EO

‘As' het dynamischer moet

25 januari 2017 om 15:07 uur

Askoppelingen met een koolstofvezelversterkte tussenas kunnen grote afstanden overbruggen zonder ondersteuning.

Dankzij de composiet tussenas is het kritisch toerental hoger dan bij gebruik van een standaard stalen tussenas.

Askarakteristieken, schijfkoppelingontwerp en flensvorm worden optimaal op de toepassing afgestemd.

Wie een askoppeling zoekt die een aanzienlijke afstand moet overbruggen om assen horizontaal of verticaal te koppelen, kan onder andere terecht bij Bibby Turboflex. De askoppelingen vangen meteen de eventuele scheefstand en parallelle en axiale uitlijnfouten op. Hierbij wordt gebruikgemaakt van metalen schijfkoppelingen, standaard gescheiden door een tussenas van staal. Maar een uit met koolstofvezel versterkt composietmateriaal heeft zo zijn voordelen.

 

Dat voordeel hebben de koolstofvezelversterkte tussenassen - die een paar honderd millimeter tot enkele meters lang kunnen zijn - te danken aan de geringe massa en de hoge stijfheid. De composiet tussenassen zijn tot 80% lichter dan de stalen tegenhanger en worden gemaakt op een speciale wikkelbank. De wikkelbank bevindt zich in een eigen fabriek in het Texaanse San Marcos, dan wel bij gespecialiseerde leveranciers ingekocht. De schijfkoppelingen worden onder streng gecontroleerde omstandigheden en met een speciale industriële lijm met de composiet verbonden.

 

Kritisch toerental

De askoppelingen van Bibby - dat deel uitmaakt van de Altra Industrial Motion Group - met composiet tussenas worden onder andere toegepast in hoogtoerige testapparatuur. Het maximum toerental van een askoppeling met een bepaalde lengte en diameter hangt namelijk af van het kritische toerental van de tussenas. Dit toerental wordt bepaald door de centripetale krachten die bij een bepaalde snelheid de as laten doorbuigen. Het kritisch toerental is bij composiet assen hoger dan bij de standaard stalen uitvoering. Deze askoppelingen worden daarom bijvoorbeeld toegepast in vermogenstestbanken voor de autosport. Niet alleen kunnen zij hogere toerentallen aan, dankzij de lagere massa zijn hogere versnelling en vertragingen mogelijk.

 

Vereenvoudigen

Bovendien is het dankzij het koolstofvezelversterkte materiaal mogelijk de niet-ondersteunde lengte van de tussenas te vergroten. Afstanden tot 10 m kunnen zo worden overbrugd. Dat maakt de koppelingen bij uitstek geschikt voor industriële toepassingen met een aandrijving en last die op afzienlijke afstand van elkaar staan. Denk bijvoorbeeld aan ventilatoren in koeltorens of pompen in diepe boringen.

Als gebruikers hun bestaande opstelling met meerdere assen en/of tussenlagers door een askoppeling met composiet tussenas vervangen, kan dat het installatieontwerp vereenvoudigen. Een dergelijke vereenvoudiging - het ontbreken van tussenlagers die moeten worden geïnspecteerd, onderhouden en vervangen - kan gedurende de levensduur van de installatie een flinke kostenbesparing opleveren, zeker als de askoppelingen in een gevaarlijke of ontoegankelijke omgeving zijn gemonteerd.

 

Afmetingen

De askoppelingen voor horizontale en verticale toepassingen zijn leverbaar in allerlei maten en vormen met asdiameters van 60 tot 150 mm en met nominale maximumkoppels van 250 tot 3800 Nm. De koppelingen zijn geschikt voor horizontale en verticale toepassingen en worden geleverd met askarakteristieken, schijfkoppelingontwerp en flensvorm die optimaal op de toepassing zijn afgestemd. De doorlooptijd - van order tot levering - is doorgaans twaalf weken.

 

www.intertech.nl

www.bibbytransmissions.co.uk

 

Kennis: IE Motoren

ie4Het realiseren van concrete energiebesparing en CO2-reductie door het toepassen van efficiënte aandrijfsystemen is een hot topic. Elektromotoren bepalen nu circa 69% van het elektriciteitsgebruik in de industrie. Door inzet van efficiënte elektrische aandrijfsystemen wordt geschat, dat het energieverbruik met 20 tot 30 procent kan worden verlaagd. Om dit te realiseren zijn op Europees niveau richtlijnen in werking getreden. De richtlijn voor energiezuinige elektromotoren (LOT 11) is al sinds 16 juni 2011 van kracht. Hiermee werd een eerste stap gezet naar een hoger efficiency-niveau voor IE motoren. Sinds januari 2015 is de EU- richtlijn verder aangescherpt en per januari 2017 volgt de volgende stap. 

