Philips in de wijk Strijp-S.

 

Rotan

Rotan is een van de materialen waarmee Piet Hein Eek namens Ikea werkt. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het grootste deel van de rotanproductie in de wereld. Rotan, afkomstig van de rotanpalm, komt in de subtropen voor als een erg lange liaan. Van de geoogste stengels worden door vlechttechnieken bijvoorbeeld manden en meubelen gemaakt. De kern van de stengels, die in tegenstelling tot bamboe vol is, wordt ook versneden in verschillende diktematen en heet dan (pit)riet. De hardere buitenlaag, de schors van de rotanstengels, snijdt men in verschillende breedtematen om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk (onder andere stoelzittingen) mee te maken. Het wordt soms ook stoelenriet genoemd. Rotanmeubelen kennen door de jaren heen perioden van oplevende populariteit bijvoorbeeld als tuinmeubelen of meubelen in een serre.

ea

Bamboe

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten, de naam is afkomstig uit het Maleis. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten.

 

De stam kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. Bamboesoorten groeien vaak heel snel, de snelst groeiende bamboesoort kent groeisnelheden tot een meter per dag. Als (bouw)materiaal wordt bamboe veel gebruikt, onder andere voor meubelen, wapening in beton, vishengels, muziekinstrumenten (panfluit), parket, bamboetextiel, plafonds en raamdecoratie zoals jaloezieën en rolgordijnen. Bamboe is ook goed te verwerken tot plaatmateriaal.

 

 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Motorfiets zonder spaken

Dyson-geïnspireerd motor-concept

Het is alweer zo’n 10 jaar geleden dat James Dyson zijn revolutionaire ventilator introduceerde. Met de Dyson Air Multiplier verrastte hij consumenten met een ventilator zonder gevaarlijk roterende bladen. De impact…

Hebbes!

'Bungee harnas’ voor je telefoon

Noem het een ‘bungee cord and harness’, noem het een veiligheidsgordel, noem het wat je wilt, het universele ontwerp van de KOALA grijpt elk mobieltje stevig vast, zodat je dure telefoon niet door je vingers glipt of…

Lekker licht skaten

Sterk(er) skateboard

Dit ‘poreuze’ skateboard lijkt misschien uitwendig kwetsbaar, maar is ontworpen om even sterk te zijn als elk ander gewoon skateboard, zo niet sterker. Het is in ieder geval steviger dan hout en is gegoten met behulp…

RaDoTech zelfscanner

Scan je eigen lichaam

Met je smartwatch kun je bijvoorbeeld je hartslag aflezen, maar wat is je stressniveau? Hoe doen je longen het? Is je lever wel in orde? Of wat dacht je van je alvleesklier, blaas of maag? De RaDoTech is ontworpen om een…

Aquapod

Een ‘kwal’ van een polshorloge

De Horological Machine n°7 Aquapod van MB&F doet dankzij het elegante bolvormige lichaam denken aan een kwal. Het horloge heeft zowel op de boven- als onderkant een koepelvormig saffierglas. Het bolvormige …

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

PM 4 2019


 

 

Bureau Kommerkors

Nuchterheid met een twist

Oranjevaasje

Prinses Margarita ontwerpt


Eenpitter

Elleke van Gorsel


Tokyo 2020

Robots op de Spelen

 
De volgende editie van Product verschijnt

eind december 2019.

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)