EO

Hoe overtuigen wij een fabrikant om aardlekschakelaar type A te gebruiken in plaats van type AC

13 november 2017 om 19:33 uur

Volgens de NEN 1010 mag aardlekschakelaar type AC niet meer gebruikt worden. Hoe sterk staan wij als we de fabrikant van generatoren er op willen wijzen dat de gebruikte aardlekschakelaars van het type A moeten zijn en niet van het type AC?

 

Vraag:

Wij hebben een vloot met huurgeneratoren. Deze vallen onder de machinerichtlijn en zijn voorzien van CE markering.  Deze generatoren worden als complete machine aangeschaft. De kleinere aggregaten hebben 16 amp 1 polig + N + PE en 32 amp 3 polig + N + PE WCD’s. Deze zijn volgens de normen voorzien van 30 mA aardlekschakelaars.
Nu zijn wij er onlangs achter gekomen dat dit aardlekschakelaars zijn van het type AC. Dus voor zuiver sinusvormige wisselspanning. Tegenwoordig wordt het type AC in Nederland niet meer gebruikt. Volgens de NEN 1010 mag dit zelfs niet meer. De meeste apparatuur die aangesloten kan worden op 16 & 32 amp WCd’s is namelijk voorzien van frequentieregeling hetgeen pulserende gelijkstroom genereert. De 16 & 32 amp WCD’s zouden in mijn ogen voorzien moeten zijn van Type A aardlekautomaten en niet Type AC.
De vraag is: Hoe sterk staan wij hierin als we de fabrikant er op willen wijzen dat de gebruikte aardlekschakelaars van het type A moeten zijn en niet van het type AC. De generatoren zijn sinds 2016 in de vloot.

Antwoord:

Het bedoelde NEN 1010 artikel is
531.2.1.4 Effect van DC-componenten
Toestellen voor aardlekbeveiliging moeten ook beveiliging bieden indien de foutstroom een pulserende gelijkstroom (of een wisselstroom met DC-component) is. Voor toepassingen waar onder normale omstandigheden een DC-aardlekstroom groter dan 6 mA kan optreden, of rekening moet worden gehouden met een isolatiefout achter een meerfase gelijkrichterschakeling, moet een voor dit doel geschikt toestel voor aardlekbeveiliging worden gekozen.

OPMERKING: Dit houdt in dat het gebruik van toestellen voor aardlekbeveiliging type AC niet is toegelaten.

Opgemerkt wordt dat het bij 531.2.14 over gelijkstroom gaat. Dit is een Nederlandse aanvulling. Als leverancier van een NSA voldoe je met type AC, want je weet immers niet wat voor gebruikers er achter hangen. Beter is/was een speciale aardlek te gebruiken zoals: http://www.eaton.nl/nederland/Productenoplossingen/Electrical/ProductenServices/Installatiebeveiliging/Digitaleaardlek-beveiligingsschakelaars/RCCBTypeB/index.htm#tabs-1

Wil de verhuurder van generatoren de fabrikant ‘dwingen’ de aardlekschakelaar te vervangen dan kan dat niet uitsluitend op grond van deze Nederlandse bepaling.
Bovenstaand antwoord is afkomstig van Fusacon BV   

 

Reacties (1)

Niet dwingen? Maar je mag het best eisen bij de volgende aankoop. Persoonlijk zou ik de beveiliging als verhuurde nu zelf aanpassen, want mocht er iets gebeuren, dan zal "ARBO" waarschijnlijk verantwoordelijk stellen omdat zij de laatste technologische ontwikkeling verwachten (dat ia iets anders dan aan normen voldoen).
Rob Kersten, 16 november 2017 20:37
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>