 

White papers

whitepapersDownload hier white papers over het thema Aandrijven, regelen en besturen

 

 

 

Het eDrive systeem: een eenvoudige oplossing voor het testen van hybride aandrijvingen

Deze white paper behandelt alle variabelen die van belang zijn voor het meten en testen van hybride voertuigen en laat zien dat het eDrive systeem een geschikte  oplossing is; zelfs voor de meest complexe testbanken voor hybride aandrijvingen.

Download de white paper van HBM

 

Hoe machines en installaties worden voorbereid op verbinding met het IoT

De industriële-automatiseringswereld is versmolten met de eerste generatie IT-technologie. Dit was een voorwaarde voor de volgende stap naar Industrie 4.0: het netwerk van intelligente componenten in het Internet of Things.

 Download de white paper van Eaton 

  

13 veel voorkomende oorzaken van motorstoringen

Deze white paper laat zien hoe de 13 meest voorkomende oorzaken van het defect raken van de isolatie van wikkelingen en van lagers van tevoren kunnen worden vastgesteld.

Download de white paper van Fluke

  

Machineautomatiseringsconcepten die innovatie voor een gedigitaliseerde productie mogelijk maken

Om de uitdagingen van de gedigitaliseerde industriële toekomst het hoofd te kunnen bieden, automatiseren we machines met volledig schaalbare en naadloos herbruikbare technologieën.

Download de white paper van Omron

 

Push-In Plus-techniek

Bij het bouwen van een besturingspaneel is het aanbrengen van de bedrading bijna altijd een tijdrovende en kostbare klus. Met de gepatenteerde ‘Push-in Plus' techniek van Omron wordt die bedradingstijd met 60% gereduceerd.  

Download de white paper van Omron

 

Inspectiesystemen voor producttraceerbaarheid

De mogelijkheid om individuele producten in de toeleveringsketen naar de consument te traceren, wordt steeds belangrijker voor producenten van voedingsmiddelen, dranken, tabak en farmaceutische producten, geassocieerde machinebouwers en engineeringbedrijven. Het doel is om de immense markt van namaakproducten te bestrijden en/of te voldoen aan de vraag naar informatie door consumenten (van ‘boer tot bord').

Download de white paper van Omron

 

Van werkvloer tot directieniveau

Voor producenten zijn er steeds meer redenen om besturingssystemen voor afzonderlijke productielijnen en -apparatuur te integreren. De technologische ‘magie' om dit te realiseren is sneller, eenvoudiger en intelligenter dan ooit.

Download de white paper van Omron

   

Kosten verlagen door elektrische problemen en motorproblemen in fabrieken op te lossen

Simpele storingen kunnen hele productielijnen stilleggen. Zelfs het simpelweg vervangen van een zekering kan een half uur duren. Alleen al productieverlies kan in sommige industrieën wel 1000 euro per minuut kosten, en ergens anders kan een storing in zelfs een relatief klein onderdeel betekenen dat een hele partij tijdens de productie verloren gaat. 

Download de  white paper van Fluke

  

IXM: sneller uitrollen  van netwerken

De nieuwste trend in moderne industriële omgevingen is de snelle inzet en flexibiliteit van een netwerktopologie. het opwaarderen van de firmware en het instellen van de configuratie is een uitdagende taak, voor zowel IT'ers als system integrators. Advantech introduceert de eerste serie switches om het uitrollen en configureren van netwerken sneller en efficiënter te maken.

Download de white paper van Advantech

  

Selectie van proportionele regelventielen

Proportionele ventielen bieden een prijsgustige en compacte oplossing voor het regelen van flow of druk bij relatief lage flow-snelheden. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen voor uiteenlopende drukken en stroomsnelheden, met elektrische of elektropneumatische aansturing. Bij het kiezen van het juiste ventiel voor een toepassing is het belangrijk om de vereisten voor die toepassing De white paper leidt je door de belangrijkste overwegingen die van toepassing zijn voor de selectie van proportionele ventielen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Download de white paper van Asco

 

Motoren beveiligen voor de IE3 revolutie

Wat de ErP betekent voor schakel- en beveiligingssystemen en elektromotoren (white paper van Eaton)